Burse - Fonduri mutuale

Seceta a adus Argus Constanta din nou pe profit

31.01.2008, 18:51 23

Argus Constanta, cel de-al doilea jucator din piata locala a uleiurilor vegetale, a finalizat anul trecut cu o cifra de afaceri de 126,2 de milioane de lei (circa 35,8 mil. euro), in crestere cu 16% fata de anul precedent, cand obtinea 108,7 de milioane de lei (aproximativ 30 mil. euro), potrivit datelor preliminare ale companiei.
"In anul 2007, profitul a reprezentat aproximativ 4,4% din cifra de afaceri fata de inchiderea pe pierdere din anul 2006", a declarat Vasile Leu, presedintele si unul dintre actionarii Argus.
Potrivit estimarilor companiei, profitul inregistrat anul trecut a depasit 5,5 de milioane de lei, ceea ce inseamna ca in 2007 Argus a avut un plus de 1,5 mil. euro fata de pierderea de aproape 2,9 mil. euro inregistrata cu doi ani in urma.
"Principalele cauze ale redresarii financiare sunt reducerea consturilor, in principal la utilitati si transport, ca urmare a investitiilor din ultimii ani, echilibrarea cererii cu oferta, care ne-a permis recuperarea in intregime a costurilor si obtinerea de profit, precum si majorarea pretului materiei prime, ceea ce a dus la cresterea pretului la produsul finit si implicit a cifrei de afaceri", a adaugat Leu.
Anul trecut, piata uleiurilor vegetale impreuna cu cea a panificatiei au inregistrat cele mai mari cresteri de pret ale produselor finite din industria alimentara, pe fondul materiilor prime insuficiente si a cresterii foarte mari a preturilor acestora. In acelasi timp insa, seceta a ajutat afacerile producatorilor din industrie. Dupa mai bine de doi ani in care majoritatea jucatorilor din piata uleiurilor vegetale au inregistrat pierderi pe fondul presiunii facute asupra preturilor din lipsa echilibrului intre cerere si oferta, anul trecut, atat preturile, cat si cererea si oferta din piata au atins un echilibru.
Pentru anul acesta, Vasile Leu estimeaza o crestere de 6-7% a rezultatelor financiare, pe fondul cresterii vanzarilor.
Actiunile Argus au inchis ultima sedinta de tranzactionare la pretul de 1,77 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei este de 17,1 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO