Burse - Fonduri mutuale

Ramasa fara terenurile de la Obor, Prodplast revine la tranzactionare dupa 15 luni

Ramasa fara terenurile de la Obor, Prodplast revine la tranzactionare dupa 15 luni
18.01.2010, 23:05 421

Titlurile producatorului de mase plastice Prodplast Bucuresti(PPL) vor intra maine la tranzactionare, dupa ce aceste actiuni aufost suspendate timp de mai bine de un an pentru derularea unuiproces de divizare a societatii.

In urma operatiunii, din Prodplast s-au desprins principaleleactive imobiliare, care au fost incluse intr-o alta societate,denumita Prodplast Imobiliare, ce este detinuta de aceiasiactionari cu cei ai producatorului de mase plastice.

Actiunile Prodplast se numarau printre titlurile cu lichiditatemedie de pe Bursa, fiind cautate mai ales de investitoriiinstitutionali.

Compania a pierdut insa prin divizare componenta care o faceaatractiva, respectiv terenurile pe care le detinea inBucuresti.

Divizarea in doua a companiei a fost aprobata de actionari incadin luna august a anului 2008, insa a fost amanata din cauza unuiproces intentat de unul dintre actionarii semnificativi aicompaniei, respectiv fondul de investitii Broadhurst InvestmentsLimited, care a contestat proiectul de divizare. Prodplast acastigat in luna aprilie a anului trecut procesul cuBroadhurst.

Fondul de investitii detine in prezent 12,69% din actiunileproducatroului de materiale plastice. Compania este controlataindirect de omul de afaceri Florin Pogonaru, presedinteleAsociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), care detineaproape 33% din actiuni, in principal prin intermediul vehicululuide investitii Nord Bucuresti (NORD), care este, de asemenea, listatpe piata RASDAQ. SIF Oltenia are o participatie de 11% dinactiunile Prodplast.

Prodplast Imobiliare, firma infiintata din divizarea Prodplast,a primit 77,5% din activele producatorului de mase plastice,respectiv terenurile si cladirile din Bucuresti (langa piata Obor),evaluate in august 2008 la 206,3 milioane de lei (circa 59 mil.euro).

Pe de alta parte, valoarea contabila a Prodplast a scazut ladata de 30 septembrie 2009 pana la 40,9 milioane de lei (9,6milioane de euro), fata de 76,6 milioane de lei (21,9 milioane deeuro), la cat se ridica in urma cu un an.

Totodata, in urma divizarii, capitalul social al Prodplast s-aredus de la 37,8 milioane de lei la 17 mil. lei in prezent, faramodificarea valorii nominale a acestor titluri, care este incontinuare de 1 leu.

Ultima tranzactie cu titlurile Prodplast Bucuresti s-a derulatin luna septembrie din 2008 la un pret de 3,3 lei/actiune, nivel lacare, cu noul capital social, capitalizarea companiei se ridica la13,6 mil. euro. De la acea data insa, indicele general al pieteiBET-C a inregistrat o scadere de 25,6%.

Dupa primele noua luni din 2009, profitul realizat de Prodplasts-a redus cu 53,5%, pana la 1,7 mil. lei (0,4 mil. euro), pe fondulunor afaceri in scadere cu 32,2%, de 35,4 mil. lei (8,4 mil.euro).

Prodplast si-a rectificat in sens negativ tinta de profit anultrecut, estimand pe intreg anul un castig de 2,3 milioane de lei(0,53 milioane de euro), fata de estimarea initiala de 3,3 milioanede lei (0,76 mil. euro). O alta companie care a lipsit mult de latranzactionare de pe Bursa este producatorul de sisteme declimatizare, grupuri de racire si accesorii auto ElectroaparatajBucuresti (ELJ), care in urma unui proces asemanator de divizare afost retras de la tranzactionare in perioada iulie 2008 - noiembrie2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO