Burse - Fonduri mutuale

Popp, Impact: Ne orientam catre ideea de supermarket imobiliar

Popp, Impact: Ne orientam catre ideea de supermarket imobiliar
13.05.2010, 23:05 59

Dezvoltatorul imobiliar Impact Developer & Contractor (IMP)se va orienta anul acesta catre extinderea portofoliului imobiliartintind o crestere a vanzarilor cu 10%. Compania spune ca vaincerca sa vanda o parte din terenurile detinute in portofoliu, vaconstrui o cladire de birouri si un hotel de patru stele inBucuresti si un centru de cercetare medicala si un centru social inCluj.

"Criza ne-a invatat sa fim detinatori de portofoliu. Astfel deacum incolo ne orientam catre ideea de supermarket imobiliar, nudoar de ofertanti de apartamente. Compania este pozitionata pepiata pentru clientii middle class, dar vom cobori catre baza,catre clientii cu venituri mai mici", a declarat Dan Ioan Popp, celmai mare actionar Impact si presedintele al companiei.

Compania isi propune pentru anul acesta vanzarea a 1,5 hectarede terenuri din portofoliul companiei, care se ridica la circa 120de hectare. Preturile de vanzare variaza intre 50 si 350 euro/mp,astfel, in urma vanzarii celor 500 de loturi, compania poate incasaintre 0,75 si 5,2 mil. euro.

Valoareainvestitiei la cladirea de birouri de clasa B la care Impact vreasa inceapa constructia in acest an se ridica la circa 11 milioanede euro, iar jumatate din finantare urmeaza sa fie asigurata prinfonduri europene.

Si centrele de la Cluj urmeaza sa fie finantate tot prin fondurieuropene.

Pentru constructia hotelului, compania se afla in prezent innegocieri cu trei investitori internationali, valoarea proiectuluiridicandu-se la aproximativ 16 mil. euro. Capacitatea hotelului vafi de 168 de camere de patru stele.

"Ne dorim ca partenerul nostru in acest proiect sa aiba oparticipare cat mai mare, sa fie initiat in businessul hotelier", adeclarat Carmen Sandulescu, directorul financiar al Impact.

In plus, compania va incepe constructiile la trei noi ansambluriin cadrul proiectului Greenfield din Baneasa, zona de nord aCapitalei in prima faza urmand sa fie construite 3 blocuri, cu ocapacitate de 40 de unitati fiecare. Valoarea totala in cazulacesta se ridica la 9 mil. euro. In prezent, compania mai dispunede 160 de unitati disponibile in cadrul proiectului Greenfield,dintr-un total de 684.

Mizeaza pe sprijinul Franklin Templeton

La sfarsitul anului trecut Popp a vandut 6% din companie catreun fond administrat de Franklin Templeton, pentru suma de 1,6 mil.euro. Popp si-a redus astfel participatia la 22%.

"Atragerea in actionariat a unui fond puternic precum Templetona fost o miscare strategica, care a rezultat in apreciereaactiunilor in primul rand. In al doilea rand, fondul si-amanifestat interesul de a participa la majorari viitoare decapital, precum si pentru ocuparea unui loc in board-ul companiei",a explicat Carmen Sandulescu. In 2007, Popp a mai vandut 3% dinImpact unui fond administrat de Lehman Brothers, insa banca deinvestitii americana a dat faliment ulterior.

In primul trimestru al acestui an cifra de afaceri a companiei ascazut cu 42%, la 9,3 mil. lei (2,28 mil. euro), in timp ceprofitul net a scazut de aproape sase ori, la 0,21 mil. lei (50.000de euro), potrivit raportului financiar.

In acelasi interval, compania a semnat 47 de contracte, invaloare de 17,2 mil. lei. Anul trecut, afacerile companiei s-aucontractat de aproape trei ori, la 54 mil. lei (12,7 mil. euro). Pebursa, Impact este evaluata in prezent la 31,6 mil. euro.

Planuri sunt

  • Constructia unui hotel de patru stele in Pipera, in valoare de16 mil. euro
  • Constructia unui cladiri de birouri clasa B in Bucuresti, invaloare de 11 mil. euro
  • Constructia a trei noi ansambluri in cadrul proiectuluiGreenfield, prima etapa ridicandu-se la 9 mil. euro
  • Finalizarea proiectelor Quartz din Bucuresti, Boreal dinConstanta si Lotus din Oradea
  • Un centru de cercetare medicala si un centru social inCluj
  • Vanzarea a 15.000 mp de terenuri cu sau fara utilitati pentruconstructia in regim propriu de case

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO