Burse - Fonduri mutuale

Romportmet are cea mai buna marja de pe bursa: 75%

Romportmet are cea mai buna marja de pe bursa: 75%
03.09.2007, 18:34 70

Operatorul portuar Romportmet din Galati, controlat de grupul Arcelor Mittal, a inregistrat pe primele sase luni ale anului o marja a profitului brut raportat la cifra de afaceri de 75%, cea mai mare din ultimii ani.
In ultimii patru ani, compania a obtinut in mod constant marje brute de peste 50%, dar acum profitabilitatea a urcat ca urmare a traficului tot mai mare de marfuri din portul Galati.
Profitul brut al companiei a urcat in prima jumatate a acestui an cu 68%, ajungand la 24,5 mil. lei (7,4 mil. euro), in timp ce afacerile Romportmet au avansat in aceeasi perioada cu 17%, la 32,3 mil. lei (9,7 mil. euro). Profitul net s-a ridicat la 20,6 mil. lei (6,24 mil. euro).
Cea mai mare parte a castigului a provenit din activitatea de exploatare, de unde compania a obtinut un profit de 20,2 mil. lei (6,1 mil. euro), cu 17% peste nivelul consemnat in perioada similara din 2006.
Romportmet, care a fost preluata de grupul Mittal Steel de la fondul de investitii Broadhurst in 2005, in urma unei tranzactii de 37,8 mil. euro, a devenit in ultimul an un creditor pentru alte companii din grupul Mittal, datorita nivelului ridicat de lichiditati. Compania a acordat anul trecut imprumuturi de 32 mil. euro pentru Mittal Steel Iasi si Mittal Steel Hunedoara, iar la finele lunii iulie a acordat un credit de 36,5 mil. euro firmei olandeze World Steel Data, detinuta tot de catre Mittal.
Compania administreaza un port fluvial la Galati, al carui obiect de activitate este descarcarea minereurilor in vrac, fiind proiectat pentru aprovizionarea cu materii prime a combinatului siderurgic din Galati.
In ultimii ani, ponderea produselor siderurgice a urcat constant, ajungand anul trecut la 24% din totalul cifrei de afaceri, cu toate ca marfurile vrac continua sa reprezinte aproape trei sferturi din serviciile prestate de companie.
Compania este controlata de Mittal Steel Holdings, care detine peste 83% din actiuni, un alt actionar important fiind Sidex Trading, cu o participatie de 11,5%.
Actiunile Romportmet Galati (ROMT) au castigat vineri 1,3%, si au inchis sedinta la pretul de 15,8 lei/actiune. La acest nivel, capitalizarea companiei este de 122 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO