Burse - Fonduri mutuale

Prospectiuni, la un sfert din capitalizarea din vara anului trecut

19.08.2008, 18:58 30

Actiunile Prospectiuni Bucuresti (PRSN), companie controlata de omul de afaceri Ovidiu Tender, au inchis ieri in scadere cu 1,6% in urma publicarii rezultatelor pe primul semestru, dupa ce pe parcursul sedintei au coborat cu peste 9%, atingand un nou minim, de 0,445 lei/actiune.
Firma de prospectare geologica, care in urma cu un an era cea mai mare companie listata pe piata RASDAQ, cu o capitalizare de 388 mil. euro, a pierdut pana in prezent circa 290 mil. euro din valoarea de piata, dupa ce actiunile s-au depreciat de patru ori, reprezentand una dintre cele mai mari corectii inregistrate pe Bursa in aceasta perioada.
Pierderea teoretica a omului de afaceri Ovidiu Tender, care detine prin intermediul Tender SA circa 70% din actiunile Prospectiuni, din deprecierea acestor titluri depaseste astfel 200 mil. euro.
Corectia puternica a titlurilor Prospectiuni are la baza tendinta generala de depreciere de pe Bursa din aceasta perioada, dublata de niste rezultate mai slabe raportate de companie pe primul trimestrul din acest an.
Astfel, Prospectiuni a revenit in trimestrul al doilea cu un profit net de 10,2 mil. lei (2,8 mil. euro), dupa pierderile de 8,4 mil. lei (2,3 mil. euro) din primele trei luni din acest an.
Totusi, profitul obtinut de companie in perioada aprilie-iunie este aproape la jumatate din cel realizat in perioada similara din 2007, cand s-a ridicat la 18,9 mil. lei (5,6 mil. euro). Scaderea profitului a venit pe fondul afacerilor mai mici, care s-au redus in acelasi interval cu 33%, la 37,8 mil. lei (10,3 mil. euro).
Per total, pe primele sase luni, compania a consemnat un profit net de 1,8 mil. lei, de 12 ori mai mic decat cel obtinut in aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul unor afaceri in scadere cu 35%, de 56,8 mil. lei (15,5 mil. euro).
Rezultatele mai slabe din aceasta perioada sunt explicate de reprezentantii companiei prin faptul ca lucrarile de executie pentru lucrarile principalilor clienti, Petrom si Romgaz, care contribuie impreuna cu 90% la afacerile Prospectiuni, au inceput mult mai tarziu in acest an.
Compania estimeaza ca in partea a doua a anului o sa realizeze indicatori comparabili cu cei de anul trecut, se arata in raportul semestrial al societatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO