Burse - Fonduri mutuale

Rezultatul alegerilor din Grecia a readus creşterile pe bursă, dar investitorii se uită tot mai îngrijoraţi la Spania şi Italia

Rezultatul alegerilor din Grecia a readus creşterile pe bursă, dar investitorii se uită tot mai îngrijoraţi la Spania şi Italia

Autor: Adrian Cojocar

19.06.2012, 00:06 714

Brokerii spun că în acest moment scenariul cel mai rău a fost infirmat, iar acest lucru ar putea stabiliza pieţele mai ales dacă se vor face paşi spre o unitate mai mare pe plan european.

"Din punctul meu de vedere în acest moment am scăpat de scenariul cel mai prost. Rezultatul alegerilor din Grecia este un lucru pozitiv pentru că a fost un vot pentru menţinerea Greciei în zona euro. Ulterior creşterile s-au mai temperat şi acum toată lumea aşteaptă să vadă primele declaraţii ale noului guvern grec", spune Alin Brendea, director de operaţiuni la firma de brokeraj Prime Transaction.

Acţiunile Fondului Proprietatea urcau pe parcursul şedinţei de ieri cu 1,2%, pe un rulaj de 3,2 milioane de lei, aceste titluri făcând obiectul şi unei tranzacţii speciale în valoare de 1,1 milioane de lei.

În piaţă s-au mai realizat două tranzacţii deal cu titluri BRD în valoare de 8,5 milioane de lei la un preţ în creştere cu 3,3% faţă de cotaţia din şedinţa precedentă.

Deşi alegerile din Grecia au avut un deznodământ pe care investitorii de pe pieţele bursiere îl consideră pozitiv, situaţia din Spania şi Italia este încă incertă. Ieri randamentele obligaţiunilor spaniole pe 10 ani au atins un nou maxim istoric, de circa 7,2%, iar cele italiene continuau să avanseze la 6,1%, maximul ultimelor luni.

Bursele din Spania şi Italia se corectau ieri cu peste 1,6% fiecare, deşi majoritatea burselor importante de pe plan european erau pe plus la aceeaşi oră.

Cei mai mulţi investitori de retail nu au încredere în revenire, iar la cumpărare se mai află doar câteva fonduri de investiţii care speculează preţurile reduse de pe piaţă.

Alin Brendea, director de tranzacţionare al Prime Transaction: Alegerile din Grecia ar putea fi o bază pentru ca bursele să se stabilizeze, însă nu este o condiţie suficientă şi ar putea funcţiona doar în condiţiile în care vom vedea la summit-ul de la sfârşitul acestei luni că se vor lua decizii importante pentru susţinerea zonei euro. Investitorii nu mai au răbdare să mai aştepte pentru ca zona euro să găsească o soluţie de funcţionare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO