Burse - Fonduri mutuale

Proprietarii Montero spera sa obtina peste 100 mil. euro prin vanzarea de obligatiuni pe Bursa

Proprietarii Montero spera sa obtina peste 100 mil. euro prin vanzarea de obligatiuni pe Bursa

Radu Ioan Tudorache, unul dintre actionarii Newarch Investments, sustine ca decizia de a iesi pe Bursa cu obligatiuni este motivata de apetitul mai scazut pentru risc al investitorilor in ultima perioada

19.03.2008, 19:34 122

Familia Tudorache, care controleaza companii din domeniul distributiei si retailului de medicamente, imobiliare, IT si industrial grupate in vehicului de investitii Newarch Investments, spera sa obtina intre 100 si 200 mil. euro de pe Bursa printr-o emisiune de obligatiuni.
Cea mai mare emisiune de obligatiuni a unei companii locale a fost cea a BCR din 2006, in valoare de circa 70 mil. euro.
"Avem discutii pentru a lista obligatiuni ale Newarch pe Bursa. Proiectul nu va incepe mai devreme de 2009. Am avut discutii si pentru alte burse regionale, precum Viena sau Varsovia, insa cel mai probabil vom opta pentru Bucuresti", a spus Radu Ioan Tudorache, unul dintre actionarii Newarch Investments.
El motiveaza optiunea pentru listarea de obligatiuni prin faptul ca "piata actiunilor este destul de instabila", in timp ce numarul investitorilor atrasi de plasamente in obligatiuni este in crestere si da exemplul fondurilor de pensii si al oamenilor de afaceri care dispun de fonduri reduse si care nu au un apetit crescut pentru risc.
"Actiunile au un grad mare de speculatie. Daca piata se va stabiliza, ne putem reorienta catre actiuni", spune Tudorache.
Radu Tudorache estimeaza in prezent valoarea companiilor grupate sub umbrela Newarch la peste 100 mil. euro, iar cifra de afaceri generata a atins anul trecut 150 mil. euro, in crestere cu 30% fata de anul precedent. Pentru aceste an se estimeaza atingerea pragului de 200 mil. euro.
"Activele pe care le detinem erau in jur de 130 mil. euro la sfarsitul anului trecut, insa nu sunt evaluate la valoarea lor de piata", a adaugat Radu Tudorache. Newarch grupeaza 15 companii si a fost infiintat in 2006, an in care toate afacerile controlate de familia Tudorache pe piata locala erau impartite in 70 de entitati.
"In 2007 am reusit sa conglomeram afacerile in 15 companii care trebuie sa ajunga intre primii trei jucatori din domeniile in care activeaza. Pentru cele care nu vor reusi acest lucru, ne vom gandi la modalitati de dezinvestire", a explicat Tudorache.
Cel mai mare risc pentru afacerile controlate de familia Tudorache il reprezinta situatia de pe pietele financiare, "pentru ca ne intereseaza finantarea prin obligatiuni care la nivelul Europei Centrale si de Est au fost foarte bine primite".
"Companiile romanesti ar trebui sa fie mai agresive pe piata din Est. Exista foarte multi antreprenori care investesc in ideea de a vinde afacerea si de a se retrage. Cred ca asta ne caracterizeaza ca si tara", este de parere Tudorache. Cu toate acestea, a continuat Tudorache, expunerea pe care o au companiile in Europa Centrala si de Est este mai sanatoasa fata de alte regiuni.
"Crearea Newarch a fost de a valorifica potentialul pe care il ofera centrul si estul Europei si a de muta centrul de interes aici", a mai spus Tudorache.
Pentru companiile din grup sunt vizate atat cresterea organica, dar si fuziunile si achizitiile.
"In fiecare an am avut preluari de 2-3 companii. Toate cele 15 afaceri din grup ar trebui sa fie hranite prin fuziuni si achizitii, iar in prezent derulam negocieri la nivelul distributiei si retailului de medicamente, imobiliare si soft", a mai spus reprezentantul Newarch.
Businessul cel mai mare din grup, din punctul de vedere al veniturilor, il reprezinta distributia de medicamente, care in 2007 a inregistrat o cifra de afaceri de 100 mil. euro si o marja a profitului de sub 5%. Afacerile pe acest segment au fost influentate de deprecierea leului in raport cu euro si de inghetarea pretului la medicamente. In domeniul imobiliar, grupul deruleaza prin intermediul Metropola Imobiliar si Askar Capital proiecte care in 2010 ar putea ajunge la 500 mil. euro, iar in acest moment valoarea acestora este de 140 mil. euro. De asemenea, Tudorache spune ca este interesat sa investeasca "intr-un oras satelit" al Capitalei pentru care a achizitionat deja 1.000 de hectare de teren.
"Pretul terenului o sa fie legat de ce se poate construi pe el. Ideea de scadere este un pic iluzorie, pentru ca proprietarii de teren nu sunt indatorati la banci si de aceea nu au interes sa vanda pentru a-si restitui creditele", spune Tudorache.
In domeniul afacerilor imobiliare, Newarch dezvolta impreuna cu UBM Austria un parc logistic in zona Chitila. Pe acest segment grupul a achizitionat trei companii incepand cu anul 2000, Simar, Pumac si Astar, care vor fi relocate intr-o platforma industriala la Chitila. Investitiile implicate de acest proiect sunt de 5 mil. euro. In domeniul tehnologiei informatiei, in 2007, Newarch Investments a infiintat o companie de software in Macedonia, impreuna cu un partener local, care se adreseaza pietelor din Albania, Kosovo si Bulgaria.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO