Burse - Fonduri mutuale

Scaderea nu a durat mult la BRD

07.09.2004, 00:00 12

Actiunile BRD-SocGen au deschis sedinta de ieri cu o scadere de 2,2% fata de ultimul pret de vineri dupa ce pe piata au aparut informatii conform carora Societe Generale a oferit doar 16.000 lei/actiune pentru pachetul de 7% detinut de stat la BRD.
"Impactul ofertei de 16.000 lei/actiune a fost foarte redus pe piata. Evolutia de ieri a actiunilor BRD s-a incadrat in evolutia de ansamblu a Bursei din ultimele saptamani. Nu cred ca cei care fac tranzactii pe piata de capital au fost influentati de pretul care a fost oferit de Societe Generale," a comentat Valentin Ionescu, director de operatiuni la Euro Invest Vision. Societe Generale a depus vineri singura oferta in cadrul procedurii de vanzare a unui pachet de 7,32% pe care statul il mai detine la BRD. Actiunile bancii au fost ieri printre cele mai tranzactionate de la Bursa, cu operatiuni in valoare de 4,8 miliarde de lei.
Actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) au continuat sa scada si ieri atingand un nou minim al ultimelor 12 luni de tranzactionare, 501 lei/actiune. Cotatia actiunilor companiei au incheiat ziua la 506 lei/actiune, in scadere cu 2,7% fata de ziua anterioara. Actiunile transferate au insumat trei miliarde de lei.
Cele mai tranzactionate actiuni de pe piata au fost cele ale Bancii Transilvania cu operatiuni in valoare de 4,9 miliarde de lei. Evolutia actiunilor bancii a respectat regla de la finalul saptamanii trecute cand pretul actiunilor bancii a urcat cu cate 50 de lei pe zi. La fel s-a intamplat si luni, cand ultima tranzactie s-a realizat la 7.100 lei/actiune.
Societatile de investitii financiare (SIF) au incheiat ziua cu o crestere medie de 0,4% in conditiile unei scaderi a valorii tranzactiilor, cele mai lichide dintre SIF-uri au ramas tot cele ale SIF Oltenia cu operatiuni in valoare de 4,7 miliarde de lei. Cotatia actiunilor societatii a ramas la valoarea din ziua precedenta, 7.150 lei/actiune. Singurele modificari de pret in randul SIF-urilor au fost cresterea de 100 de lei a actiunilor SIF Banat-Crisana pana la 8.250 lei/actiune si cresterea cu 50 de lei a cotatiei SIF Moldova pana la 6.300 lei/actiune.
Cele cinci SIF-uri trebuie sa convoace Adunari Generale ale Actionarilor pana la finalul acestei luni pentru a-si modifica statutele in conformitate cu noua legislatie. Principala noutate adusa de noua lege a pietei de capital in privinta SIF-urilor este posibilitatea acestora de a-si rascumpara actiunile reziduakle distribuite ca dividend din profitul fostelor Fonduri ale Proprietatii Private.
Actiunile fabricantului de produse chimice Sinteza Oradea au atins din nou maximul istoric de 2.980 lei/actiune atins pentru prima data in urma cu doua saptamani. Ultima tranzactie de ieri cu actiuni Sinteza s-a realizat la 2.940 lei/actiune, in crestere cu 1,4% fata de ziua anterioara. Valoarea operatiunilor cu titlurile companiei a depasit un miliard de lei.



Piata RASDAQ
Prima tranzactie "deal" cu actiuni listate la Bursa Electronica RASDAQ si tranzactionate prin sistemul tehnic al Bursei de Valori a avut loc ieri. Operatiunea in valoare de 28 miliarde de lei, s-a realizat cu actiunile Unirea Shopping Center.
Operatiunea s-a realizat la pretul de 639.000 lei/actiune, fiind transferate titluri  reprezentand 2,2% din capitalul societatii care detine Magazinul Unirea din Bucuresti. Pretul la care s-a realizat tranzactia a fost cu 2,8% mai mare fata de cotatia anterioara. In ultimele luni s-au realizat mai multe tranzactii asemanatoare, dar nu a fost raportata nici o modificare in structura actionarilor semnificativi. Magazinul Unirea este controlat de omul de afaceri Dan Adamescu, care detine 65% din actiuni prin intermediul societatii Nova Trade si alte 5% din actiuni in nume propriu. Cei mai importanti actionari minoritari sunt SIF Muntenia si fondul de investitii Broadhurst.
Actiunile Romprtrol Bucuresti (Vega) au pierdut ieri 5% din valoare pe fondul unei lichiditati relativ reduse. Tranzactiile cu actiuni Vega s-au realizat la preturi care au coborat pana la 465 lei/actiune. In cele 20 de operatiuni s-au transferat titluri in valoare de 107 milioane de lei.
Operatorul portuar Socep Constanta a avut o evolutie linistita dupa cresterea de 4% de vineri. Tranzactiile de ieri s-au derulat la preturi cuprinse intre 1.710 si 1.760 lei/actiune, iar cotatia medie a ramas practic neschimbata. Actiunile Socep au fost din nou cele mai tranzactionate de la categoria I a pietei, cu operatiuni in valoare de peste 500 milioane de lei.
Actiunile producatorului de placi ceramice Sanex Cluj s-au tranzactionat ieri la preturi cuprinse intre 4.000 si 4.050 lei/actiune. Valoarea celor 18 operatiuni a depasit 200 milioane de lei. Cotatia medie a Sanex a pierdut ieri 0,2% din valoare.
Valoarea totala a operatiunilor de ieri de pe piasa RASDAQ a fost de 37,5 miliarde de lei din care 3 miliarde de lei au reprezentat actiunile transferate in cadrul a trei oferte publice.
In cea mai mare dintre acestea, Laicom Invest a cumparat actiuni in valoare de 2,2 miliarde de lei ale companie de inchiriere a bunurilor imobiliare  Edil Invest din Arad. Actiunile transferate reprezinta 43% din capitalul Edil Invest, ofertantul devenind prin aceasta tranzactie actionarul majoritar al Edil Invest.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO