Burse - Fonduri mutuale

Rocada in managementul Petrom

17.05.2007, 18:22 17

Werner Ladwein, actualul director al diviziei de explorare si productie, devine responsabil pentru portofoliul international al Petrom. In locul lui a fost numit Johann Pleininger, director in cadrul diviziei de explorare si productie.
Decizia finala va fi luata de catre Consiliul de Supraveghere al Petrom ce va avea loc pe 15 iunie, anul acesta, data la care modificarile din structura de explorare si productie vor intra in vigoare.
"Prin numirea lui Pleininger si a lui Kappes in calitatea de membri ai Directoratului, compania se va bucura de doi excelenti manageri din cadrul OMV, care au fost desemnati sa se concentreze pe continuarea dezvoltarii si extinderii acestor divizii. Luand aceste masuri, aratam inca o data ca suntem hotarati sa ne atingem obiectivele de crestere atat pe plan intern, cat si international", a declarat Mariana Gheorghe, CEO al Petrom. Compania a deschis in primul trimestru 16 benzinarii si are in constructie alte 32 de statii. La nivel national, compania va continua sa inchida benzinariile neprofitabile, proces care se va incheia la sfarsitul anului, cand toate statiile de distributie vor functiona in sistemul Full Agency. La finele anului trecut, Petrom opera o retea de benzinarii de circa 500 de unitati.
Compania a investit in primul trimestru 551 mil. lei (163 mil. euro), 17% din suma fiind alocata pentru activitatile de rafinare si marketing, in principal pentru dezvoltarea retelei de benzinarii. Cea mai mare parte a investitiilor a fost indreptata catre segmental de exploare si productie unde s-au alocat 403 mil. lei (119,2 mil. euro).
Pe partea de rafinare, Petrom va continua sa optimizeze mixul de produse la Petrobrazi si sa majoreze capacitatea de rafinare de la nivelul actual de 4,5 milioane tone la sase milioane de tone anual.
Totodata, investitiile la rafinaria Arpechim - cu o capacite de rafinare de 3,5 milioane tone anual - vor fi directionate catre proiecte vizand alinierea la cerintele UE. Compania estimeaza ca cele mai semnificative imbunatatiri ale profitului vor fi vizibile in 2011, dupa finalizarea investitiilor.
Grupul austriac OMV detine 51,01% din capitalul Petrom, iar Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului are o participatie de 30,86%. Fondul Proprietatea cumuleaza 9,88% din Petrom.
Capitalizarea bursiera a companiei a ajuns la 9,07 mld. euro, ultimul pret al actiunilor Petrom fiind de 0,525 lei/titlu, in scadere cu 1,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO