Burse - Fonduri mutuale

OTP tinteste 7% din piata fondurilor

OTP tinteste 7% din piata fondurilor

Ion Mincu-Radulescu, presedintele societatii OTP Asset Management

14.01.2008, 17:48 75

OTP Asset Management, divizia de administrare a investitiilor din cadrul grupului maghiar OTP, tinteste o cota de 7% din piata fondurilor mutuale pana in 2011, pregatind lansarea a trei fonduri deschise de investitii.
"Avem in vedere o pozitionare activa pe piata fondurilor de investitii, astfel ca mizam pe o cota de piata cuprinsa intre 5% si 7% pana in 2011. Experienta si performanta diviziilor de administrare a investitiilor ale grupului prezente in Ungaria, Bulgaria, Slovacia vin sa sustina pozitionarea pe plan local", spune Ion Mincu-Radulescu, presedintele societatii OTP Asset Management.
Decizia de extindere a grupului ungar pe segmentul administrarii de active este motivata de potentialul ridicat de crestere a pietei.
"Randamentele bune oferite de Bursa alaturi de numarul in continua crestere al societatilor de administrare reprezinta argumente solide ale unei piete in plina dezvoltare. In plus, gradul de indatorare al populatiei va atinge un prag maxim in scurt timp", este de parere Mincu-Radulescu.
Recent intrata pe piata administrarii de active, OTP AM a depus la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare documentatia pentru autorizarea a trei fonduri deschise de investitii: un fond de actiuni, un fond cu plasamente diversificate si un fond monetar.
Fondul de actiuni va investi preponderent in titluri lichide si stabile listate pe Bursa, adresandu-se investitorilor care detin cunostinte despre piata de capital si inteleg notiunea de risc. Fondul monetar va fi un instrument dedicat clientilor corporativi, cu un profil de risc conservator.
"Fondul monetar este un instrument de economisire mult mai confortabil decat depozitul bancar, din perspectiva costurilor reduse de retragere, dar si a accesibilitatii ridicate la lichiditati", explica presedintele OTP AM. Lansarea primelor produse investitionale ale OTP AM va avea loc in primul trimestru al anului, potrivit lui Mincu-Radulescu. Insertia de capital din partea grupului financiar in cele trei fonduri de investitii va fi de aproximativ 5 milioane de euro.
"Avem in vedere lansarea de produse combinate in parteneriat cu OTP Bank, care sa imbine investitia intr-un fond mutual cu depozitul bancar", continua Mincu-Radulescu de la OTP AM. Alaturi de administrarea de fonduri mutuale, societatea va fi activa si pe segmentul conturilor individuale de investitii, mizand in principal pe clientii institutionali si corporativi.
"Primul client al conturilor individuale va fi OTP Fond de Pensii", continua presedintele societatii OTP AM. Dupa modelul urmat de administratorii de fonduri mutuale din cadrul grupurilor bancare, OTP AM are in plan distribuirea de fonduri de investitii straine din cadrul grupului-mama.
La sfarsitul anului trecut, industria fondurilor mutuale numara active nete in valoare de 954 de milioane de lei, peste 70% din active fiind controlate de societatile din cadrul grupurilor bancare.
Intrarea societatii OTP AM urca la sapte numarul administratorilor bancari de fonduri mutuale. In primele luni ale 2008, Banca Comerciala Carpatica urmeaza sa primeasca avizul CNVM pentru divizia de asset management.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO