Burse - Fonduri mutuale

Producatorii de ingrasaminte chimice asteapta castiguri de 23 mil. euro

Producatorii de ingrasaminte chimice asteapta castiguri de 23 mil. euro

Omul de afaceri Ioan Niculae detine prin InterAgro 8% din actiunile Amonil

02.05.2008, 17:40 32

Actionarii Azomures si Amonil au redevenit optimisti, estimand cresteri semnificative la nivelul afacerilor si profitului.
Azomures Targu-Mures (AZO) si Amonil Slobozia (AMO), singurii producatori de ingrasaminte chimice listati la Bursa de Valori Bucuresti,
si-au bugetat profituri spectaculoase pentru acest an, dupa ce scumpirea gazelor naturale le-a pus probleme serioase in ultimii doi ani.
Combinatul chimic Amonil Slobozia (AMO) estimeaza ca in acest an va obtine un profit net de 22,6 milioane de lei (6,2 milioane de euro la un curs de 3,6 lei/euro), de peste trei ori mai mare comparativ cu castigul de 7,02 milioane de lei (2,1 milioane de euro) din 2007.
Compania mizeaza pe majorarea de peste patru ori a cifrei de afaceri de la 87 de milioane de lei (26 de milioane de euro) in 2007, la 362,7 milioane de lei (circa 100 de milioane de euro), in conditiile in care reprezentantii companiei sustin ca bugetul se bazeaza pe cresterea preturilor de desfacere la produsele finite.
Veniturile companiei sunt estimate sa urce de 2,1 ori, de la 170 de milioane de lei la 362,7 milioane de lei (peste 100 de milioane de euro), in vreme ce cheltuielile Amonil sunt estimate sa creasca de peste doua ori, la 335,8 milioane de lei, dupa ce anul trecut acestea se situau la 163 de milioane de lei. Anul trecut, jumatate din veniturile Amonil au provenit din vanzarea unor active, in conditiile in care combinatul a fost inchis cea mai mare parte a anului.
Compania si-a sistat productia si a disponibilizat cea mai mare parte din personal, incepand cu anul 2006, din cauza problemelor in aprovizionarea cu gaz metan, principala materie prima folosita la producerea ingrasamintelor chimice. Amonil a pastrat numai personalul de care avea nevoie pentru functionarea la capacitate redusa. La inceputul anului trecut producatorul de ingrasaminte chimice intentiona sa inchirieze instalatiile societatii in cazul in care nu reusea sa incheie un contract de cumparare a gazului metan pentru reluarea activitatii.
Amonil produce ingrasaminte chimice cu azot, respectiv uree, azotat de amoniu si ingrasaminte lichide, cea mai mare parte a productiei fiind exportata.
Omul de afaceri Ioan Niculae, care detine prin InterAgro 8% din actiunile Amonil, a anuntat la inceputul acestui an ca va inchide cele cinci combinate chimice pe care le detine din cauza faptului ca productia de ingrasaminte a devenit neprofitabila pe fondul scumpirii gazelor. Ulterior, el a revenit insa asupra acestei decizii.
Amonil a anuntat la sfarsitul lunii martie contractarea unui imprumut de la grupul InterAgro in valoare de 8,9 milioane de euro pentru finantarea unor achizitii de instalatii si substante chimice, sumele datorate fiind garantate prin ipoteci asupra unor imobile din orasul Slobozia. Cel mai mare dintre contracte, in valoare de 6,1 milioane de euro, prevede achizitionarea a doua grupuri de cogenerare a energiei electrice si termice, cu compresoarele de gaz aferente. Al doilea contract vizeaza achizitionarea unor catalizatori pentru lucrarile de revizie la o instalatie de amoniac, cu o valoare totala de 2,8 milioane de euro.
Celalalt producator de ingrasaminte chimice, Azomures Targu-Mures (AZO), estimeaza un profit net de 61,81 milioane de lei (17 milioane de euro) pentru acest an, in urcare cu circa 11%, la venituri de 1,42 miliarde de lei (394 de milioane de euro), cu 55% peste nivelul de 914,5 milioane de lei din 2007. Compania estimeaza pentru 2008 cheltuieli de 1,35 miliarde de lei, cu 59% peste costurile de 847,9 milioane de lei inregistrate anul trecut. Azomures a inregistrat anul trecut un profit net de 55,6 milioane de lei, fata de pierderi de circa un milion de lei in 2006, si venituri de 914,5 milioane de lei, cu 21,3% peste nivelul din anul precedent. O buna parte din profit a provenit insa din vanzarea Depomures catre Gaz de France, tranzactie in valoare de 20 de milioane de dolari.
Cifra de afaceri a Azomures a crescut cu 15,6% in 2007, de la 709,3 milioane de lei la 820,6 milioane de lei.
Azomures intentioneaza sa distribuie profitul consemnat anul trecut in principal pentru finantarea activitatii si o parte mai mica pentru acoperirea pierderilor din anii anteriori. Astfel, putin peste 5 milioane de lei (1,5 milioane de euro) vor fi alocate acoperirii pierderilor din anii anteriori, iar restul castigului, de 50,16 milioane de lei (15 milioane de euro), va fi folosit pentru finantarea activitatii combinatului.
Azomures este controlat de firma Transworld Fertilizers, care detine 56% din actiuni. Compania are o capitalizare de 23,4 milioane de euro. Amonil, care are ca actionari principali doua firme off-shore inregistrate in insulele Belize, are o valoare de piata de 15,6 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO