Burse - Fonduri mutuale

Romvag Caracal: profitul a sarit de patru ori

26.04.2007, 19:26 105

Producatorul de vagoane de marfa Romvag Caracal a obtinut anul trecut un profit de 4,68 milioane de euro (16,5 milioane de lei), conform datelor preliminare oferite de companie. Rezultatul este de aproape patru ori mai ridicat decat cel realizat in 2005 cand compania a incheiat exercitiul financiar cu un profit de 1,29 milioane de euro (4,7 milioane lei).
Reprezentantii companiei pun rezultatele in urcare sustinuta pe seama contractelor pe care le au cu societatile din afara tarii.
"Rezultatale bune se datoreaza faptului ca avem foarte mult de lucru, foarte multe comenzi. Majoritatea clientilor nostri sunt din afara Romaniei, dar exista comenzi si de la intern. Circa 80% din vagoanele produse la Caracal iau calea exportului", spune Constantin Popescu, directorul comercial al Romvag Caracal.
Urcarea abrupta a profitului a venit pe fondul unei dublari a cifrei de afaceri la 37 milioane de euro (130,3 milioane de lei) in 2006 fata de anul precedent. Compania si-a marit substantial numarul de angajati, ajungand in 2006 la 1.615 lucratori, fata de 898 in anul precedent.
Cea mai mare parte a profitului Romvag a venit in a doua parte a anului, dupa ce la mijlocul lui 2006 compania raporta un profit de 1,86 mil. euro (6,22 mil. lei) fata de pierderi pentru aceeasi perioada din 2005. Afacerile se aflau si ele in urcare la sase luni la 15,17 mil. euro (52,45 mil. lei), de aproape trei ori mai ridicate fata de primul semestru al anului anterior.
Romvag Caracal este detinuta de compania International Railway Systems (IRS) cu sediul in Luxemburg, condusa de omul de afaceri Cristian Burci. IRS detinea la sfarsitul anului trecut 61,87% din actiunile companiei, in timp ce SIF Oltenia era actionar cu 34,67% din titlurile Romvag.
Romvag a aprobat luna trecuta in cadrul Adunarii General a Actionarilor majorarea capitalului social al companiei cu 0,94 milioane de euro (3,17 milioane de lei) pana la 2,4 milioane de euro (8,01 milioane de lei) prin emiterea a 1,27 milioane de actiuni noi cu o valoare nominala de 2,5 lei/actiune. IRS Luxemburg va aduce cele mai multe fonduri la aceasta majorare, 0,58 milioane de euro (1,96 milioane de lei) pentru a-si indeplini obligatiile investitionale aferente anului 2006.
Producatorul de vagoane este listat la categoria baza a pietei RASDAQ, actiunea fiind insa lispita de lichiditate din cauza free-float-ului destul de redus (sub 4%) si a numarului redus de actiuni (aproape 2 milioane de titluri).
Ultima tranzactie cu titlurile Romvag Caracal s-a perfectat la un pret de 4 lei/actiune, la acest nivel compania avand o capitalizare bursiera de 2,3 milioane de euro, inaintea majorarii capitalui social aprobata luna trecuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO