Burse - Fonduri mutuale

Prima listare a unui fond de private equity: STK Emergent vinde 25% din actiuni pentru 15 mil. euro

Prima listare a unui fond de private equity: STK Emergent vinde 25% din actiuni pentru 15 mil. euro

Nicolae Pascu, presedintele STK Financial

19.12.2007, 18:30 25

Fondul de investitii STK Emergent va vinde 25% din actiuni printr-o oferta publica initiala estimata sa se deruleze in a doua jumatate a lunii ianuarie a anului viitor. Aceasta ar fi prima listare a unui fond de private equity pe Bursa.
Valoarea ofertei urmeaza sa se ridice la circa 15 milioane de euro, potrivit conducerii STK Financial, societatea care administreaza fondul.
STK Emergent are un activ de 125 de milioane de lei (circa 37 mil. euro) si 300 de investitori. De la inceputul acestui an, fondul a avut un randament in jurul a 50%.
Spre comparatie, indicii BET si BET-FI ai Bursei au avut cresteri de 18% si respectiv 28%. Cel mai performat fond mutual in acest an, KD Maximus, avea la finalul lunii noiembrie un randament de aproape 25%, potrivit celei mai recente statistici la nivelul pietei fondurilor mutuale.
Valoarea unitatii de fond a STK Emergent a ajuns la 1.810 lei, dar in perspectiva listarii aceasta va fi splitata. Reprezentantii STK Financial au spus ca pretul la care se va face oferta publica va evalua fondul la un indicator PER de 10. STK a depus prospectul final pentru inceperea ofertei si asteapta aprobarea CNVM.
Conducerea societatii spune ca listarea fondului are in principal in vedere asigurarea resurselor de care acesta are nevoie pentru a-si sustine o crestere agresiva in continuare.
"In primul rand vrem sa listam fondul ca sa putem sa crestem in continuare, sa ne ducem politicile investitionale mai departe. Este un anumit nivel pana la care poti creste in afara bursei dupa care ai nevoie si de bursa. In ceea ce am gandit noi, in politica investitionala si obiectivele fondului avem nevoie si de imagine buna si de resurse financiare cat mai mari", a declarat Nicolae Pascu, presedintele STK Financial.
Performantele superioare ale STK Emergent s-au datorat orientarii strategiei de investitii a acestuia in special pe active subevaluate.
"Am inceput o diversificare pe doua clase de active foarte mari: active financiare care constau in actiuni subevaluate si actiuni imobiliare - investitii in firme care se ocupa cu piata imobiliara. Ideea pe care care am gandit-o noi e o diversificare foarte clara pe aceste doua clase de active care au caracteristici de rentabilitate si de risc diferite, asa incat sa avem un risc mai mic, sa ne mentinem speranta de rentabilitate ridicata si sa fim pe profilul cat mai multor investitori", a precizat Pascu.
Potrivit lui Pascu, STK Emergent a investit atat in firme cotate, cat si in firme necotate, dar si cele necotate au in plan listarea pe piata de capital.
"Sunt investitori care prefera fie investitiile in actiuni, fie cele imobiliare. Noi am vrut sa le reunim astfel incat sa avem un activ financiar calitativ mai bun decat oricare dintre ele singure. Consideram asta o noutate pentru piata din Romania si credem ca un astfel de activ ar avea un loc bine definit in portofoliul fiecarui investitor", spune Nicolae Pascu.
STK Emergent va avea in acest an un profit de 15 milioane de lei (circa 4,4 mil. euro), potrivit estimarilor conducerii societatii de administrare a fondului.
"Intentionam in principiu sa capitalizam profitul cel putin in primii trei ani si de a aloca titluri gratuite, dupa care vom incepe sa distribuim si dividende. Estimam ca in urmatorii trei ani vor mai fi suficiente oportunitati ca sa ne concentram pe investitii, pe capitalizare si pe atragerea de capital nou", a precizat presedintele STK Financial.
Dupa aceea, a adaugat el, intentia este ca din profit cel putin 40% sa fie distribuit sub forma de dividende.

STK a castigat 40% pe Ecopack

STK Emergent si-a lichidat ieri participatia pe care o avea la producatorul de ambalaje din carton Ecopack Ghimbav, fondul vanzand cea mai mare parte a actiunilor prin intermediul unei tranzactii speciale la pretul de 114,5 lei/actiune. Tranzactia a implicat 9,6% din actiunile Ecopack si a avut o valoare de 7,18 milioane de lei (peste 2 milioane de euro). Fondul cumparase 9,92% din actiunile Ecopack la finalul lunii mai, investitia aducand un castig de peste 40% in aproximativ sapte luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO