Burse - Fonduri mutuale

Piata deal a dus lichiditatea la 25 de milioane de euro

27.02.2007, 18:56 14

Bursa a inchis sedinta de luni cu o scadere medie de circa 0,5% la nivelul principalilor indici bursieri. Lichiditatea pietei a sarit la peste 25 mil. euro, in conditiile in care titlurile retailerului de electronice si IT&C Flamingo International au facut obiectul unei tranzactii pe piata deal in valoare de peste 10,6 mil. euro.
Societatile de investitii financiare au facut din nou piata, in topul celor mai lichide actiuni intercalandu-se titlurile Petrom cu un rulaj in crestere, de 1,68 mil. euro (5,7 mil. lei), si actiunile societatii de brokeraj SSIF Broker Cluj, interesul investitorilor fiind sporit pentru acestea din urma ca reactie la comunicatul in care se propunea majorarea de capital, aparut dupa inchiderea sedintei de vineri.
Brokerii sunt de parere ca interesul investitorilor pentru piata va fi in crestere pentru urmatoarele saptamani si se asteapta la o mentinere a lichiditatii la niveluri ridicate.
"Desi in deschiderea sedintei SIF-urile erau cele mai tranzactionate actiuni de pe Bursa, piata s-a mai dezmortit, iar investitorii s-au aratat interesati si de restul titlurilor, dupa ce Petrom a facut un rulaj destul de important", spune Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest.
Indicele BET-C a coborat cu 0,45%, pe fondul unei valori a tranzactiilor la nivelul intregii piete de 26,35 mil euro
(89 mil. lei). Cele mai tranzactionate actiuni, cu exceptia SIF-urilor, au fost cele ale societatilor Petrom, SSIF Broker si BRD.
Titlurile BRD au urcat cu 0,44% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 0,72 mil. euro (2,46 mil. lei). Actiunile Bancii Transilvania vor reveni la tranzactionare in deschiderea sedintei de maine, dupa o absenta de trei sedinte consecutive. Indicele BET-FI a pierdut in sedinta de luni 0,57%, valoarea tranzactiilor cu titlurile societatilor de investitii financiare fiind de 7,65 mil. euro (25,84 mil. lei), circa 29% din lichiditatea inregistrata la nivelul intregii piete.
Titlurile SIF Oltenia au fost pe locul doi in topul celor mai tranzactionate actiuni cu un rulaj de circa 1,73 mil. euro (5,86 mil. lei), primul cel mai lichid titlu fiind SIF Moldova care a inregistrat si singura urcare in randul SIF-urilor.
"Cred ca interesul investitorilor se va pastra si pentru saptamanile care vor urma, iar lichiditatea va ramane si ea la niveluri ridicate", spune Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investisii KTD Invest.

Titlurile SIF Moldova au urcat ieri cu 1,29% pe fondul unei valori a tranzactiilor de circa 2,94 mil. euro (9,94 mil. lei). "SIF Moldova a scazut in ultima perioada ca rezultat al publicarii convocatorului pentru AGA. Pe ordinea de zi a acesteia nu se regaseste propunerea de majorare de capital, ceea ce a reprezentat o dezamagire pentru investitori. Trebuie sa recunosc ca aprecierea acestei SIF este o surpriza, in conditiile in care restul societatilor de investitii au scazut. Poate fi insa vorba de o intrare a investitorilor care prefera sa tranzactioneze decat un anume SIF", spune Iulian Panait, presedintele societatii de consultanta in investitii KTD Invest.

Actiunile SSIF Broker au urcat ieri cu 4,46% pe seama unei valori a tranzactiilor de 1,41 mil. euro (4,78 mil. lei). CA al societatii a propus majorarea capitalului social al companiei cu circa 7,2 mil. euro (24,38 mil. lei) prin incorporarea profitului net obtinut in 2006 si a unor rezerve constituite in anii precedenti si distribuirea de actiuni gratuite, conform unui comunicat aparut vineri. "Rezultatele financiare ale societatii au fost destul de bune, iar indicatorii financiari de evaluare sunt mai buni decat cei ai restului de companii din domeniul financiar, SIF-uri sau banci. De aceea ma astept la o evolutie buna in continuare pe acest emitent", spune Panait.

Actiunile companiei din domeniul petrolier Petrom au stagnat ieri, ramanand la pretul stabilit la inchiderea sedintei de vineri. Titlurile Petrom s-au aflat pe locul trei in preferintele investitorilor, valoarea totala a tranzactiilor cu actiunile companiei ridicandu-se in sedinta de ieri la 1,69 mil. euro (5,70 mil. lei). Petrom este in negocieri cu E.ON Gaz Romania, controlata de germanii de la E.ON Ruhrgaz, pentru semnarea unui nou contract de achizitie de gaze naturale, actualul acord expirand la sfarsitul lunii martie. Perioada noului contract nu a fost facuta publica. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 0,6 lei/actiune.

Titlurile Rompetrol Well Services au sarit ieri cu 14,92%, fiind cea mai mare crestere inregistrata de la inceputul anului. Tranzactiile cu titlurile diviziei de servicii petroliere a grupului Rompetrol s-au ridicat ieri la 135.000 de euro (455.000 de lei), cotatia atingand cea mai mare valoare din acest an. Compania a realizat in 2006 un profit net de 10,19 mil. lei, cu 57% mai mare decat in 2005, si o cifra de afaceri de 17,75 mil. euro (62,56 mil. lei). "Rompetrol Well Services face parte si ea din randul companiilor cu rezultate financiare si indicatori de evaluare buni, dar nu pot sa explic o astfel de urcare brusca a cotatiei", spune Panait.

Actiunile Condmag Brasov, companie specializata in constructia de conducte, au sarit ieri cu 12,31%, urmand trendul ascendent inceput saptamana trecuta. Valoarea tranzactiilor cu titlurile Condmag s-a ridicat in sedinta de ieri la 0,33 mil. euro (aproximativ 1,12 mil. lei), aflandu-se pe locul doi in topul preferintelor investitorilor, dupa actiunile companiei de foraj Dafora Medias, care au urcat cu 13,07% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 0,72 mil. euro (2,45 mil. lei). Titlurile Condmag au adus investitorilor in ultimele 30 de zile un profit de circa 46%. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfcetat la un pret de 1,46 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO