Burse - Fonduri mutuale

Proiectul CNVM privind obligativitatea ofertelor publice de preluare poate aduce 90 mil. euro pe Bursa

Proiectul CNVM privind obligativitatea ofertelor publice de preluare poate aduce 90 mil. euro pe Bursa
08.03.2009, 17:52 139

Proiectul elaborat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) privind ofertele publice de preluare ar putea aduce pe Bursa peste 90 mil. euro (circa 400 mil. lei), daca actionarii majoritari ai Rompetrol Rafinare, Zentiva si Ardaf vor fi obligati sa faca oferte pentru participatiile minoritare.

Conform noului proiect, care urmeaza sa fie dezbatut pana pe data de 16 martie, persoanele care controleaza indirect peste 33% dintr-o companie listata sunt obligate sa deruleze oferte publice de preluare.
Printre societatile care se afla in aceasta situatie se numara Rompetrol Rafinare (RRC), Rompetrol Well Services (PTR), Zentiva (SCD), precum si Ardaf (ARDF). In conditiile in care ofertele publice de preluare s-ar realiza la pretul mediu de tranzactionare din ultimele 12 luni, valoarea ofertelor pentru cele patru societati ar depasi 90 mil. euro.
Cel mai reprezentativ caz este acela al companiei de stat kazahe KazMunaiGaz, care dupa preluarea grupului Rompetrol a obtinut controlul indirect la Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services. In aceste conditii, societatea va fi nevoita, in cazul in care proiectul va fi adoptat de catre CNVM, sa deruleze o oferta publica de preluare la cei doi emitenti in termen de doua luni de la legalizarea proiectului.
KazMunaiGaz a ajuns sa controleze prin intermediul grupului Rompetrol 75,32% din actiunile Rompetrol Rafinare, dupa ce a preluat integral Rompetrol SA (VEGA), care detine 9,14% din actiunile rafinariei Petromidia.
In cazul Rompetrol Rafinare si Well Services, valoarea ofertelor publice de preluare pentru pachetele minoritare se ridica la circa 329 mil. lei (76,7 mil. euro), in conditiile in care de la inceputul anului si pana in prezent valoarea totala a tranzactiilor de pe Bursa s-a ridicat la 414 mil. lei (97 mil. euro). Practic, derularea a doar doua oferte de preluare ar putea asigura lichiditatea pietei pentru circa doua luni, daca investitorii care ar vinde in cadrul ofertelor ar reinvesti banii pe Bursa.
Decizia CNVM a venit dupa ce mai multe fonduri de investitii, precum Firebird, East Capital sau QVT, precum si Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC), au cerut comisiei sa clarifice situatia societatilor care detin indirect pachete de control la emitentii de pe Bursa, respectiv daca acestea trebuie sau nu sa deruleze oferte publice de preluare pentru participatiile minoritare.
Saptamana trecuta, actionarul majoritar al Ardaf, Iberian Structured Investment, societate preluata integral de grupul Generali PPF Holding, a respins o propunere de majorare a capitalului social, specificand ca va derula mai intai o oferta publica de preluare pentru achizitionarea pachetului minoritar. Practic, aceasta oferta reprezinta un punct de plecare, in conditiile in care legile in vigoare nu spuneau clar daca trebuie sau nu facuta o oferta publica.
Proiectul de instructiune publicat de CNVM spune ca un investitor poate fi obligat la lansarea unei oferte publice de preluare, in cazul in care detine singur sau in mod concertat cu alte persoane peste 50% din titlurile companiei prin intermediul careia controleaza o societate din Romania. Proiectul nu specifica insa pretul la care trebuie facuta oferta. Conform legii pietei de capital, oferta publica de preluare obligatorie va fi realizata la cel mai mare pret platit de actionarul care deruleaza oferta in ultimele 12 luni. In cazul in care acesta nu poate fi stabilit, se va calcula un pret pe baza cotatiei medii din ultimele 12 luni a actiunilor si pe baza unui raport de evaluare independent.
Asteptarile privind lansarea unor oferte publice de preluare au urcat puternic actiunile companiilor aflate in aceasta situatie, in conditiile in care investitorii se asteapta ca preturile de oferta sa fie semnificativ mai mari decat cele din piata. De exemplu, pretul mediu din ultimele 12 luni la Rompetrol Rafinare este cu 50% mai mare decat cel actual din piata si asta dupa ce titlurile RRC au crescut cu 61% de la inceputul anului.
Titlurile Rompetrol Rafinare, Rompetrol Well Services si Zentiva Bucuresti au crescut vineri cu 15%, maximul permis pe parcursul unei sedinte de tranzactionare.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO