Burse - Fonduri mutuale

S-au vandut 3,6% din actiunile Dafora Medias

S-au vandut 3,6% din actiunile Dafora Medias
18.11.2008, 20:03 118

Actiunile companiei de foraj si constructii Dafora Medias (DAFR) au facut ieri obiectul unor tranzactii importante, prin care s-au transferat peste 35,2 mil. de titluri, reprezentand circa 3,6% din capitalul social.

Pe parcursul zilei de ieri s-au transferat in piata pachete de pana la 1 milion de actiuni Dafora, adica mai mult decat rulajul zilnic din octombrie, potrivit brokerilor. Pretul mediu de transfer a fost de 0,048 lei/actiune, valoarea transferurilor de ieri ridicandu-se la 1,6 mil. lei. Vanzarile semnificative au dus pretul in jos cu pana la 8% pe parcursul sedintei, insa la inchidere acestea au revenit pe plus, castigand 0,8%. La ultimul pret, de 0,052 lei/actiune, capitalizarea companiei este de 13,2 mil. euro.
"A fost un schimb de pachete. S-au realizat tranzactii destul de mari in intervalul 13:30-13:40, au fost chiar doua tranzactii de cate un milion de actiuni. Nu vad sa fie totusi un pachet mare dintr-o tranzactie, s-au realizat mai multe pachete mai mici", a precizat Mihut Gregoretti, trader la IFB Finwest.
Rulajele mari din ultimele doua saptamani ar putea indica prezenta in piata a unor investitori institutionali care incearca sa-si reduca din detineri. Pe de alta parte, evolutia pretului arata ca au existat si cumparatori semnificativi.
Potrivit ultimelor raportari, singurul investitor institutional care mai detinea peste 5% din actiunile companiei este Julius Baer International Equity, unul din fondurile gestionate de firma americana Artio Global (fost Julius Baer Investment Management). Artio Global a achizitionat un pachet de peste 10% din actiunile Dafora la finele anului 2006 si in luna mai a acestui an si-a diminuat participatia sub acest prag.
Julius Baer, care este cel mai mare investitor institutional de pe Bursa, a vandut recent prin intermediul fondurilor pe care le gestioneaza actiuni la producatorul Biofarm Bucuresti (BIO), dezvoltatorul imobiliar Impact Bucuresti (IMP) si compania hoteliera Intercontinental (RCHI).
Dafora Medias este controlata de omul de afaceri Gheorghe Calburean, care a cumparat luni un pachet de 2 mil. actiuni pentru suma de 130.000 de lei (circa 34.000 de euro). Calburean detine direct circa 48,17% din capitalul social si indirect, prin intermediul Dafora Group, inca 7,46%.
Dafora a realizat in trimestrul al treilea un profit net de 1,4 mil. euro, in crestere cu 43% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul unor afaceri mai mici cu 10,5%, de 18,7 mil. euro.
"Scaderea cifrei de afaceri in trimestrul al treilea se datoreaza sectorului constructiilor, fenomen la scara mondiala, care s-a facut simtit si asupra sectorului de constructii din Dafora. Pana la finele anului 2008, sectorul de foraj va realiza indicatorii prognozati pentru 2008, depasind previziunea, depasire care estimam sa acopere efectele negative ale actualei crize economice din domeniul constructiilor", a precizat conducerea societatii.
"Pentru anul 2009, sectorul de foraj va urma probabil ritmul de crestere al ultimei perioade, cu o usoara posibila tendinta de crestere incetinita, in acest scenariu fiind incluse si planurile investitionale ale principalilor clienti din acest sector. Sectorul constructiilor va urma cu siguranta in 2009 trendul acestui domeniu in Romania, noi estimam o crestere de cel putin 10-15% a CA fata de realizarile 2008, crestere bazata pe semnarea unor importante contracte in T4 2008, cu realizare incepand din ianuarie 2009", au continuat ei.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO