Burse - Fonduri mutuale

Prodplast a castigat 65 mil. euro din terenuri

Prodplast a castigat 65 mil. euro din terenuri
10.07.2008, 18:33 11

Producatorul de mase plastice Prodplast Bucuresti (PPL) si-a reevaluat recent activele in vederea divizarii societatii, valoarea acestora ajungand la 275,7 mil. lei (circa 76 mil. euro), fata de 42 mil. lei (11,8 mil. euro), nivelul inregistrat in contabilitatea firmei la finele anului trecut, potrivit prospectului de divizare publicat de reprezentantii companiei in Monitorul Oficial.
Actiunile Prodplast au inchis sedinta de ieri la un pret de 3,2 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 33,6 mil. euro. Castigul inregistrat din aceasta operatiune se ridica la circa 233 mil. lei (65 mil. euro).
Principala avere a Prodplast este terenul de 4,3 hectare, situat in cartierul Obor din Capitala si pe care este situata in prezent fabrica, teren care dupa relocarea activitatii in Comuna Belciuge din judetul Calarasi, ar fi urmat sa fie utilizat pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar sau vandut pentru obtinurea resurselor necesare relocarii.
Noua societate, denumita Prodplast Imobiliar, ce se va desprinde din Prodplast, va avea in patrimoniu cea mai mare parte a activelor societatii, respectiv terenurile si cladirile situate in Bucuresti, a caror valoare se ridica la 206,3 mil. lei (57,3 mil. euro).
Prodplast intentioneaza ca dupa divizare sa listeze pe Bursa si compania Prodplast Imobiliar, al carei capital social va fi de 20,7 mil. lei (5,8 mil. euro), adica mai bine de jumatate din cel actual al Prodplast, care se ridica la 37,8 mil. lei (10,5 mil. euro).
Divizarea este una simetrica, astfel ca fiecare actionar al producatorului de mase plastice va primi dupa incheierea operatiunii o cota identica din cele doua societati cu cea pe care o detine la Prodplast.
In prezent omul de afaceri Florin Pogonaru (desen) controleaza prin intermediul mai multor societati aproape 33% din actiunile companiei, vehiculul de investitii Nord SA, pe care-l controleaza indirect, detinand 25,12% din actiunile Prodplast.
SIF Oltenia si SIF Banat-Crisana au fiecare cate o participatie de 9,72% si respectiv 8,36% din companie. Fondul american Broadhurst, care a achizitionat in ultimele zile actiuni Prodplast, detine circa 6% din actiuni, fondul cipriot RC2 are un pachet de 5,08%, iar banca austriaca Raiffeisen detine o participatie de 5,44%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO