Burse - Fonduri mutuale

Rezultatele incep sa faca jocul pe piata

03.08.2006, 19:16 14

Bursa a inregistrat ieri o scadere usoara, pe fondul deprecierii celor mai multe dintre titlurile lichide. SIF-urile au pierdut, in medie, 1,2%, o parte din aceasta corectie survenind pe finalul sedintei.
Brokerii spun ca era normal ca dupa cresterile SIF-urilor din ultimele sedinte sa urmeze si o mica corectie.
"Aceste scaderi erau de asteptat data fiind evolutia buna a SIF-urilor din ultima saptamana, mai ales ca valoarea de tranzactionare nu a fost ridicata. Corectia de azi a venit mai mult pe fondul unei reticente la cumparare decat pe o presiune la vanzare", spune Adrian Simionescu, director la Finans Securities.
"Piata a atins niste maxime, drept pentru care trebuiau sa apara si corectii. Cu toate acestea, cred ca pana in septembrie trendul este unul de crestere", spune Sorin Carstea, director de operatiuni la societatea de brokeraj IFB Finwest.
Sedinta de azi ar putea fi destul de agitata, dupa ce Banca Transilvania si Rompetrol Rafinare (Petromidia) au raportat ieri dupa-amiaza rezultatele pe trimestru al doilea.
"Cred ca sedinta de maine (n.red.- azi) va fi una mult mai agitata. SIF-urile au detineri importante atat la Banca Transilvania, cat si la Petromidia, drept pentru care este de asteptat ca evolutia acestora sa influenteze intreaga piata", a continuat el.
Banca Transilvania si Petromidia au fost singurele din palierul celor lichide care au reusit sa se opuna scaderii usoare de ieri. Astfel, titlurile Bancii Transilvania s-au mentinut la cotatiile de la finalul sedintei precedente, in timp ce actiunile Petromidia au castigat 0,6%.
Indicele BET a pierdut putin peste 0,5%, fiind puternic afectat de evolutia actiunilor Petrom, care au pierdut aproape 3%, pe un rulaj de peste
1 milion de euro (3,6 milioane lei).
Brokerii considera ca, pe termen lung, piata se situeaza pe un trend de crestere, insa pe termen scurt cei mai multi sunt de parere ca nu exista un trend bine definit, in principal ca urmare a raportarilor realizate de companiile listate, care pot influenta intr-o masura importanta mersul bursei.
"In urmatoarea perioada ma astept ca SIF-urile sa inregistreze cresteri ceva mai moderate, cu posibile corectii, dar de mica amplitudine. Trendul descrescator al bursei fusese determinat mai mult de masuri de ordin administrativ si politic decat de factori economici", spune Simionescu.

Actiunile Petrom au pierdut aproape 3% in sedinta de ieri, pe fondul unui rulaj de peste 1 milion de euro (3,6 milioane de lei). "Scaderea titlurilor Petrom este cauzata de temerile investitorilor privind distribuirea pachetului de 8% catre salariatii companiei. Cu toate acestea ma astept ca pe termen lung acestea sa creasca, dat fiind faptul ca dupa intrarea pachetului de actiuni in posesia salariatilor acestia nu vor putea sa vanda actiuni imediat. Termenul inaintat de Ministerul Economiei si Comertului este de 2 ani, timp in care acestia nu ar avea voie sa vanda actiuni", a declarat Adrian Simionescu. Ultima tranzactie cu titluri Petrom s-a perfectat la un pret de 0,525 lei/actiune.

Titlurile SIF Banat Crisana au pierdut 1,7%, inregistrand cea mai mare scadere dintre SIF-uri. Valoarea tranzactiilor cu aceste actiuni s-a ridicat la 0,5 milioane de euro (1,8 milioane de lei). Toate SIF-uri au inregistrat scaderi de 1%-2% ieri, pe rulaje nu foarte ridicate insa. Pe parcursul sedintei, aceste titluri au atins un maxim de 2,31 lei/actiune, insa pe final cursul a coborat, ajungand la un minim de 2,27 lei/actiune si au inchis la 0,31 lei/actiune. In ultimele doua saptamani actiunile SIF Banat Crisana s-au situat pe un trend ascendent, castigand aproape 10%, cu toate ca ultimul curs de ieri se gaseste sub nivelul de la sfarsitul anului trecut.

Actiunile SIF Broker au pierdut aproape 39%, pe un rulaj mai ridicat decat de obicei, de 0,56 milioane de euro (2 milioane de lei). Compania a realizat o operatie de splitare a valorii nominale de la 1 leu/actiune la 0,5 lei/actiune concomitent cu o majoare a capitalului social in valoare de aproximativ 6,4 milioane de euro provenite din profitul aferent anului trecut si aporturi in numerar din partea actionarilor. Cursul de 1,35 lei/actiune format liber pe baza cererii si ofertei, ca urmare a suspendarii marjelor de fluctuatie de catre BVB, se situeaza peste cel matematic de 1,105 lei/actiune, calculat pe baza pretului la care se realizase ultimele tranzactii.

Titlurile Bancii Carpatica au facut obiectul a doua tranzactii speciale prin care s-au transferat 800.000 de actiuni la un pret mediu de 0,515 lei/actiune, inferior celui de inchidere de ieri. Valoarea celor doua tranzactii se ridica la 0,11 milioane de euro (0,41 milioane de lei). Cu toate acestea, pe piata regular, tranzactiile cu aceste actiuni au fost foarte reduse, cu un rulaj de circa 3.000 de euro (10.500 de lei). Omul de afaceri Ilie Carabulea, principalul actionar al Bancii Carpatica, a raportat ca a vandut prin Atlassib, companie controlata de el, un pachet de 400.000 de actiuni Carpatica la un pret de 0,515
lei/actiune.

Actiunile producatorului de lactate Albalact au castigat 0,8% pe fondul unui volum ceva mai ridicat decat de obicei, rulajul atingand circa 35.000 de euro (0,12 milioane de lei). In ultimele luni, aceste titluri s-au situat pe un trend ascendent, crescand cu 40% de jumatatea lunii mai. Albalact a raportat pentru primul trimestru cresteri importante atat la nivelul profitului, cat si al cifrei de afaceri, ca urmare a vanzarilor in crestere aduse de Zuzu, brand lansat la inceputul anului. La inchidere, actiunile au fost cotate la un pret de 0,645 lei/actiune, nivelul maxim atins pe parcursul sedintei fiind de 0,66 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO