Burse - Fonduri mutuale

Poate piata recupera pierderile?

01.07.2008, 19:47 14

Optimismul a disparut aproape de tot de pe Bursa, dupa ce scaderile au lovit din nou in ultimele saptamani, la fel de violent ca la inceputul anului.
Dupa o perioada mai buna in mai, cand rezultatele financiare ale companiilor pe primul trimestru au dat investitorilor sperante de revenire, piata de actiuni de la Bucuresti a pierdut aproape 20% in mai putin de o luna, indicele BET coborand sub minimele din vara lui 2006.
Exact in urma cu un an, piata traversa o perioada de euforie, iar indicii bursieri stabileau noi recorduri in fiecare zi. De la maximul istoric de atunci, indicele BET a pierdut insa peste 40%, iar brokerii si investitorii nu-si mai pot imagina cand il vor vedea din nou peste 10.000 de puncte. Pentru tot mai multi este cert insa ca nu se va intampla pana la sfarsitul anului.
"Evolutia Bursei din al doilea semestru nu va putea acoperi pierderile inregistrate in primele sase luni, astfel ca sfarsitul anului 2008 va fi sub cel al anului 2007. Cred ca piata va da semne de revenire abia incepand din primavara anului viitor", considera Dragos Neacsu, presedintele BCR Asset Management.
Astfel, Bursa ar putea inregistra prima scadere anuala dupa noua ani de cresteri consecutive.
Parerea sa este impartasita de tot mai multi brokeri si analisti, in conditiile in care situatia pietelor financiare internationale ramane destul de complicata, iar semnalele macroeconomice la nivel local sunt negative.
"Ma indoiesc ca indicii BVB mai pot recupera pierderile pana la sfarsitul anului. Principalul factor ce va influenta in continuare actiunile listate ramane evolutia pietelor externe, iar, punctual, anumite performante economico-financiare semnificativ peste medie pot determina evolutii bune pentru anumiti emitenti. Totusi, pe ansamblu, piata romaneasca de capital nu isi poate reveni pana nu vedem o revenire pe plan extern, chiar daca economia Romaniei sau anumite sectoare merg bine", sustine Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest.
Majoritatea analistilor lasa la urma rezultatele financiare ale companiilor, care nu influenteaza in opinia lor trendul general al pietei, ci doar miscarile punctuale ale unora sau altora dintre companii.
"Daca este sa analizam evolutia indicilor bursieri in perioada imediat urmatoare raportarii rezultatelor la 3 luni ale societatilor cotate, observam ca, in ciuda rezultatelor in crestere ale celor mai multe companii, acest lucru nu s-a resimtit in evolutia actiunilor respectivelor societati. Atat indicele BET, cat si BET-FI au pierdut de la inceputul lunii mai si pana acum in jur de 10%", arata Bogdan Barbieru, directorul de tranzactionare al Vanguard, care vede indicele BET intre 7.500 si 8.000 de puncte la sfarsitul anului.
Dintre sectoarele reprezentate pe Bursa, majoritatea analistilor vad un potential mai bun de crestere al firmelor de constructii si o evolutie mai slaba a sectorului financiar, aflat inca sub semnul crizei financiare internationale.
De altfel, companiile din sectorul financiar au fost printre cele mai lovite de pe Bursa in acest an, Broker Cluj inregistrand cea mai mare scadere in prima jumatate a anului, 65%, in timp ce SIF-urile au pierdut in medie 40%. Principalele doua banci listate, BRD si Banca Transilvania, au rezistat mai bine datorita rezultatelor financiare bune. "Atata timp cat SIF-urile sunt foarte expuse pe banci si cum sistemul financiar global se clatina de ceva vreme si nu sunt semne ca si-ar reveni, e posibil ca SIF-urile sa nu recupereze (pana la sfarsitul anului - n.red.)", spune Valentin Ionescu, reprezentant al bancii de investitii Wood&Company din Cehia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO