Burse - Fonduri mutuale

Piata repeta scenariul: corectia a durat doar o zi

19.07.2007, 18:06 21

Bursa de la Bucuresti a urcat ieri pe toti indicii si a revenit dupa ce marti s-a corectat pe fiecare dintre cei trei indici cu peste 1,7%. Se repeta astfel scenariul de saptamana trecuta cand dupa sedinta de miercuri piata a intrat pe rosu si a revenit puternic pe verde.
Indecele BET a urcat ieri cu 1,55%, valoarea totala a tranzactiilor din piata fiind de peste 34 milioane de euro. Lichiditatea a fost ajutata de tranzactiile cu titlurile producatorului de piese Altur Slatina si de cele pe Rompetrol Rafinare Constanta (Petromidia). Fara tranzactiile prin care SIF Oltenia a vandut ieri 54% din Altur, rulajul de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ar fi ramas totusi in jurul a 25 de milioane de euro.
"Surpriza de ieri a fost insa Rompetrol Rafinare Constanta. Cele 70 de milioane de titluri tranzactionate pe acest emitent au adus lichiditate in piata. Dupa o perioada anosta pe Rompetrol, marcata de corectii si acumulare, era normala o revenire", spune Adrian Caramiha, director general adjunct al societatii de servicii de investitii financiare Broker Cluj.
Piata de la Bucuresti are insa o evolutie care nu se coreleaza cu restul pietelor din Europa. Ieri majoritatea indicilor de pe batranul continent au inchis pe rosu, FTSE 100, indicele Bursei londoneze, spre exemplu pierzand 0,6%.
"Europa este de doua zile pe rosu, piata americana a inchis marti pe verde si continua cresterea pe fondul unor rezultate bune raportate de companii. Evolutia de la noi si a celorlalte piete din vecinatate va depinde si de recomandarile facute de analisti fondurilor de investitii", spune Adrian Caramiha.
Indicele BET-FI a avansat ieri cu 0,86%, revenind pe plus dupa prima jumatate de ora in care cele cinci societati de investitii financiare deschisesera pe minus. Brokerii sunt de parere ca scaderi moderate ale pietei in care actiunile sa isi traga sufletul sunt binevenite chiar, pentru o evolutie sanatoasa a Bursei.
"Mai bine astfel de corectii asteptate decat o corectie care vine sa ne ia prin surprindere. Cred ca sunt in continuare posibile corectii moderate pe indici pentru ca nici o piata nu creste fara sa mai ia si pauza", spune Caramiha.
Performanta indicelui BET este de 28% de la inceputul anului in timp ce indicele general al pietei a atins un avans de peste 42%, aproape de cele 45 de procente castigate de BET-FI.

Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au crescut ieri cu 0,36%, pe fondul unui rulaj de aproximativ 660.000 de euro (2,01 milioane de lei). SIF-ul a obtinut de la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) certificatul de inregistrare pentru actiunile gratuite care au fost aprobate de Adunarea Generala a Actionarilor din luna aprilie, acesta fiind trimis Depozitarului Central. Cocor a atacat in instanta hotararea de majorare, dar a pierdut, atacand decizia judecatorilor la instanta superioara. Cocor Bucuresti a obtinut la prima instanta suspendarea derularii majorarii pana la incheierea litigiului, insa SIF Transilvania a atacat decizia si a obtinut suspendarea acesteia.

Actiunile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) au crescut ieri cu 1,98%. Valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat la aproximativ 2,27 milioane de euro (7,12 milioane de lei), reprezentand al patrulea rulaj din piata. Titlurile companiei s-au apreciat de la inceputul anului cu 11,35%, crescand de la un pret de 0,0925 lei/actiune in prima sedinta din ianuarie. Luna trecuta a adus pentru titlurile RRC o scadere cu 0,22%, de la pretul de 0,0902 lei/actiune la 1 iunie la 0,09 lei/actiune in ultima sedinta a lunii. Iulie a fost o perioada de crestere pentru actiunile Rompetrol Rafinare, acestea apreciindu-se cu circa 14,44%, ajungand la un pret de 0,1030 lei/actiune ieri.

Titlurile Impact (IMP) au crescut ieri cu 4,72%, pe fondul unui rulaj de 1,3 mil. euro (4,06 mil. lei), printre primele zece din piata. Actiunile companiei de dezvoltare imobiliara au crescut de peste doua ori de la inceputul anului, de la un pret de 0,61 lei/actiune la inceputul lunii ianuarie. Titlurile Impact au urcat luna trecuta cu 32,97%, de la un pret de 0,94 lei/actiune la inceputul lunii la 1,25 lei/actiune in ultima sedinta din iunie. Luna curenta a adus o crestere cu 10,83% in trei saptamani pentru companie. Ultima tranzactie cu titlurile Impact s-a perfectat ieri la un pret de 1,33 lei/actiune, reprezentand cel mai mare pret atins de titlurile companiei in acest an.

Actiunile Turbomecanica (TBM) s-au apreciat in sedinta de ieri cu 0,64%, pe fondul unui rulaj de 419.000 de euro (1,31 milioane de lei). Grigore Buse, o persoana initiata din cadrul Turbomecanica, companie care isi desfasoara activitatea in domeniul aeronautic, a vandut marti un pachet de 100.000 de actiuini ale societatii la care lucreaza. Buse a obtinut in schimbul pachetului peste 26.000 de euro (83.000 de lei). El a mai vandut si la sfarsitul anului trecut pachete care au totalizat 60.000 de actiuni, intr-o perioada in care mai multi manageri din Turbomecanica au luat decizia de a-si diminua participatiile in cadrul companiei dupa desfiintarea PAS-ului (Asociatia Salariatilor).

Titlurile Prospectiuni (PRSN) au crescut ieri cu 2,68%. Valoarea totala a tranzactiilor cu titlurile companiei s-a ridicat ieri la circa 688.000 de euro (2,15 mil. lei), reprezentand al doilea rulaj de pe RASDAQ. Cel mai mare rulaj a fost atins de Albalact, cu tranzactii in valoare de 0,69 mil. euro (2,17 mil. lei). RASDAQ-C, principalul indice al pietei care cuprinde toate companiile listate pe RASDAQ, a pierdut ieri 0,29%, sau 16,94 puncte, ajungand la un nivel de 5.748,89 puncte. Valoarea totala a tranzactiilor de pe RASDAQ s-a ridicat ieri la 5,15 mil. euro (16,11 mil. lei). Ultima tranzactie cu titlurile Prospectiuni s-a perfectat ieri la un pret de 460 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO