Burse - Fonduri mutuale

Petrom a revenit printre vedete

18.03.2004, 00:00 11



Actiunile Petrom au fost singurele din primele trei mari companii listate la Bursa de Valori care au incheiat ziua in crestere fata de cotatia precedenta, pe fondul unor tranzactii de valoare ridicata.



Actiunile companiei petroliere au fost cele mai tranzactionate de pe piata, valoarea operatiunilor derulate depasind 26,6 miliarde lei. Titlurile Petrom au deschis sedinta la 1.950 lei/actiune, la acest pret fiind transferat, in a doua parte a zilei un pachet de peste 5milioane de actiuni. Dupa transferul pachetului respectiv, pretul a urcat, atingand un nou maxim istoric de 1.960 lei/actiune. Ultima tranzactie s-a facut la pretul de deschidere, in aceste conditii cotatia Petrom castigand 0,5% comparativ cu valoarea precedenta.



Cresterea Bursei in ansamblu s-a mai temperat ieri, indicii BET si BET - FI consemnand scaderi de 0,04%, respectiv 0,01% fata de valorile precedente. Indicele BET - C a inregistrat, in schimb, o apreciere de 0,6% ajungand la un nou maxim istoric.



Potrivit brokerilor, am putea asista in continuare la o perioada de stabilizare a cotatiilor, in mod deosebit la companiile cele mai lichide care au inregistrat in ultimele zile aprecieri puternice ale cotatiilor de pe piata. "Este de asteptat o calmare a cotatiilor dupa o perioada caracterizata in fiecare zi prin atingerea de noi maxime istorice. Dar nu putem vorbi deocamdata de o scadere accentuata a Bursei, mai ales daca tinem cont ca o serie de companii listate la categoria a II-a au inregistrat aprecieri imnportante," a precizat Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction.



Dupa cresterea puternica din ultimele zile, actiunile Bancii Transilvania, au inregistrat o corectie negativa de 0,7%. Dupa deschiderea care s-a facut la 6.850 lei/actiune, pretul a coborat destul de repede la valoarea de 6.800 lei/actiune, cotatie la care s-au realizat si ultima tranzactie de ieri. Pretul de inchidere a reprezentat de altfel pretul la care s-au derulat marea majoritate a operatiunilor. Valoarea tranzactiilor a fost de 5 miliarde lei.



Actiunile BRD au atins in prima parte a zilei un pret maxim de 27.500 lei/actiune, in a doua jumatate, tendinta fiind de scadere. Cotatia la inchidere de 27.300 lei/actiune a fost identica cu cea din sedinta precedenta. Transferurile realizate au insumat 4,3 miliarde lei.



Actiunile Turbomecanica au mai pierdut 4,5 %, valoarea tranzactiilor fiind de asemenea in scadere. Operatiunile au totalizat 650 milioane lei.Imediat dupa deschidere, actiunile respective au intrat pe un trend descendent, concretizat prin atingerea unui pret minim de 63.000 lei/actiune. In a doua jumatate a zilei, pretul si-a mai revenit, cotatia de inchidere fiind de 64.000 lei/actiune.





Banca Transilvania se gandeste la doua majorari



Consiliul de Administratie al Bacii Transilvania a analizat ieri posiblitatea ca banca sa atraga finantare de pe piata de capital prin emiterea de noi actiuni la pretul de 3.500 de lei si acordarea de 0,27 actiuni gratuite pentru fiecare actiune detinuta in contul profitului bancii de anul trecut. Majorarea cu aport de numerar ar urma sa reprezinte 8-9% din capitalul bancii. Hotararile conducerii bancii urmeaza sa fie publicate astazi.





Piata Rasdaq



Actiunile producatorului de lactate Prodlacta Brasov au inregistrat o noua zi de crestere, sedinta de ieri a Bursei Electronice RASDAQ aducand o apreciere de 4,8% pentru titlurile societatii.



Pretul maxim atins ieri a fost de 30.000 lei/actiune, in timp ce cotatia la inchidere a fost de 29.500 lei/actiune. transferurile au totalizat 1,7 miliarde lei. Prodlacta a convocat atat adunarea generala ordinara cat si cea extraordinata a actionarilor pentru data de 30 martie, pe ordinea de zi aflandu-se si aprobarea situatiilor financiare aferente anului trecut impreuna cu repartizarea profitului. Actionarul majoritar al Prodlacta este reprezentat de Asociatia Salariatilor (PAS), care detine o participatie de 51%.



Societatea Industria Laptelui Dambovita a inregistrat tranzactii in valoare de 1,6 miliarde lei. Ultima tranzactie s-a facut la pretul de 35.000 lei/actiune, aprecierea medie fiind de 3,59%. In ultimii ani, SIF Oltenia, actionarul majoritar al societatii, si-a majorat participatia, ajungand sa detina ,an prezent, 71,2% din numarul total de actiuni.



Cotatia operatorului portuar Socep Constanta a oscilat ieri intre 1.550 lei si 1.580 lei/actiune, inainte de a se stabiliza la inchidere la 1.560 lei/actiune. In aceste conditii, cotatia medie a pierdut 0,05%. In ultimele zile, actiunile Socep au inregistrat o lichiditate buna, volumul actiunilor transferate ieri depasind 1,2 milioane actiuni. Valoarea tranzactiilor a fost de 1,9 miliarde lei.



Evolutia producatorului de conserve Fructis Timisoara a fost aproape identica ce cea inregistrata cu o zi in urma. La un pret de 16.000 lei/actiune a fost transferat un pachet de 162.000 actiuni, reprezentand 1,3% din capitalul social al companiei. Valoarea tranzactiei a fost de 2,5 miliarde lei. Cotatia medie nu a inregistrat modificari fata de valoarea anterioara.



O evolutie buna au avut si actiunile producatorului de utilaje pentru metalurgie Independenta Sibiu. Toate cele trei tranzactii care au implicat actiunile Independenta s-au realizat la un pret de 7.000 lei/actiune, in crestere cu 12,5%. Operatiunile de pe piata au insumat 1,8 miliarde lei, pachetul total de actiuni transferate reprezentand 10% din numarul total de actiuni. Cel mai important actionarul al companiei este SIF Transilvania , care detine o participatie de 35,3%, un alt pachet de 28,8% fiind detinut de APAPS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO