Burse - Fonduri mutuale

Sageata Albastra tripleaza profitul Astra Vagoane

Sageata Albastra tripleaza profitul Astra Vagoane

Astra Vagoane Calatori produce vagoane pentru trafic feroviar international

01.05.2007, 16:45 132

Astra Vagoane Arad Calatori, compania care asambleaza trenurile Sageata Albastra, a realizat anul trecut un profit de 12,57 mil. euro (41,62 mil. lei), de trei ori mai ridicat decat in 2005, conform datelor preliminarii ale companiei.
Rezultatul pozitiv a venit pe fondul unei cifre de afaceri in urcare cu 18% (in euro) la 32,72 mil. euro (115,19 mil. lei) in 2006, fata de 27,7 mil. euro (100,62 mi. lei) in anul anterior.
"Dinamica profitului se explica prin faptul ca Astra Vagoane Calatori face continuu o analiza a activitatii prin care identifica costurile ridicate. Am redus semnificativ costurile materiale, dar am avut si o crestere a productivitatii muncii", a declarat pentru Ziarul Financiar Ovidiu Bologea, director de comunicare al Astra Vagoane Calatori. Compania a mai angajat anul trecut 115 persoane, numarul total al angajatilor ajungand la 1.026 de persoane.
Constructorul de vagoane pentru calatori, Astra Vagoane Calatori, realizeaza din 2003 cel mai cunoscut si modern automotor care circula pe caile ferate din Romania. "Partile componente ale automotorului vin din Germania, iar Astra Vagoane Calatori nu face decat sa asambleze si sa faca ultimele teste ale garniturilor", mai spune Ovidiu Bologea.
Anul acesta programul de asamblare si punere in functiune a automotoarelor Sageata Albastra urmeaza sa se incheie, dar reprezentantii companiei spun ca rezultatele financiare nu vor fi afectate, intrucat construirea acestui tip de tren nu reprezenta activitatea de baza a companiei.
Astra Vagoane Calatori produce vagoane pentru trafic feroviar international care respecta cerintele internationale de calatori, astfel de vagoane putand ajunge si la o viteza de 200 km/h.
"Cresterea pe domeniul constructiilor de vagoane este una puternica, dar normala daca ne uitam la cifra de afaceri a celorlalte companii din Uniunea Europeana. Societatile din acest sector urmeaza trendul economic general", spune Ovidiu Bologea.
Compania a fost delistata de pe piata RASDAQ in anul 2004 si are un capital social de 1,24 milioane de lei. Astra Vagoane Arad este controlata de omul de afaceri Cristian Burci, prin intermediul firmei International Railway Services inregistrata in Luxemburg.
Industria constructiei si reparatiilor de material rulant inregistreaza in ultimii ani o crestere puternica. Astfel, Romvag Caracal, constructorul de vagoane de marfa, a realizat anul trecut un profit de aproape 4,7 milioane de euro, de patru ori mai ridicat decat in 2005.
Remarul 16 Februarie din Cluj-Napoca, specializata in productia si repararea mijloacelor de transport pe calea ferata a raportat in primele trei trimestre ale anului trecut un profit de 1,49 mil. euro (5,26 mil lei), de patru ori mai ridicat fata de cel realizat in aceeasi perioada a anului 2005. Pentru acest an compania estimeaza o majorare a cifrei de afaceri de 30%, pana la 28 de milioane de euro. Compania Remarul 16 Februarie este cotata la Bursa si este una dintre cele mai vizibile actiuni de pe piata RASDAQ. De la inceputul anului titlurile Remarul 16 Februarie au adus investitorilor un castig de peste 100%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO