Burse - Fonduri mutuale

Pachetul de 8% din Petrom sau marul discordiei

02.10.2006, 18:50 20

Aprobarea variantei de distribuire a actiunilor Petrom care prevede acordarea de titluri inclusiv angajatilor care au fost inregistrati dupa anul 2004, anul privatizarii Petrom, este o "stupiditate", este de parere ministrul economiei, Codrut Seres.
"Mie personal mi se pare o stupiditate sa vinzi inca o data actiunile Petrom managerilor austrieci. Este o prostie", a declarat Seres.
Chestiunea distribuirii pachetului de 8% din actiunile celei mai mari companii romanesti catre salariati a luat amploare odata cu refuzul Ministerului Justitiei de a aproba propunerea MEC potrivit caruia indreptatiti la preluarea actiunilor Petrom sunt salariatii inregistrati in perioada 1997, anul constituirii SNP Petrom, si 2004, anul in care compania a fost preluata de catre grupul petrolier austriac OMV. Monica Macovei, ministrul justitiei, sustine insa varianta potrivit careia indreptatiti sunt angajatii Petrom "de azi", adica cei inregistrati in companie in momentul in care se decide distribuirea pachetului de 8% din titlurile Petrom.
La sfarsitul saptamanii trecute, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a mai lansat o varianta. Potrivit presedintelui CNCD, Csaba Ferenc Asztalos, logic ar fi ca si angajatii inregistrati inainte de 1997 sa primeasca actiuni, masura care include practic salariatii unei companii care nu exista. Perioada propusa de CNCD este inaintea momentului 1997 - prezent.
Pana la declaratia reprezentantului CNCD, existau trei variante de distribuire a actiunilor Petrom. Prima, cea elaborata de MEC, prevede distribuirea actiunilor salariatilor inregistrati intre 1997-2004, cea de-a doua ii include pe salariatii prezenti in companie la finalizarea tranzactiei, respectiv momentul decembrie 2004. A treia, agreata de Ministerul Justitiei, indreptateste toti salariatii din momentul prezent sa primeasca actiuni Petrom. Modalitatea in care va fi distribuit pachetul va fi decisa de oficialii MEC, Ministerul Justitiei si cei ai CNCD.
In prezent o actiune Petrom valoreaza de circa 2,5 ori mai mult decat pretul la care salariatii au dreptul sa cumpere actiunile. Ultima tranzactie de vineri cu actiunile Petrom s-a realizat la 0,56 lei/actiune. Pachetul de actiuni care urmeaza sa fie distribuit salariatilor valoreaza aproximativ 700 mil. euro.
O alta problema aflata pe masa de lucru a ministerului de resort este modalitatea in care va fi rezolvata problema datoriilor istorice a Termoelectrica, care are in acest moment datorii istorice de aproximativ 1,2 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO