Burse - Fonduri mutuale

Pariurile şi întrebările ZF pentru 2023: Se listează Hidroelectrica? Vor mai fi default-uri în piaţa obligaţiunilor? Vom avea o recesiune a profiturilor?

Pariurile şi întrebările ZF pentru 2023: Se listează...

Autor: Tibi Oprea

04.01.2023, 00:00 1931

După un an 2022 cu inflaţie ridicată, război la graniţă şi marcat de volatilitate de la un capăt la altul, 2023 are premisele să aducă mai multă predictibilitate în pieţe, o temperare a inflaţiei şi o serie de evenimente notabile pe bursă. ZF pune pe masă o serie de pariuri şi întrebări referitoare la cum va arăta acest an.

Va avea loc listarea Hidroelectrica?

Primul şi poate cel mai discutat subiect al anului 2022, exceptând războiul, bineînţeles, este listarea producătorului de energie electrică Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti. Dacă în anii trecuţi despre listarea la bursă a „perlei” energiei româneşti nu se vorbea cu certitudine, în 2023 pare că procesul unui IPO este un lucru cert. Compania a obţinut deja aprobarea acţionarilor şi chiar a ales consorţiul care va lucra la listare. Preconizarea ZF este că IPO-ul va avea loc în T2/2023.

Continuă efervescenţa listărilor?

După un an 2021 record în privinţa numărului de listări şi un 2022 mai temperat din acest punct de vedere, investitorii se întreabă ce şi câte finanţări ar putea avea loc în 2023. Potrivit informaţiilor ZF, mai multe companii aşteaptă să se domolească volatilitatea pentru a veni la Bursa de Valori Bucureşti cu acţiuni şi obligaţiuni, unele dintre ele fiind jucători importanţi în domeniile în care activează. Cert este că în acest an vom avea şi cele mai multe transferuri de pe piaţa AeRO pe piaţa principală.

Câţi bani vor fi la sfârşitul anului în fondurile de pensii Pilon II?

Cel mai probabil fondurile de pensii private Pilon II vor încheia anul 2023 cu active de circa 100 de miliarde de lei, având în vedere valoarea actuală de circa 91 de miliarde de lei, dar şi faptul că viitorii pensionari ai României contribuie în mod lunar cu aproximativ 1 miliard de lei la cele şapte fonduri de pensii private obligatorii.

Vom mai asista la crahuri pe piaţa obligaţiunilor în 2023?

Deţinătorii de obligaţiuni au fost anul trecut dezamăgiţi de două societăţi emitente – retailerul online de mobilă şi decoraţiuni Vivre Deco şi compania de curierat Nemo Express – în contextul în care ambele au eşuat în a-şi onora obligaţiile de plată din cauza problemelor financiare. Unii şi-au lichidat deţinerile, dovadă stând preţurile scăzute la care se tranzacţionează finanţările astăzi, însă mulţi au rămas captivi. Având în vedere că 2023 nu va fi un an uşor pentru economie, şi alte societăţi ar putea apuca acelaşi drum.

În ce să investeşti banii în 2023 – imobiliare, bursă sau titluri de stat?

Anul trecut un portofoliu balansat de acţiuni şi obligaţiuni a avut cea mai slabă performanţă din istorie, întrucât mediul de creştere a dobânzilor în lupta cu inflaţia a dus la corecţii semnificative în privinţa ambelor clase de active. Ce urmează? Obligaţiunile au reînceput să fie luate în considerare, iar acţiunile pleacă de la nişte dinamici modeste în 2022. În ceea ce priveşte sectorul imobiliar, părerile sunt împărţite, în timp ce titlurile de stat, chiar şi cu dobânzi mai scăzute, au rămas în atenţia micilor investitori.

Vom avea o recesiune a profiturilor în 2023?

În 2023 este foarte probabil să vedem o scădere a profiturilor companiilor în contextul unor costuri mai mari şi, implicit, dividende mai mici acordate în 2024. Acest lucru a început să fie remarcat încă din 2022 – în ciuda unor cifre de afaceri mai mari, profiturile multor companii au scăzut. Excepţie au făcut companiile din energie, ale căror profituri însă se vor a fi supraimpozitate de către guvern. O altă întrebare care se pune ar fi: Este inclus în preţ scenariul unei recesiuni a profiturilor?

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO