Burse - Fonduri mutuale

Petrom, mai valoroasa cu 160 mil. dolari

17.12.2002, 00:00 15

Actiunile celei mai mari companii cotate la Bursa au revenit ieri la tranzactionare cu o crestere de 15% fata de pretul de inchidere anterior. Aceasta este limita maxima de variate impusa de Bursa pentru a mentine o piata ordonata.
Capitalizarea bursiera a companiei petroliere a ajuns la 1,29 miliarde de dolari, cu 167 milioane de dolari mai mare fata de cea inregistrata inainte ca actiunile Petrom sa fie suspendate. Suspendarea de la tranzactionare s-a datorat intrunirii Adunarii Generale a Actionarilor care a luat in discutie Bugetul de Venituri si Cheltuieli pentru anul viitor. Ultima zi in care s-au tranzactionat actiuni Petrom a fost cea in care pretul acestora a coborat cu aproape 9%, pe fondul scaderii abrupte a preturilor de pe piata. Fata de acea zi, cele mai importante actiuni cotate se tranzactioneaza la preturi mai mari. "Era de asteptat ca actiunile Petrom sa creasca, dat nu atat de mult," a comentat Valentin Ionescu, director de operatiuni la societatea de brokeraj Euro Invest Vision.
Daca nu ar fi existat limita de 15% de variatie a preturilor, probabil actiunile Petrom ar fi urcat si mai mult. Dupa doar o ora de tranzactionare, actiunile Petrom urcasera deja pana la maximul permis, iar vanzarea actiunilor se putea face doar prin executarea ordinelor deja existente la cumparare, la pretul de 1.150 lei/actiune. Valoarea ordinelor de cumparere a crescut continuu pana la finalul sedintei, astfel ca la inchidere existau peste 2,7 milioane de actiuni la cumparare la pretul maxim de ieri. "Avand in vedere evolutia de azi a pretului actiunilor Petrom, cel mai probabil maine (n.red.- azi) acestea vor deschide sedinta de tranzactionare in crestere" a adaugat Ionescu. Valoarea tranzactiilor cu actiunile companiei petroliere a depasit 5,8 miliarde de lei.
Pe de cealalta parte, actiunile bancilor au avut o evolutie negativa, si au pierdut fiecare cate 100 de lei fata de finalul saptamanii precedente. Ultima tranzactie cu actiunile Bancii Transilvania s-a operat la pretul de 3.200 lei/actiune, in scadere cu 3%. Actiunile BRD au inchis sedinta de ieri la 25.000 lei/actiune, cu 0,4% mai putin fata de pretul de referinta.
Societatile de investitii financiare au castigat,an medie, 2,5%. Cele mai lichide dintre actiunile SIF au fost cele ale SIF Moldova, care au insumat transferuri in valoae de 1,9 miliarde de lei, dar ultimul pret a fost identicu cu cel de vineri - 2.400 lei/actiune. Cele mai mari cresteri in randul SIF au fost consemnate de actiunile SIF Muntenia si SIF Oltenia, care au urcat cu 4,2%, pana la 2.500 lei/actiune.
In ansamblu celelelte societati cotate au consemnat cresteri semnificative de pret fata de vineri. Indicele BET-C al tuturor societatilor cotate au urcat cu peste 4%, pana la 1.056,9 puncte. "Este posibil ca unele din fondurile de investitii aflate pe piata romaneasca sa traga preturile in sus pentru a avea rezultate cat mai bune la sfarsitul anului," comenta ieri un broker.
In cadrul unei tranzactii speciale au fost transferat un pachet de peste 4 milioane de actiuni ale producatorului de motoare electrice Ana Imep Pitesti. Pretul, de 1.900 lei/actiune, nu a consemnat o modificare majora fata de cotatia precedenta.
Pachetul reprezinta 1,7% din capitalul Ana Imep. Compania este detinuta de societatea Ana Group, a omului de afaceri George Copos, cu 70% din actiuni. Printre actionari se mai numara fondul de investitii Banwell Ltd. din Cipru. Pe piata s-au mai realizat patru operatiuni in valoare de 49 milioane de lei. pretul a oscilat intre 1.960 si 2.000 lei/actiune.
La categoria I a pietei RASDAQ, actiunile santierului naval Severnav Mehedinti au urcat cu 12% fata de pretul mediu de la finalul saptamanii trecute. Pretul la care s-au transferat actiunile a urcat pana la 35.500 lei/actiune.
SIF Oltenia a vandut saptamana trecuta un pachet de aproape 5% din actiunile santierului naval la pretul de 38.000 lei/actiune. La inceputul lunii septembrie, actiunile Severnav se transferau la preturi in jurul valorii de 10.000 lei/actiune. Actiunile santierului naval au fost cele mai tranzactionate de la categoria I a pietei RASDAQ. Valoarea tranzactiilor de ieri a fost de 261 milioane de lei.
Actiunile producatorului de bere Brau Union Romania au urcat cu 11%, pe fondul unei lichiditati ridicate. Tranzactiile s-au realizat la preturi cuprinse intre 27.500 si 31.000 lei/actiune. Valoarea celor opt tranzactii realizate vineri a fost de 1,6 miliarde de lei.
Compania japoneza Koyo Seiko a majorat pretul ofertei de preluare pentru actiunile producatorului de rulmenti Koyo Alexandria de la 22.000 lei/actiune pana la 25.000 lei/actiune. Koyo Seiko detine peste 90% din actiunile producatorului roman de rulmenti, iar oferta de preluare are in vedere delistarea companiei de pe pietele organizate de capital. Perioada de derulare a ofertei a fost prelungita pana pe data de 10 ianuarie, iar actionarii care au subscris inainte de majorarea pretului vor primi, conform legii pretul majorat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO