Burse - Fonduri mutuale

Proprietarul Adeplast Oradea: Este ambitia mea personala sa fim primii care se listeaza

no title
24.01.2010, 23:07 171

Marcel Barbut, actionarul majoritar al producatorului demateriale de constructii Adeplast Oradea, intentioneaza sa atragabani printr-o dubla listare pe bursa din Sibiu si pe cea dinVarsovia, cu scopul de a construi o noua fabrica in zona Moldovei.Omul de afaceri nu s-a hotarat inca in privinta momentului in carese va derula operatiunea sau a valorii ofertelor publice initiale,insa conducerea Sibex a vehiculat recent suma de circa 16 mil. europentru cele doua IPO-uri.

"Ca sa devin numarul unu pe piata intentionez sa fac o a treiafabrica si care sa fie in zona Moldovei. Daca am incasa noulcapital ne-am dezvolta cu noua fabrica. Dorim, si este ambitia meapersonala, sa fim primii care se listeaza la Sibiu. Daca sumeleatrase nu se vor ridica la cat imi imaginez eu, probabil vom face olistare mai mica pe o parte, Sibiu, ca sa sparg greata aici", adeclarat Marcel Barbut.

Proprietarul Adeplast a avut si in 2007 tentative de a listacompania pe Bursa de la Bucuresti, scopul atunci fiind acoperireaunor credite in valoare de 25 mil. euro contractate in 2006 pentruconstruirea a doua fabrici.

"Am vrut atunci sa ne listam la Bursa si cu banii atrasi saacoperim creditele sa nu platim sume asa de mari la banci.Intamplarea a fost ca a aparut criza si ne-am retras", povestesteBarbut. Profitul net al Adeplast Oradea a scazut anul trecut cu46%, la 1,4 milioane de euro, comparativ cu un castig de 2,6milioane de euro in 2008, in timp ce afacerile producatorului demateriale de constructii s-au majorat cu 2%.In 2008, compania aavut afaceri de circa 31 de milioane de euro. "In 2009, cand toatecompaniile de pe piata au avut o contractie de minimum 20%, noi amfost singurii care am crescut, cu 2%. Pentru ca sa cresti in acestemomente pe cota de piata trebuie sa faci sacrificii si asa am ajunssa avem un profit net de numai 1,4 mil. euro, de la 2,6 mil. eurocu un an in urma. La ora actuala stam pe o datorie de 16 milioanede euro. Patru milioane de euro s-au dus pe amortizari si dobanzila banci", a precizat Marcel Barbut.

Bursa din Varsovia nu este la prima tentativa de realizare aunei listari duble, numai anul trecut realizandu-se pe aceastapiata poloneza 16 IPO-uri de acest fel.

"Automat, companiile romanesti care se listeaza la Varsovia vorfi atractive pentru fondurile de investitii din Polonia. Anultrecut am avut 38 de IPO-uri la Varsovia, cele mai multe dinEuropa, dintre care 16 au fost listariduble. La fel am avut cel mairidicat rulaj in 2009, care s-a ridicat la 38 miliarde de euro", aspus Piotr Borowski, directorul departamentului de dezvoltareaafacerilor pe pietele din UE de la Bursa din Varsovia.

El a explicat numarul mare de listari ale unor companii strainela Varsovia prin faptul ca fondurile de investitii locale suntobligate sa pastreze o expunere de minimum 85% pe piatainterna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO