Burse - Fonduri mutuale

Piete externe: Ce recomanda un guru al pietelor emergente

Piete externe: Ce recomanda un guru al pietelor emergente
03.01.2010, 23:02 31

Mark Mobius, presedintele executiv al diviziei de investitii pepietele emergente din cadrul companiei americane FranklinTempleton, vorbeste pe blogul sau personal despre regulile deinvestitii pentru noul an.

Supranumit si guru al pietelor emergente datorita experientei pecare o detine, Mark Mobius este una dintre cele mai importantefiguri ale universului investitional, alaturi de personalitatiprecum Warren Buffett sau Mark Faber. El a fost prezent varatrecuta in Romania pentru a reitera angajamentul companiei FranklinTempleton fata de administrarea Fondului Proprietatea.

Pe blogul sau personal, intitulat "Aventuri de investitii inpietele emergente", Mark Mobius vorbeste despre cat de importantesunt diversificarea, asumarea de riscuri si orizontul lung de timpin 2010.

"Cred ca cea mai buna strategie de planificare impotriva unorevenimente neprevazute precum cutremurele, instabilitatea politica,inundatiile si panica investitorilor este diversificarea-nu doar peo anumita piata, ci pe toate pietele in mod global", scrie MarkMobius pe blogul sau.

In opinia lui Mobius, investitorului nu trebuie sa ii fie fricasa riste in 2010 si sa incerce sa faca din volatilitate un prieten."Fara risc este dificil ca un portofoliu sa tinteasca sprerandamente ridicate, dar asumarea de riscuri nu este acelasi lucruca jocul la ruleta sau saltul cu parasuta. Asumarea de riscuridespre care vorbesc trebuie sa fie atent planificata si analizata",mai scrie el.

Investitorul trebuie sa priveasca dincolo de avalansa emotionalaa volatilitatii pietelor si sa o foloseasca in avantajul propriu,astfel incat atunci ca pietele au atins punctul maxim de pesimisminvestitorul sa cumpere, pentru ca atunci cand pietele au atinsoptimismul extrem, investitorul sa vanda, potrivit lui Mobius.

"Priveste pe termen lung, chiar daca iti doresti recompense petermen scurt. Daca adopti o perspectiva pe termen lung asupra lumiisi pietelor, exista sansele sa fii mai putin emotional si astfel safaci greseli mai putin costisitoare", conchide Mark Mobius.

El lucreaza la Fraklin Templeton din 1987 si administreaza inprezent portofolii de pe pietele emergente in valoare de circa 25de miliarde de dolari. Franklin Templeton a fost desemnata anultrecut sa administreze activele de circa 3 miliarde de euro aleFondului Proprietatea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO