Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au condus cresterile pe Bursa

13.07.2006, 19:29 15

Investitorii au revenit la cumparare in sedinta de ieri, cotatiile companiilor cele mai lichide aratand verde in cea mai mare parte. Cu toate acestea, indicele BET a resimtit mai putin aceste aprecieri la nivelul pietei, fiind tras destul de puternic in jos de scaderile de pe cele mai mari companii listate pe piata, Petrom si BRD, ale caror actiuni au pierdut 1%, respectiv 1,8%.
Lichiditatea pe Bursa s-a aflat in crestere usoara fata de sedinta precedenta, rulajul pietei ridicandu-se la circa 6,6 milioane de euro.
Interesul manifestat de investitori pe SIF-uri a condus la o apreciere destul de importanta a acestora, indicele BET-FI castigand 2,6%.
SIF Oltenia si SIF Moldova au tinut din nou capul de afis, inregistrand cresteri de peste 3%, fiind totodata si cele mai tranzactionate de pe piata, cu rulaje in jurul valorii de 1,25 mil. euro (4,5 mil. lei).
Titlurile Bancii Transilvania au castigat 1,8%, pe fondul unor tranzactii in valoare de 0,6 mil. euro (2,2 mil. lei).
Conducerea SIF Moldova a solicitat BCR convocarea unei Adunari Generale a Actionarilor bancii pentru modificarea statutului acesteia. Propunerea consta in renuntarea la majoritatea de 75% cu care se iau deciziile importante in cadrul bancii pe durata listarii la Bursa, SIF-urile cerand in schimb listarea BCR la Bursa, stabilirea unei politici de dividende care sa nu le afecteze veniturile, precum si stabilirea unor reguli in privinta majorarilor de capital ale bancii.
"SIF-urile mizeaza pe faptul ca listarea la Bursa a BCR va conduce la o apreciere substantiala a valorii bancii si implicit a activului net al SIF-urilor, pe baza participatiilor pe care acestea le detin in cadrul BCR", spune Marcel Murgoci, director de operatiuni la Estinvest.
"Mi se par de bun-simt cerintele SIF-urilor. Cred ca o eventuala listare a BCR pe bursa noastra va fi benefica pentru piata de capital din Romania", a spus Adrian Caramiha, presedintele societatii de brokeraj Eastern Securities.
Brokerii spun ca era normal ca in schimbul renuntarii la pozitia de veto pe care o au SIF-urile in deciziile care se iau in cadrul bancii acestea sa beneficieze de anumite avantaje.
"In contractul de privatizare, Erste Bank s-a angajat sa listeze BCR-ul, dar nu a precizat si piata pe care se va face aceasta listare. Propunerea mi se pare de bun augur. In momentul in care oferi niste avantaje cuiva este firesc sa si primesti ceva in schimb", a precizat Murgoci.

Actiunile SIF Moldova au castigat 3,7%, acestea fiind si cele mai tranzactionate din piata, cu un rulaj de 1,25 milioane de euro (4,5 milioane de lei). Atat SIF Moldova, cat si SIF Oltenia au inceput sedinta pe cresteri mai consistente decat celelalte titluri lichide, aprecierile prinzand contur pana la finalul sedintei. Ultimul curs la care actiunile SIF Moldova s-au tranzactionat, de 1,97 lei/actiune, a fost si cel mai ridicat din sedinta de ieri. Aceste titluri s-au aflat pe un puternic trend ascendent in ultima perioada. Cu toate acestea, actiunile SIF Moldova nu au recuperat nici jumatate din pierderile suferite de la inceputul lunii februarie.

Titlurile BRD au pierdut 1,8% ieri, valoarea tranzactiilor cu aceste actiuni ridicandu-se la circa 0,62 milioane de euro (2,2 milioane de lei). "Este posibil ca unii investitori sa-si fi mutat pachetele de pe actiunile BRD in alte titluri care li s-au parut mai profitabile in acest moment. Dat fiind ca lichiditatea nu a fost ridicata, este putin probabil ca miscarea sa fie determinata de investitori straini", spune Marcel Murgoci. De la inceputul anului, aceste titluri au castigat aproape 20%, inchiderea de ieri situandu-se totusi cu 18% sub nivelul maxim atins in acest an. Ultima tranzactie cu actiuni BRD s-a perfectat la pretul de 16,4 lei/actiune.

Actiunile Rompetrol (Petromidia) au continuat sa se aprecieze, adaugand ieri aproape 3%, pe fondul unor tranzactii in valoare de peste 0,46 milioane de euro (1,6 milioane de lei). "Multi investitori se asteapta ca rezultatele la sase luni ale companiei sa fie mai bune decat cele de pe primul trimestru al anului curent. Astfel, unii au considerat ca pretul a coborat destul de mult in ultima perioada si s-au gandit sa ia pozitii de cumparare", considera Marcel Murgoci. Pe trendul de crestere din ultima perioada, aceste actiuni au castigat 12%, fiind inca foarte departe de maximele atinse in acest an. Titlurile Petromidia au inchis sedinta la cursul de 0,0749 lei/actiune.

Titlurile producatorului de aluminiu Alro Slatina s-au apreciat cu peste 4%, valoarea tranzactiilor realizate cu aceste actiuni fiind insa foarte scazuta, de aproximativ 11.000 de euro (39.000 de lei). "Cred ca se vor simplifica mult lucrurile prin fuziunea Alro cu Alum, atat din punct de vedere contabil, cat si al managementului celor doua companii. Din fuziune va rezulta o companie cu o capitalizare mai mare, fapt ce va fi benefic pentru ambele societati", spune Marcel Murgoci. Actionarii Alro au aprobat in Adunarea Generala Extraordinara de marti, fuziunea de principiu cu Alum si mandatarea administratorilor pentru intocmirea proiectului de fuziune.

Actiunile producatorului de textile Braiconf Braila au reintrat in preferintele unor investitori, acestea sarind cu peste 12% ieri. Tranzactiile cu aceste actiuni au fost de asemenea mai ridicate decat de obicei, in suma de circa 43.000 de euro (0,15 milioane de lei). "De cateva zile titlurile Braiconf au inregistrat cresteri importante, dupa ce ne obisnuise cu rulaje scazute si cumparatori putini. Este posibil ca aceasta evolutie sa fie determinata de o schimbare in structura actionariatului sau de rezultate foarte bune ale companiei la sase luni", considera Marcel Murgoci. Titlurile Braiconf au inchis sedinta la un pret de 0,45 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO