Burse - Fonduri mutuale

S&P pune CFR Marfa pe o perspectiva negativa de rating

13.08.2007, 20:32 18

Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a plasat sub supraveghere, cu perspectiva negativa, ratingul "B" al CFR Marfa, pentru datoriile pe termen lung, ca urmare a nivelului redus de lichiditati, inainte de rascumpararea unor obligatiuni de 120 mil. euro.
Obligatiunile urmeaza sa fie rascumparate in luna decembrie a acestui an.
"Cu toate ca CFR Marfa a inceput negocieri pentru refinantare cu potentiali creditori si a primit unele angajamente in acest sens, acestea nu acopera complet deficitul de lichiditati", a spus Eugene Korovin, analist al S&P.
Acesta a adaugat ca in urmatoarele trei luni este posibila o modificare in sens negativ a ratingului, daca CFR Marfa nu va reusi pana atunci sa-si asigure lichiditati suficiente pentru rascumpararea obligatiunilor.
Unul dintre datornicii CFR Marfa este Sidex Galati. Compania de transport de marfuri pe calea ferata a inregistrat o pierdere de 1,73 milioane de dolari prin valorificarea creantelor detinute la combinatul siderurgic Sidex Galati, la momentul privatizarii, urmand ca suma sa fie acoperita prin surse care vor fi stabilite de Guvern. Ministerul Transporturilor va solicita Guvernului sa aprobe un proiect de lege pentru modificarea Ordonantei de Urgenta 119/2001, privind unele masuri pentru privatizarea combinatului siderurgic din Galati, din care a fost "omisa" modalitatea prin care furnizorii de utilitati vor recupera diferenta dintre valoarea nominala a pachetului de actiuni, obtinute ca urmare a conversiei, si suma incasata din valorificarea titlurilor. Modificarea ordonantei prevede recuperarea integrala a diferentei.
Potrivit actului legislativ, Sidex Galati a avut, anterior privatizarii, o datorie de 89,5 miliarde de lei vechi catre CFR Marfa, suma care a fost convertita in actiuni in valoare de 67,33 miliarde de lei vechi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO