Burse - Fonduri mutuale

Productia Oltchim, afectata de o defectiune la Arpechim

Productia Oltchim, afectata de o defectiune la Arpechim
25.09.2008, 21:07 64

Defectiunea este estimata sa fie remediata in circa doua saptamani.

"Este adevarat ca a avut loc un incident tehnic in piroliza de la Arpechim fapt ce a determinat o intrerupere a activitatii acesteia pana la solutionarea problemei. Asa cum se stie, Arpechim este principalul nostru furnizor de materie prima si aceasta intrerupere ar fi putut provoca intreruperea totala a activitatii Oltchim", a declarat Constantin Roibu, directorul general al Oltchim Ramnicu-Valcea.
El s-a aratat multumit de colaborarea cu Petrom, care a reactionat prompt si a furnizat materia prima necesara Oltchim de la alte rafinarii.
"Acest lucru a permis Oltchim sa isi continue activitatea, chiar daca la jumatate din capacitate, pana la solutionarea problemei, anticipata pentru 7-8 octombrie", a precizat Roibu.
Problema de alimentare cu materie prima aparuta la Oltchim a fost anuntata de actionarul minoritar al companiei, grupul german PCC care detine 12,9% din actiuni, reprezentantii grupului spunand ca incidentul ar fi trebuit anuntat pe Bursa.
Din cauza noilor probleme aparute, ei si-au exprimat indoiala ca Oltchim isi va putea atinge obiectivele de acest an privind afacerile si profitul bugetate la inceputul anului, mai ales ca dupa primele sase luni compania a raportat pierderi.
"Nu putem estima in acest moment care vor fi consecintele asupra realizarii bugetului de venituri si cheltuieli al societatii pe anul 2008. Ambele societati, atat Oltchim cat si Petrom fac demersuri pentru a gasi cat mai repede solutii si pentru evitarea unor situatii similare pe viitor", spune Roibu.
Combinatul chimic a inregistrat pierderi de 37,2 milioane de lei (10,2 milioane de euro), fata de un profit de 3,9 mil. lei (1,2 mil. euro) in aceeasi perioada din 2007.
Cifra de afaceri a companiei a urcat in perioada similara cu 19,9%, de la 878,7 milioane de lei la circa 1,1 miliarde de lei.
Conducerea Oltchim si-a bugetat pentru acest an un profit brut de 2,6 mil. euro (9,3 mil. lei), dupa pierderile de 28,7 mil. euro (95,9 mil. lei) consemnate in 2007.
Veniturile totale ale companiei sunt asteptate sa se mentina la un nivel similar celui de anul trecut, de circa 660 mil. euro (2311,4 mil. lei).
"Situatia de la Oltchim se agraveaza de la luna la luna si este pacat ca nu putem gasi solutii in acest sens. Noi am propus impartirea pe divizii a activitatii Oltchim lucru care a fost luat in seama de management, pentru a vedea care segmente nu merg bine si vazut ce trebuie facut in acest sens", a declarat Wojciech Zaremba, directorul de dezvoltare al grupului PCC.
El a mai precizat ca grupul german s-a oferit sa ajute Oltchim pentru ca alimentarea cu materie prima a companiei sa nu fie intrerupta.
Angajatii Oltchim au constituit recent compania Oltchim MBO care intentioneaza sa participe la privatizarea combinatului chimic, anuntata pentru acest an.
"Mi se pare incorect faptul ca s-au folosit de numele Oltchim pentru o companie la care combinatul chimic nu are vreun interes, insa au anuntat ca vor schimba denumirea societatii. Estimez ca brandul Oltchim reprezinta circa 20% din valoarea companiei", a precizat Wojciech Zaremba.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO