Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile au urcat ieri 3% pe fondul unei piete in crestere

28.05.2008, 21:24 12

SIF-urile au castigat ieri peste 3%, pe fondul cresterii generalizate a pietei, in conditiile in care tranzactiile s-au mentinut peste media din ultimele luni.
"Sentimentul s-a schimbat putin, a revenit optimismul, dar se investeste in continuare cu grija. Este posibil ca in piata sa fi intrat si cativa jucatori noi sau fonduri mari, precum si dividendele distribuite in ultima perioada", spune Nicolae Rusu, directorul general al societatii de brokeraj Orizont Vest.
Indicele celor mai lichide companii din piata, BET, a crescut ieri cu circa 1,4%, dupa ce in sedinta de luni acesta a pierdut 0,4%. Cresterea a venit pe baza aprecierii puternice a actiunilor Turbomecanica (TBM), care au crescut cu 10,5% ieri, precum si a titlurilor Biofarm Bucuresti (BIO) si Impact Bucuresti (IMP), cu cresteri de 7%, respectiv de circa 5%.
BET-C, idicele general al pietei, a crescut si el cu 1,3%, in vreme ce societatile de investitii financiare au continuat sa profite cel mai mult de pe urma cresterilor din piata, indicele de ansamblu al acestora, BET-FI, crescand cu 3,1%. Luni, indicele BET-FI s-a apreciat cu 2,4%, pe o piata in crestere cu 0,3%.
"SIF-urile au revenit mai putin decat alte actiuni din piata, insa acest lucru se poate schimba in orice moment printr-o crestere a pragului de detinere sau aparitia oricarei alte stiri pozitive", spune Rusu.
SIF Oltenia (SIF5) a atras ieri cele mai multe investitii din cadrul SIF-urilor, inregistrand un rulaj de 1,1 milioane de euro (4,1 milioane de lei), al doilea din piata. De altfel, actiunile SIF Oltenia au inregistrat si cea mai mare crestere din cadrul grupului, de 3,8%, urmate de titlurile SIF Moldova (SIF2) si SIF Muntenia (SIF4), cu aprecieri de 3,65%, respectiv de 3%. Cel mai mic avans, de 2,4%, a fost inregistrat de titlurile SIF Transilvania (SIF3).
Piata a inregistrat ieri tranzactii cu actiuni in valoare de 12 mil. euro (44,1 mil. lei), pe fondul unui volum in continuare ridicat, de 133 mil. actiuni. Piata RASDAQ a atins o lichiditate de 1,5 mil. euro (5,6 mil. lei), peste media inregistrata in ultima perioada. "Pe actiunile care au crescut puternic in ultima vreme trebuie sa se investeasca cu grija si in urma unor analize.
In functie de pretul petrolului, care continua sa provoace ingrijorari pe toate pietele, piata ar putea sa continue cresterea. O apreciere a pretului petrolului ar putea duce la o crestere a inflatiei, ceea ce nu ar fi o perspectiva buna", spune Rusu.
Cel mai mare rulaj din piata a fost atins de actiunile Amonil (AMO), de 1,5 milioane de euro (5,5 mil. lei), pe fondul unui avans de circa 15%. Banca Transilvania (TLV) si BRD SocGen (BRD) au inregistrat tranzactii cumulate in valoare de 1,5 mil. euro (5,4 mil. lei), in vreme ce Azomures (AZO), companie ale carei actiuni aproape si-au triplat valoarea in ultimele saptamani, a inregistrat ieri un nou DEALS, in valoare de 192.000 de euro (0,7 mil. lei). Pretul de tranzactionare a fost de 0,515 lei/actiune, cu 14,56% peste nivelul din sedinta anterioara. Pe piata regular, Azomures a atins tranzactii in valoare de 0,3 mil. euro (1,2 mil. lei).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO