Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au fost din nou vedete

22.11.2005, 19:31 10

SIF-urile au revenit ieri in prim-planul activitatii la Bursa de Valori si au reusit din nou sa-si depaseasca maximele, inregistrand o crestere medie de 3,27%.

"SIF-urile au tras in sus piata. Nu stiu exact care e motivatia acestor cresteri, dar banuiesc ca aceasta este legata de clarificarea situatiei privind aplicarea impozitului pe castigurile de capital. Acum ca situatia s-a lamurit nu mai vrea nimeni sa vanda", a declarat Octavian Molnar, presedintele societatii IFB Finwest din Arad.

Indicele BET-FI, care urmareste evolutia celor cinci societati de investitii financiare, a depasit ieri 41.500 de puncte, marcand o crestere de 140% comparativ cu inceputul acestui an. Valoarea transferurilor realizate cu titlurile SIF a reprezentat ieri 47% din totalul tranzactiilor din piata.

Individual, SIF-urile au depasit noi praguri psihologice, atingand totodata noi maxime istorice. SIF Oltenia a fost din nou vedeta sedintei de tranzactionare, urcand pana la un maxim de 2,33 lei/actiune si inchizand sedinta la 2,32 lei/actiune. Titlurile SIF Oltenia au fost si cele mai tranzactionate, cu un rulaj de 8,16 milioane de lei (2,23 milioane de euro).

Titlurile SIF Banat-Crisana au trecut de pragul de 2 lei/actiune, iar ultima tranzactie cu acestea s-a realizat ieri la 2,02 lei/actiune.

Actiunile SIF Moldova s-au apropiat si ele de nivelul de 2 lei/actiune, insa nu au avut suficienta sustinere pentru a depasi acest prag. In final, cotatia lor a fost de 1,99 lei/actiune.

Cu actiunile Petrom s-au realizat in continuare transferuri mari, insa volatilitatea acestor titluri a mai scazut fata de finele saptamanii trecute. Pretul titlurilor companiei petroliere a urcat ieri pana la 0,433 lei/actiune, insa a revenit in final la 0,425 lei/actiune, inchizand sedinta pe zero.

In piata, valoarea tranzactiilor realizate cu aceste titluri a fost de 8,1 milioane de lei (2,2 milioane de euro). La acestea se adauga doua tranzactii speciale, in valoare de 2,2 milioane de lei (0,6 milioane de euro).

"La Petrom se vinde in continuare dintr-un pachet mai mare, unul dintre investitorii straini intentionand probabil sa-si lichideze pozitia", spune Molnar.

Tranzactii mari s-au realizat din nou si cu actiunile Bancii Transilvania, care au urcat ieri cu 1,7%. Pretul de inchidere a fost de 1,22 lei/actiune, iar valoarea transferurilor s-a apropiat de 8 milioane de lei (2,19 milioane de euro).

"Banca Transilvania a spart pragul de 1,2 lei/actiune si va continua probabil sa urce, urmatorul prag fiind la 1,25 lei/actiune. Investitorii au in continuare asteptari mari legate de aceste actiuni. In ultimii ani, Banca Transilvania si-a depasit de fiecare data maximele atinse in anii anteriori, deci este posibil ca sa vedem aceste titluri la 1,5 lei/actiune, pana la inceputul anului viitor", a aratat Molnar.

Titlurile BRD au castigat si ele 2,2%, inchizand la 13,7 lei/actiune. "BRD-ul a stat mult timp si era normal sa mai si creasca", spune presedintele IFB Finwest.



Piata RASDAQ

Lichiditatea pietei RASDAQ s-a ridicat luni pana la aproape 1,6 milioane de lei (436.000 de euro), pe fondul tranzactiilor mari realizate cu Industrializarea Laptelui Dambovita si Elpreco Craiova.

Pe parcursul sedintei de luni s-au derulat cinci transferuri cu actiunile producatorului de lapte din Dambovita, valoarea totala a acestora fiind de aproximativ 637.000 de lei (175.000 de euro). Presiunea la cumparare aparuta pe fondul anuntului privind achizitionarea unor pachete importante de actiuni Industrializarea Laptelui de societatea de intermediere financiara Broker a facut ca pretul titlurilor producatorului de lactate sa urce pana la 11,5 lei/actiune. La acest nivel s-a realizat si ultimul transfer al zilei cu titlurile Industrializarea Laptelui, marcand astfel o crestere zilnica de 15%. In prezent capitalizarea bursiera a societatii a atins un nivel de 7,82 milioane de euro. Industrializarea Laptelui Dambovita este controlata de SIF Oltenia, care detine 76% din titlurile companiei.

O evolutie asemanatoare au inregistrat ieri si titlurile producatorului de materiale de constructii Elpreco Craiova. Pretul acestora a crescut treptat pe parcursul sedintei de ieri de la 59 de lei/actiune pana la un maxim zilnic de 65 de lei/actiune, incheind ziua la un nivel egal cu maximul sedintei. Valoarea totala a tranzactiilor derulate ieri cu titlurile Elpreco a fost de aproape 241.000 de lei (66.000 de euro). Capitalizarea bursiera a producatorului de materiale de constructii este in prezent de 67,2 milioane de lei (18,5 milioane de euro).

Actiunile producatorului de cabluri electrice si optice Iproeb Bistrita au revenit pe crestere dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute au fost caracterizate de o volatilitate ridicata. Pe par-cursul sedintei de ieri titlurile Iproeb s-au apreciat treptat de la 1,31 lei/actiune pana la 1,33 lei/actiune, valoarea totala a transferurile efectuate cu actiunile producatorului de cabluri electrice si optice fiinde de peste 59.000 de lei (16.250 de euro). Ultimul pret la care s-au realizat tranzactii cu titlurile Iproeb a fost de 1,33 lei/actiune, in crestere cu 0,75% fata de cotatia de referinta stabilita la sfarsitul saptamanii trecute.

La Categoria I cele mai tranzactio-nate au fost titlurile producatorului de echipamente electrice si electronice Electromagnetica Bucuresti, realizand un rulaj zilnic de peste 36.700 de lei (10.100 de euro). Dupa cresterile de saptamana trecuta cotatia titlurilor Electromagnetica a oscilat mai putin pe parcursul sedintei de luni, evoluand intre 0,427 lei/actiune si 0,43 lei/actiune. Ultimul transfer cu actiunile societatii bucurestene s-a realizat la un pret egal cu maximul zilei si cu 0,7% mai mare decat in sedinta anterioara. stelian.vezentant@zf.ro ; andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO