Burse - Fonduri mutuale

Scăderea principalelor acţiuni a tras bursa la un nou minim

Scăderea principalelor acţiuni a tras bursa la un nou minim

Foto Mediafax

Autor: Monica Juganaru

06.06.2012, 00:06 827

Bursa de la Bucureşti a coborât marţi cu 0,93%, astfel că indicele general BET-C a atins nivelul din ultimii doi ani şi nouă luni, într-o piaţă în care jucătorii au schimbat volume reduse de acţiuni.

Un nivel mai redus decât cel de marţi a fost înregistrat de indicele BET-C la 2 septembrie 2009. Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, indicele BET-C este cu 5,6% mai jos.

Indicele BET, care urmăreşte principalele zece companii listate, a pierdut 1,6% şi a scăzut şi el sub nivelul de la finalul lui 2011.

Mihai Iulian Căruntu, şeful departamentului de cercetare pieţe de capital al BCR, spune că în contextul creat de incertitudinile legate de viitorul zonei euro este normal ca pieţele de acţiuni să fie nervoase pentru că investitorii nu au repere şi sunt asaltaţi de diferite scenarii îngrijorătoare.

"Mulţi investitori se gândesc că evoluţiile precum cele din toamna anului 2008 sunt repetabile. Piaţa de la Bucureşti nu poate decât să fie prinsă între aceste sentimente care conduc pieţele financiare dezvoltate. Ba mai mult decât atât, în cazul BVB, fiind o piaţă mică şi lipsită de investitori interni puternici, expectativa sau dorinţa investitorilor financiari stăini de a-şi retrage capitalurile provoacă căderi ale cotaţiilor mai mari decât pe alte pieţe mai lichide, aşa cum a fost de altfel cazul în 2008", a declarat Căruntu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO