Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au condus piata. De aceasta data in jos

09.05.2007, 17:02 8

Titlurile societatilor de investitii financiare (SIF) au cazut ieri cu 2,5% dupa ce efervescenta produsa de aprobarea majorarii de capital aprobata in cadrul Adunarii Generale de la SIF Transilvania a disparut.
"Era normala o astfel de corectie dupa urcarile sustinute pe SIF din ultima perioada. In continuare ma astept la o prelungire a corectiei pana la data de inregistrare de la mijlocul acestei luni", spune Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.
In plus, discutiile din Senat pe marginea proiectului de lege prin care se propune majorarea pragului de detinere de la 1% la 5% in cadrul actionariatului societatilor de investitii financiare au fost amanate pentru maine.
"Mi-e greu sa cred ca proiectul de lege va trece de data aceasta. Au mai fost incercari in Parlement de a trece legea, chiar atunci cand coalitiile erau formate. Acum cand scena politica este foarte agitata, iar voturile se misca dintr-o parte in alta, sansele de aprobare sunt si mai reduse", mai spune directorul general adjunct de la Broker Cluj.
Proiectul de modificare este sustinut de senatorul Ionut Popescu, jucator pe piata de capital locala si cu detineri in cadrul SIF-urilor.
Indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante actiuni din piata din punctul de vedere al lichiditatii si capitalizarii, a pierdut in ultima sedinta 1,5% pe fondul unei valoari a tranzactiilor de 22,2 mil. euro (73,7 mil. lei), in scadere fata de ultimele sedinte de tranzactionare.
Actiunile Bancii Transilvania au fost ieri in centrul atentiei pe Bursa, valoarea tranzactiilor cu aceste titluri fiind de peste 5,4 milioane de euro, cel mai ridicat rulaj din piata.
"Se va repeta totusi scenariul cu scaderea cotatiei pana la pretul matematic dat de majorarea de capital. Dupa aceea ma astept la un parcurs pozitiv si depasirea acestui nivel", spune Adrian Ceuca de la Broker Cluj.

Titlurile Banca Transilvania au pierdut ieri 0,93% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 5,4 mil. euro (17,87 mil. lei) si a coborat la 1,07 lei/actiune. In ultimi ani titlurile bancii s-au apreciat puternic inainte de data de inregistrare pentru majorarea de capital. Brokerii spun ca actiunile ar puta urca usor in perioada urmatoare, dar nu exclud si eventuale deprecieri in conditiile in care multi actionari care au subscris la preturi preferentiale, ar putea sa isi marcheze acum profiturile.

Actiunile SIF Oltenia au cazut in ultima sedinta cu 2,67%, valoarea tranzactiilor cu aceste titluri fiind de 3,32 mil. euro (11 mil. lei), al treilea rulaj din piata. SIF Oltenia a urcat cu 6,7% saptamana trecuta pe fondul unei efervescente generale in piata, cu precadere pe sectorul societatilor de investitii financiare. SIF Moldova a fost ieri cea mai tranzactionata din randul celor cinci societati financiare, cu o lichiditate de 3,56 mil. euro (11,8 milioane de lei).

Titlurile producatorului de tevi Artrom Slatina au cazut ieri cu 4,48% pe fondul unor tranzactii de circa 70.000 de euro. Caderea vine dupa o urcare sustinuta a cotatiei. "Piata a fost influentata de evolutia negativa a celor cinci societati de investitii financiare, de aici si caderile pe majoritatae emitentilor", spune Adrian Ceuca, directorul general adjunct al societatii de brokeraj Broker Cluj. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 32 lei/actiune.

Actiunile dezvoltatorului imobiliar imotrust Arad (fost Arconserv) au sarit ieir cu 8,71% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 1,91 mil. euro (6,34 mil. lei). Titlurile Imotrust Arad au facut obiectul si al unei tranzactii deal in valoare de 2,85 mil. euro (9,46 mil. lei). Pe piata deal cotatia a cazut cu 16,13% fata de ultima tranzactie, in timp ce pe regular ultima tranzactie cu titlurile Imotrust s-a perfectat la un pret de 3,37 lei/actiune.

Titlurile Armax Gaz Medias, companie care se ocupa cu productia de echipamente si instalatii industriale de gaz, au sarit ieri cu 24,86% pe fondul unei valori a tranzactiilor de 2,5 mil. euro. Actiunile Armax au facut obiectul si a noua tranzactii deal in valoare totala de 4,9 mil. euro (16,33 mil. lei), fiind cel mai ridicat rulaj din piata RASDAQ, circa 12,3% din capitalul companiei. Pe piata deal cotatia Armax a pierdut 6,78% pana la 1,65 lei/actiune, in timp ce pe regular ultima tranzactie s-a perfectat 2,21 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO