Burse - Fonduri mutuale

Piata s-a oprit pe maxime

19.10.2006, 19:12 10

Dupa cresterile accentuate din ultimele zile in care indicii bursieri au atins noi nivele maximale, Bursa a inchis nehotarat sedinta de ieri. Cele mai multe dintre titlurile lichide au inregistrat variatii scazute pe o lichiditate in crestere fata de sedintele precedente.
"Avand in vedere cresterile din ultima perioada care au dus indicii la noi maxime istorice, era normal sa apara si corectii usoare, insa interesul la cumparare se mentine in piata", a declarat Adrian Manaila, director la societatea de brokeraj EldaInvest.
"Este posibil ca in urmatoarele sedinte sa apara corectii, insa nu semnificative, pentru ca nu sunt motive. Piata se consolideaza pe aceste nivele, unii din investitori marcandu-si profiturile. Pe piata exista o prezenta puternica atat la cumparare, cat si la vanzare, fapt evidentiat si de volumele ridicate", spune Adrian Barbu, trader la societatea de brokeraj BCR Securities.
SIF-urile au stagnat mai mult la nivelul pietei, indicele BET-FI inchizand aproape de valoarea de ieri. Cele mai jucate dintre SIF-uri au fost actiunile SIF Oltenia si SIF Moldova, cu avansuri de pana la 0,7%, pe rulaje de 2,57 mil. euro (9 mil. lei), respectiv 2,33 mil. euro (8,1 mil. lei).
Indicele BET a pierdut 1%, pe fondul scaderilor inregistrate de titlurile Bancii Transilvania, care au pierdut 2,7%, pe un rulaj ridicat, de 2,7 mil. euro (9,4 mil. lei), si de cele ale Petrom, in coborare cu 0,8%. Titlurile Transelectrica au pierdut 1,8%, pe un rulaj scazut, iar cele ale Rompetrol Rafinare au inchis sedinta la acelasi nivel din sedinta precedenta. Actiunile BRD au fost printre putinele titluri lichide care au inregistrat cresteri, castigand 0,5%.
O crestere spectaculoasa au inregistrat-o titlurile Rolast Ploiesti, care au sarit cu aproape 15%, maximul de variatie permis pe parcursul unei sedinte.
"In mod traditional Bursa creste la inceputul anului, la aceasta adaugandu-se si perspectivele integrarii in UE, drept pentru care contextul actual este unul bun. Cu toate acestea investitorii ar trebui sa se mai uite si pe rezultatele companiilor. Dat fiind apropierea de raportarile financiare ale companiilor la noua luni, ma astept ca pe piata sa avem o volatilitate mai ridicata. Multa lume asteapta aceste rezultate si este posibil ca unii dintre ei sa speculeze pe seama acestora", spune Adrian Barbu.

Actiunile Bancii Transilvania au pierdut ieri 2,7%, pe un rulaj mai ridicat decat de obicei, de 2,57 mil. euro (9 mil. lei). "Cu toate scaderile din ultima perioada aceste actiuni sunt inca scumpe. Este posibil ca un investitor mai mare sa fi vandut o parte din actiuni pentru a face rost de lichiditati. Acestia nu se mai uita ca pierd 2-3%, in conditiile in care daca apeleaza la credit bancar, pierd foarte mult timp si resurse. Este drept ca investitorii se asteapta ca banca sa fie preluata, insa la pretul asta nu prea sunt multi dispusi sa o achizitioneze. In actualul nivel de pret sunt incluse asteptarile investitorilor pe urmatorii doi ani de zile", spune Adrian Manaila, director la EldaInvest.

Actiunile SIF Muntenia au pierdut ieri 0,6%, intr-o zi in care majoritatea SIF-urilor au inregistrat corectii dupa cresterile recente. SIF-urile au fost cotate inca de la inceputul zilei la preturi usor mai joase comparativ cu cele de marti, cand indicele BET-FI, care urmareste evolutia acestor societati, atinsese un nou maxim istoric. Ieri, doar actiunile SIF Oltenia si Moldova au mai inregistrat aprecieri, iar acestea au fost usoare, de pana la 1%. Cele mai tranzactionate actiuni SIF au fost cele ale SIF Oltenia, cu un rulaj de peste 9 milioane de lei (2,55 milioane de euro). Tranzactiile cu actiuni SIF Muntenia au insumat 3,7 milioane de lei (1,05 milioane de euro).

Titlurile retailerului IT&C Flamingo International au facut obiectul unei tranzactii speciale prin care s-a transferat un pachet de 5 milioane de actiuni ale societatii, reprezentand 0,64% din capitalul social al companiei. Tranzactia s-a perfectat la un pret de 0,33 lei/actiune, peste preturile la care actiunile se tranzactionau in piata, valoarea ei fiind de 1,65 milioane de lei (0,47 milioane de euro). De la inceputul anului, principalul cumparator de actiuni Flamingo a fost fondul de investitii american QVT Fund. Ultima tranzactie din piata cu aceste titluri s-a realizat la pretul de 0,325 lei/actiune, in stagnare fata de sedinta anterioara.

Actiunile Rolast Pitesti au urcat cu maximul admis pentru o zi de tranzactionare pana la un pret de 0,0816 lei/actiune, la care au si inchis ziua. Cresterea puternica a actiunilor a venit pe fondul lichiditatii reduse pe care o au in general aceste titluri, tranzactiile de ieri insumand sub 70.000 de lei (sub 20.000 de euro). In acest an, Rolast si-a schimbat proprietarii, fondurile de investitii care controlau societatea alegand sa vanda din titluri, noul actionar majoritar al societatii devenind la finalul verii societatea Naniero Investments, inregistrata in Cipru. Naniero a lansat in vara o oferta publica de preluare dupa ce ajunsese sa detina la inceputul anului putin peste 33% din titlurile Rolast.

Titlurile producatorului de ulei Argus Constanta s-au apreciat ieri cu 5%, pe un rulaj totusi scazut, de circa 22.000 de euro (77.000 de lei). "La Argus ma asteptam la o preluare de cand s-a listat pe Bursa. Compania este interesanta si poate fi tinta unei preluari. Compania incercase la un moment dat sa-si asigure materia prima singura, insa rezultatele din ultima perioada nu au fost satisfacatoare", precizeaza Adrian Manaila. In ultima saptamana, titlurile Argus Constanta au castigat aproape 60%, cu toate acestea avansul luat de la inceputul anului este de numai 33%. Pe parcursul sedintei, aceste titluri au atins un maxim de 2,7 lei/actiune, inchizand la cursul de 2,53 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO