Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile fac profit şi când Bursa stagnează

SIF-urile fac profit şi când Bursa stagnează

Autor: Andrei Chirileasa

16.09.2010, 23:02 30

Cele cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au acumulatîn august profituri de 16,6 mil. lei (3,9 mil. euro), deşi Bursa dela Bucureşti a avut o evoluţie slabă la nivelul rulajelor, iarpreţurile acţiunilor nu s-au mişcat aproape deloc faţă de finelelunii iulie.

Pentru SIF-uri însă, profiturile vin mai ales din vânzarea deacţiuni din participaţiile istorice, cum este BRD. Unele dintreSIF-uri au fost tot mai active în ultimele luni pe Bursă, atât pepartea de vânzare, cât şi la cumpărare.

Cea mai profitabilă dintre SIF-uri a fost înaugust

SIF Oltenia (SIF5), cu un câştig de 7 mil. lei. De altfel, SIF5a realizat una dintre cele mai mari tranzacţii de pe Bursă înaugust: vânzarea participaţiei de 80% deţinută la Comcereal Olt(CCOL) pentru 10,4 mil. lei (2,45 mil. euro). SIF Oltenia a maivândut la începutul lui septembrie pachetul de acţiuni deţinut laun hotel din Alexandria.

În schimb, societatea de investiţii a cumpărat pachete deacţiuni la Electromagnetica. După primele opt luni, SIF Oltenia aacumulat câştiguri de 71 mil. lei. Prima la profit după opt lunieste SIF Moldova (SIF2), cu 81,8 mil. lei, câştigurile provenind înspecial din vânzarea de acţiuni la BRD. SIF Moldova continuă săcumpere în schimb acţiuni la Banca Transilvania (TLV). Activelenete ale SIF-urilor au scăzut în august cu 2%, sub pragul de 7 mld.lei. Cele mai mari active le are în continuare SIF Transilvania, cu1,5 mld. lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO