Burse - Fonduri mutuale

Sezon ratat pentru fondurile de actiuni nou lansate

28.09.2008, 18:48 16

Corectiile bursiere au muscat adanc din capitalul fondurilor de actiuni lansate anul acesta, de teama unor scaderi agresive unii administratori preferand sa amane lansarea de produse pana cand piata va da semne de insanatosire.

Societatea de administrare a investitiilor Target Asset Management (AM), cu sediul in Cluj, a amanat lansarea singurului fond de actiuni din portofoliu-Target Investor, pentru anul viitor, in speranta ca conditiile de piata vor fi mai favorabile.
"Ne gandim sa lansam fondul de actiuni in 2009, cand poate conditiile din piata de capital se vor imbunatati. Daca l-am fi lansat la inceputul anului, cred ca am fi inregistrat in momentul de fata o pierdere de 40%, sau poate chiar mai mare", a spus Serban Nascu, vicepresedintele societatii Target AM.
Administratorul a depus inca din toamna anului trecut documentatia pentru autorizarea fondului de actiuni, si a primit avizul de functionare din partea CNVM in luna februarie. Avand in vedere ca societatea nu este membra a unui grup bancar, capitalul initial al fondului de actiuni depinde in mare masura de interesul si de subscrierile investitorilor.
"Am purtat discutii cu o serie de investitori care ar fi dispusi sa investeasca in fond sume mai mari, de peste 500.000 de lei. Insa tinand cont de actualele conditii de pe piata de capital, acestia nu mai sunt la fel de dispusi sa investeasca", a adaugat Nascu de la Target AM.
Odata lansat, Target Investor ar deveni primul fond de investitii sub brand propriu, avand in vedere ca celelalte doua fonduri din portofoliul Target - Fortuna Classic si Fortuna Gold - au fost constituite prin preluarea fondurilor mutuale Dacia Felix, Fondul Roman de Investitii si Ardaf.
Pe de alta parte, administratorii care fac parte dintr-un grup bancar au beneficiat de sprijinul financiar al bancii-mama pentru lansarea fondurilor de actiuni, capital initial pe care nu au reusit insa sa il conserve din cauza corectiilor agresive ale Bursei.
In prima jumatate a anului au fost lansate trei fonduri de actiuni-Zepter Actiuni, OTP Avantis si Carpatica Stock, lansari care au succedat practic infiintarea societatilor de administrare din cadrul celor trei grupuri financiare. Fondurile de actiuni OTP Avantis si Zepter Actiuni au intrat pe piata in primavara cu un capital initial de 9,2 mil. lei, respectiv 9,1 mil. lei, incheind luna august cu active mai mici cu 700.000 de lei, respectiv 500.000 de lei. Fondul de actiuni al grupului financiar Carpatica a pierdut din cele aproape 5 mil. lei, cat a fost insertia initiala de capital, 300.000 de lei in intervalul cuprins intre lunile iunie si august. Cumulat, cele trei fonduri de actiuni au pierdut aproape 1,5 mil. lei in contextul corectiilor bursiere.
Nu doar fondurile "tinere" de actiuni au avut de suferit de pe urma corectiilor bursiere, intreaga piata a inregistrat o diminuare consistenta a activelor anul acesta. Cele 17 fonduri de actiuni au incheiat luna august cu active totale de 239 mil. lei, in scadere cu aproape 40% de la inceputul anului, pe de o parte din cauza scaderilor bursiere si de pe alta din cauza retragerilor facute de investitori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO