Burse - Fonduri mutuale

ROCA Industry, venituri din exploatare de 388 mil. lei la final de 2022 şi profit net de 21,6 mil. lei. Holdingul vizează anul acesta listarea de pe AeRO pe piaţa principală a Bursei

Ionuţ Bindea, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general ROCA Industry

Ionuţ Bindea, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general ROCA Industry

Autor: Eduard Ivanovici

01.03.2023, 10:41 221

ROCA Industry (simbol bursier ROC1), primul holding românesc de companii de materiale de construcţii, lansat de ROCA Investments, a raportat venituri la nivel de grup de 388,1 milioane de lei, potrivit raportului anual preliminar pentru 2022.

Veniturile combinate ale companiilor din cadrul ROCA Industry înregistrează astfel o creştere de 24% faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior. Compania listată la BVB în ianuarie 2022 a ajuns între timp la un profit net de 21,6 milioane de lei, marja fiind de 5,6%.

Afectate de contextul atipic al pieţei, cu costuri ale materiilor prime mai ridicate în ultimele luni ale anului, companiile au realizat o EBITDA (câştiguri înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) de 42,7 milioane de lei, respectiv o marjă EBITDA de 11%. La nivelul întregului holding, EBITDA, în valoare de 39,1 milioane de lei, a fost erodată de cheltuielile operaţionale înregistrate de holding şi de vehiculele investiţionale ale acestuia.

„Rezultatele obţinute în 2022 reconfirmă capacitatea României de a dezvolta campioni industriali regionali, sub un management performant de holding, care vrea sa pună acest gigant care a fost multă vreme latent - industria ţării - pe harta Europei. Înaintăm astfel către următoarea etapă de dezvoltare a ROCA Industry: listarea pe piaţa principală a BVB în 2023, împreună cu o majorare de capital social”, spune Ionuţ Bindea, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general ROCA Industry.

Acţiunile ROC1 sunt pe minus cu 9% de la începutul anului şi 6,4% în ultimele 12 luni, pe rulaje de 820.000 de lei, respectiv 15 milioane de lei. Capitalizarea societăţii este de 172,4 milioane de lei.

„Obiectivul nostru este să gestionam un portofoliu de companii cu minim 10 fabrici performante, cu prezenţă semnificativă pe pieţele europene şi să ajungem la o cifră de afaceri cumulată de aproape 150 de milioane de euro la final de 2023”, adaugă directorul general.

Conform unui comunicat de presă, ROCA Industry deţine, direct si indirect, un număr de şase companii – performeri în sectoarele specifice de activitate: BICO Industries (primul şi cel mai mare producător naţional de plasă din fibră de sticlă şi singurul producător autohton de armături din fibră de sticlă), Sarcom (unul dintre cei mai mari jucători din industria de producţie de vopsele şi lacuri), Eco Euro Doors (cel mai mare producător român de uşi destinate construcţiilor rezidenţiale), Dial (producător de produse din fir metalic), precum si producatorii de fibră de sticlă Terra şi Europlas prin intermediul BICO Industries.

„Viziunea noastră este de a replica la nivelul întregului grup modelul campionului regional BICO: acesta este deja cel mai mare producător din centrul şi estul Europei şi se apropie de top 3 la nivelul întregii Europe”, adaugă Ionuţ Bindea.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO