Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au acaparat din nou toata atentia investitorilor

21.12.2005, 18:40 18

Sedinta de ieri a fost dominata de subiectul BCR. Ziua in care trebuia sa se anunte investitorul ce va prelua BCR a readus SIF-urile pe crestere. Titlurile societatilor de investitii financiare (SIF) au castigat peste 2%, avansul mai puternic fiind luat pe finalul sedintei.

"A fost o nebunie pe SIF-uri si maine (azi - n.red.) ma astept la o zi si mai agitata. Pe piata au aparut in a doua parte a sedintei inclusiv zvonuri precum ca unul dintre investitorii ramasi in cursa pentru preluarea BCR ar oferi un pret cu 200 de milioane de euro mai mare fata de pretul maxim vehiculat pana in prezent, cel de 3,8 mld. euro. Bineinteles, acestea nu sunt decat simple speculatii, dar de remarcat este faptul ca s-au cumparat pe finalul sedintei pachete mari si la inchidere au mai ramas ordine mari de cumparare", a precizat Adrian Simionescu, directorul Finans Securities.

El a mai spus ca principalii cumparatori care au urcat pe final SIF-urile au fost romani. "Daca ar fi fost investitori straini, am fi asistat la cresteri de 6-7% pentru SIF-uri", considera Simionescu.

Brokerii mai spun ca indiferent de cat va fi pretul final oferit pentru BCR, valorile vehiculate in prezent care indica un pret de cel putin 3 mld. de euro sunt suficiente pentru a determina o crestere importanta pe SIF-uri pe termen mediu.

"Putem discuta de cresteri ale activelor nete la SIF-uri intre limite de 70% si 150% in functie de ofertele vehiculate in aceste momente. Totul va depinde de cat de ridicat va fi pretul oferit in fapt pentru BCR, cursurile SIF urmand sa se ajusteze in functie de acel pret", spune Rares Nilas, directorul BT Securities.

"Daca pretul oferit pentru BCR va fi mai mare decat valoarea de 3,2-3,3 mld. euro asteptata pe piata, acest lucru va duce la o apreciere a actiunilor SIF maine (azi - n.red)", a precizat si Liviu Giugiumica, directorul BRD Securities.

Brokerii spun ca totusi chiar daca pretul va fi cu mult peste asteptari, pe termen scurt aceasta situatie nu va determina cresteri sustinute pe SIF-uri.

"Pe termen scurt va fi vorba mai mult de impactul psihologic, in conditiile in care efectul pretului la care se vinde BCR nu se va reflecta in mod direct acum in activele nete ale SIF-urilor. Dupa agitatia de maine (azi - n.red), ma astept la o crestere lenta pe SIF-uri, in nici un caz nu cred ca preturile SIF-urilor vor atinge pe termen scurt valoarea activelor nete actualizate cu valoarea pachetului detinut la BCR", a precizat Simionescu.



Actiunile SIF Banat-CriSana au castigat 2,7%, un avans peste media aprecierilor inregistrate ieri de SIF-uri. Tranzactiile cu titlurile acestei societati au insumat peste 4,1 milioane de lei (1,1 milioane de euro), ultima tranzactie realizandu-se in maximul zilei de 2,3 lei/actiune. Brokerii se asteapta pentru ziua de azi la cresteri pentru actiunile SIF si in consecinta si pentru titlurile SIF Banat-Crisana, dar spun ei, cat de importante vor fi aceste aprecieri va depinde de cat de sus va fi pretul platit pentru BCR fata de asteptarile din prezent ale pietei, in conditiile in care pretul SIF-urilor din aceste momente include deja un nivel al ofertelor de 3,2-3,2 mld. de euro.



Titlurile BAncii Transilvania au fost intens tranzactionate pe parcursul sedintei, aceste actiuni realizand cel mai ridicat rulaj din piata. Cu actiunile bancii s-au derulat tranzactii in piata de aproape 8 milioane de lei (2,1 mil. euro), dar si o tranzactie speciala de aproape 3,2 mil. lei (0,8 mil. euro). Brokerii spun ca privatizarea BCR aduce in centrul atentiei si Banca Transilvania, pretul platit pentru aceasta putand sa arate ca nici aceasta banca nu este "scumpa" la pretul actual. Brokerii considera ca unii dintre investitorii care nu vor castiga cursele de privatizare nici la BCR si nici la CEC si-ar putea indrepta atentia in urmatorii 2-3 ani si asupra Bancii Transilvaniei.



Actiunile Flamingo au mai pierdut 1%, brokerii considerand ca investitorii vor manifesta in continuare retinere la cumparare pana nu se va vedea in mod clar o imbunatatire a rezultatelor financiare ale societatii. "Pretul din prezent al titlurilor Flamingo reflecta situatua financiara actuala a companiei si pozitia ei pe piata. Pretul nu va creste pana nu se va vedea o crestere a profitului, o crestere a cotei de piata si in ansamblu o imbunatatire a indicatorilor economico-financiari ai companiei", considera Rares Nilas, directorul BT Securities.Valoarea tranzactiile derulate ieri cu actiunile retailerului de electronice au depasit cu putin un milion de lei (peste 0,2 mil. euro).



Titlurile producAtorului de materiale de constructii Ceramica Iasi au facut obiectul unor tranferuri destul de mari, intr-un numar redus totusi. Pe piata sunt speculatii potrivit carora pe Ceramica are loc in prezent un proces de concentrare a pachetelor de actiuni. Cu aceste titluri s-au derulat ieri tranzactii totale in valoare totala de aproximativ 77.000 de lei (21.100 de euro), toate transferurile realizandu-se la un pret de 3 lei/actiune, egal cu cotatia de referinta stabilita in sedinta anterioara. Compania a raportat in primele trei trimestre un profit net de aproape 7 milioane de lei (1,93 milioane de euro), in crestere cu peste 35% fata de aceeasi perioada a anului trecut.



Cotatia titlurilor producatorului de placi ceramice Sanex Cluj-Napoca s-a apreciat ieri cu peste 5%, revenind astfel la un nivel de 0,39 lei/actiune dupa ce in ultima sedinta a saptamanii trecute coborasera la un minim lunar de 0,37 lei/actiune. La finele primelor trei trimestre compania a raportat o reducere cu peste 61%, pana la 2 mil. euro, a profitului net fata de primele noua luni din 2004. Vanzarile au scazut in aceeasi perioada cu 40% pe fondul cresterii accelerate a importurilor de placi ceramice din Spania. Valoarea totala a schimburilor realizate ieri cu actiuni Sanex a fost de doar 21.600 de lei (5.900 de euro), titlurile societatii iesind in ultima perioada din atentia investitorilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO