Burse - Fonduri mutuale

Romcab Targu Mures mizeaza pe afaceri in crestere cu 23%

29.05.2007, 18:50 19

Producatorul de cabluri electrice Romcab Targu Mures si-a bugetat pentru acest an o cifra de afaceri de 58,8 mil. lei (17,3 mil. euro), cu 23% mai mare decat cea realizata anul trecut, potrivit proiectului de buget aprobat saptamana trecuta de actionarii companiei.
Romcab estimeaza ca va obtine in acest an un profit de 0,8 mil. euro, cu 86% peste castigul obtinut in 2006.
"Nivelul planificat al cifrei de afaceri pentru acest an este acoperit integral de contracte comerciale. Astfel, clientii distribuitori, cu o pondere de 55% din totalul vanzarilor estimate, au o valoare a contractelor incheiate de peste 8,5 milioane de euro", au declarat reprezentanti ai companiei.
Potrivit acestora, contractele incheiate in acest an pe segmentul unitatilor auto industriale cu clienti externi insumeaza circa 4 mil. euro, iar cele din industria obiectelor de uz casnic se ridica la 3,5 mil. euro, cu circa 40% peste nivelul contractelor din anul precedent.
"In ceea ce priveste instalatiile electrice in constructii, cresterea previzionata a sectorului, de peste 14% in acest an, asigura un potential de piata ridicat, previziunile noastre de vanzari pe acest segment fiind de aproape 10 milioane de euro", spun reprezentantii companiei.
Romcab se afla in reorganizare judiciara de la finele lui 2004 din cauza asumarii de garantii pentru firmele care faceau parte din Grupul Paneuro, fostul actionar majoritar.
"In cadrul procedurii de reorganizare, pana in prezent au trecut peste 8 luni, timp in care societatea si-a indeplinit obligatiile de plati conform prevederilor in Planul de Reorganizare aprobat", au precizat reprezentantii companiei. Romcab si-a redus anul trecut gradul de indatorare la 47% de la 64% in 2005. La finele lui 2006, datoriile totale ale companiei se ridicau la 47,73 mil. lei (13,5 mil. euro), in crestere cu 5% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Conform estimarilor, doar 10% din companiile aflate in reorganizare reusesc sa se salveze de la faliment.
Cu toate acestea, Romcab a continuat sa inregistreze anul trecut cresteri importante la nivelul principalilor indicatori financiari. Astfel, afacerile producatorului de cabluri electrice au urcat in 2006 cu 57%, pana la 47,2 mil. lei (13,4 mil. euro), in special pe seama cresterii vanzarilor pe segmentul auto, unde compania a incheiat contracte cu clienti externi, in special din Germania si Ungaria. Ca urmare, ponderea exporturilor in totalul vanzarilor a urcat la 33%, dupa primele trei luni ale acestui an.
Compania a inregistrat anul trecut un profit net de 1,5 mil. lei (0,43 mil. euro), fata de un castig de circa 90.000 lei (25.000 euro) in 2005.
Cresterea profitabilitatii s-a datorat in mare parte reducerii pierderilor pe partea financiara de circa 10 ori, pana la 138.000 lei (39.000 euro), ca urmare a diferentelor favorabile de curs valutar aferente derularii operatiunilor comerciale in valuta si a creditelor in sold.
In primul trimestru din acest an, castigul Romcab s-a cifrat la 124.000 lei (36.000 euro), la afaceri de 8,8 mil. lei (2,6 mil. euro).
Compania este controlata de Sabalbari SRL, una dintre firmele rezultate din divizarea grupului Paneuro, fostul actionar al Romcab, care detine 86% din actiuni.
Actiunile Romcab au fost ultima data tranzactionate la un pret de 3,2 lei/actiune, nivel la care capitalizarea companiei este de 5,4 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO