Burse - Fonduri mutuale

Salariatii Ceramica Iasi au vandut compania cu 40% sub pretul de pe piata

Salariatii Ceramica Iasi au vandut compania cu 40% sub pretul de pe piata

Click pentru imaginea marita

25.06.2007, 17:54 98

Salariatii producatorului de materiale de constructii Ceramica Iasi au vandut vineri un pachet de 65% din actiunile companiei la un pret care reprezinta aproape jumatate din valoarea actiunilor pe Bursa.
Pachetul a fost cumparat de fondul american de investitii Advent International, conform unor surse apropiate tranzactiei, citate de Mediafax. Contactati de ZF, reprezentantii fondului nu au dorit sa faca niciun comentariu asupra tranzactiei.
"Nu avem ce comenta", a spus Emma Popa-Radu, directorul pe Romania al Advent.
Valoarea tranzactiei a fost de 22 de milioane de euro si evalueaza compania la 33 de milioane de euro, adica de aproape 14 ori profitul pe anul trecut. Capitalizarea bursiera a Ceramica, calculata dupa pretul din piata, este de 54 de milioane de euro - de 23 de ori profitul pe anul trecut.
Actiunile Ceramica au oscilat in ultima luna pe Bursa in jurul a 11 lei/actiune, iar salariatii, care au devenit actionari dupa desfiintarea Asociatiei Salariatilor, care preluase actiunile de la stat, au incasat vineri 6,58 lei/actiune. Pe piata actiunile Ceramica au incheiat ziua la 10,6 lei/actiune, in scadere cu aproape 2% fata de ziua anterioara dupa anuntarea tranzactiei.
Inainte de desfiintare, Asociatia Salariatilor detinea 41% din companie, insa salariatii mai detineau si alte pachete de actiuni. Inainte de tranzactie cei mai importanti actionari ai companiei erau Aurel Tarciniu, directorul companiei, si Corneliu Lucaci, fostul director, care detineau fiecare cate 6% din actiuni.
Reprezentantii Ceramica si ai salariatilor nu au putut fi contactati la finalul saptamanii trecute pentru a comenta tranzactia.
Cea mai cunoscuta investitie a Advent pe piata locala a fost producatorul de medicamente Terapia Cluj, vandut anul trecut indienilor de la Ranbaxy. Fondul si-a multiplicat banii de zece ori in trei ani.
Advent International a intrat pe piata romaneasca in 1997 si a investit pana acum in industria berii, telefonie mobila, outdoor, medicamente si sectorul materialelor de constructii.
Inainte de tranzactia de vineri, Advent mai avea in portofoliul sau din Romania doar producatorul de lacuri si vopsele Dufa Deutek, achizitionat in toamna anului 2005.
Producatorii de materiale de constructii sunt creditati cu rate foarte mari de crestere in anii urmatori, pe fondul boom-ului din activitatea de constructii.
De altfel, materialele de constructii au fost ramura industriala cu cea mai mare rata de crestere pe primul trimestru - aproape 60%, impulsionata si de vremea calda, care nu a intrerupt activitatea din constructii pe parcursul iernii.
Din aceasta cauza preturile actiunilor companiilor de profil au crescut puternic pe Bursa anul trecut si in acest an.
Pe de alta parte, explicatia pretului mic fata de cotatia din piata la care au vandut salariatii este valoarea ridicata a pachetului de actiuni in comparatie cu valoarea medie zilnica a tranzactiilor cu actiuni Ceramica.
O vanzare a pachetului de actiuni in piata ar fi condus astfel probabil la prabusirea pretului. O afacere mai buna decat salariatii care si-au vandut actiunile a facut insa Ana Bocan, contabila la Ceramica, care a vandut actiuni de peste 300.000 de euro la pretul din piata.
Ceramica a inregistrat anul trecut afaceri de 12,1 milioane de euro, in crestere cu 12%, in timp ce profitul s-a diminuat cu circa 10%, pana la 2,4 milioane de euro, conform datelor publicate la Bursa de Valori. Compania estimeaza pentru acest an un profit de 3,1 milioane de euro.
Tranzactia de vineri s-a realizat la finalul unei oferte de vanzare pe care salariatii au adresat-o unor investitori interesati de preluarea companiei.
Oferta de vanzare nu a fost publica, aceasta adresandu-se unui numar de maximum 100 de investitori, conform prevederilor din legislatia pietei de capital.
Ofertele private, asa cum erau ele cunoscute intre brokeri, presupun costuri mai mici de derulare, pentru ca prospectul ofertei este unul mai succint, iar cheltuielile de publicitate sunt practic inexistente.

O contabila de la Ceramica a facut o afacere mai buna

Ana Bocan, contabila in cadrul Ceramica Iasi, a vandut in ultimele saptamani pachete de actiuni ale companiei reprezentand circa 1% din capitalul social, la un pret mediu de circa 10,5 lei/actiune, cu circa 60% mai mare decat pretul la care au vandut ceilalti salariati. Ea a incasat astfel circa 1,72 milioane de lei (peste 520.000 de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO