Burse - Fonduri mutuale

Pierderile Argus Constanta s-au redus de 4,5 ori, la 725.000 lei

23.05.2007, 17:46 14

Producatorul de ulei Argus Constanta a realizat in primele trei luni ale anului 2007 afaceri de 21.86 mil. lei (6,7 mil. euro), in scadere cu 11,6% comparativ cu cifra de afaceri de 24,73 mil. lei (7,01 mil. euro), realizata in aceeasi perioada a anului trecut.
In acelasi timp, pierderile companiei s-au redus de 4,5 ori, de la suma de 3,32 mil. lei (0,95 mil. euro) aferenta primului trimestru din 2006 pana la 725.000 lei (0,2 mil. euro) in primul trimestru al anului curent.
"Ultimul trimestru al anului trecut l-am incheiat pe profit, insa pierderile cumulate pe primele trei trimestre din 2006 au fost mari, si greu de acoperit. De asemenea, anul acesta am mai inregistrat pierderi numai in luna ianuarie si februarie si estimam ca la jumatatea anului vom avea profit", a declarat pentru ZF Vasile Leu, directorul general al Argus si unul dintre principalii actionari. El a adaugat ca redresarea provine de pe urma reducerii cheltuielilor si a cresterii vanzarilor in volum.
Veniturile firmei au scazut insa in primul trimestru cu 19%, la 32,09 mil. lei (9,33 mil. euro), ca urmare a scaderii pretului materiei prime din industrie si implicit a preturilor de pe piata uleiului.
Acest fapt se reflecta si in cheltuielile companiei, care s-au diminuat cu 23% in primul trimestru al acestui an, la 32,81 mil. lei (9,30 mil. euro).
Argus produce in principal ulei rafinat, destinat pietei interne, avand o capacitate de rafinare de 240 de tone pe zi. Conducerea companiei si-a anuntat anul trecut intentia de a demara o investitie in productia de biodiesel, insa recent planurile au fost amanate.
"Am amanat investitia tocmai datorita situatiei financiare. Lucram insa pentru alte fabrici care deja produc biodiesel si care ne ofera o piata de desfacere. De altfel, sunt de parere ca productia de biodiesel ar putea slabi presiunea sub care se afla acum piata uleiului, prin oferirea unei surse de venituri alternative", spune Leu.
Argus si Ultex Tandarei sunt singurii producatori independenti de pe piata romaneasca de ulei. Cei mai importanti competitori ai celor doua companii cu capital local sunt grupurile americane Bunge si Cargill, precum si compania Agricover. Romania produce anual circa 250.000 de tone de ulei, valoarea pietei fiind estimata la peste 200 milioane de euro, la nivelul anului 2006.
Principalul actionar al firmei este SIF Oltenia, care detine 11,92% din actiuni, urmat de Vasile Leu, directorul general al companiei, care are un pachet de 11,32% din actiuni, potrivit ultimelor informatii disponibile pe site-ul RASDAQ. Actiunile Argus Constanta erau tranzactionate ieri pe piata la pretul de 2,6 lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO