Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile s-au oprit din crestere

13.02.2004, 00:00 16

Indicele BET-FI, care urmareste evolutia societatilor de investitii financiare (SIF) a inregistrat ieri a doua zi copnsecutiva de scasdere usoara, in timp ce indicii BET si BET-C au atins din nou maxime istorice.
Indicele BET-FI a pierdut ieri 0,7% din valoare, dupa ce trei dintre SIF-uri au pierdut la inchidere cate 50 de lei fata de cotatiile de miercuri. SIF-urile care au incheiat ziua in scadere au fost Oltenia, Banat-Crisana si Transilvania, in timp ce Moldova si Muntenia au ramas la cotatiile din ziua precedenta. Tranzactiile cu actiunile societatilor de investitii financiare s-au incadrat in limitele unei zile normale de tranzactionare, cele mai tranzactionate fiind cele ale Oltenia, cu operatiuni in valoare de 4 miliarde de lei.
"E clar ca in perioada urmatoare nu vor mai fi modificari semnificative in preturile actiunior SIF-urilor. Cresterea datorata dividendelor care vor fi distribuite in acest an si cea datorata sumelor mai intrate pe piata a trecut," a comentat Valentin Ionescu, director de operatiuni la Euro Invest Vision.
El mai spune ca atunci cand cresterea generalizata de la Bursa se va opri o parte din actiunile unor companii cu lichidiate mai redusa vor incepe sa scada, dar actiunile companiilor mari vum ar fi BRD sau Banca Transilvania vor ramane in apropierea maximelor pe care le-au atins.
Scaderi au inregistrat deja ieri  actiunile Oltchim Ramnicu Valcea si cele ale Amonil Slobozia. Actiunile Oltchim, care urcasera peste 1.100 lei/actiune la inceputul saptamanii au pierdut ieri aproape 4% din valoare si au incheiat ziua la 1.000 lei/actiune, pret egal cu valoarea nominala. Valoarea tranzactiilor cu actiunile combinatului chimic a fost de 1,2 miliarde de lei.
Producatorul de ingrasaminte chimice Amonil Slobozia au inregistrat ieri tranzactii in valoare de peste 2 miliarde de lei, iar coptatia de inchidere a fost de 154 lei/actiune, in scadere cu 0,7% fata de ziua anterioara. Amonil va publica rezultatele financiare preliminate pe anul trecut la sfarsitul lunii martie.
Compania de constructii si dezvoltare imobiliara Impact Bucuresti a consemnat ieri cea de-a doua zi consecutiva de crestere, iar pretul a ajuns la 5.450 lei/actiune, in cresrere cu aproape 2% fata de cotatie de miercuri. Valoarea tranzactiilor cu actiunile companiei a fost de 2,2 miliarde de lei.
Valoarea totala a tranzactiilor de la Bursa a fost ieri de 47 miliarde de lei, mai putin de jumatate din cea inregistrata cu o zi inainte.



Dobanzile obligatiunilor, tot mai sus
Dobanzile la obligatiunile municipale cobntunua sa creasca ca efect al cresterii celor de pe piata Intercabcara. Municipiul Sebes a anuntat ieri ca va plati o dobanda anuala de 22% in urmatorul trimestru la emisunea de obligatiuni, fata de 21%, valoarea dobanzii din ultimele trei luni. Cu sase luni in urma dobanzile oferite de obligatiunile municipale erau de 17-18%.



Piata Rasdaq
O noua apreciere a pretului de tranzactionare a inregistrat si producatorul de articole de imbracaminte Braiconf Braila. Actiunile au fost cotate la un pret maxim de 41.000 lei/actiune, o valoare record pentru ultimele 12 luni.
Cresterea medie a fost de 0,56%, pe fondul unui rulaj de 642 milioane lei. In prima jumatate a anului 2003, Braiconf Braila a raportat un profit net de 39,8 miliarde lei la o cifra de afaceri de 219,6 milioane lei. In 2001 si 2002, compania a repartizat 30-35% din profit sub forma de dividende.
In sedinta de tranzactionare de ieri, toti indicii Bursei Electronice Rasdaq au inregistrat maxime istorice. Indicii RASDAQ-C si RAQ-I au atins valori de  1.334,39 puncte, respectiv 1.386,47 puncte, reprezentand o crestere de 4,21%, respectiv 11,16%, de la inceputul anului.
Cotatia actiunilor Electromagnetica Bucuresti a continuat seria maximelor istorice, la Bursa Electronicf RASDAQ depasind cu 4,2% valoarea record inregistrata cu o zi in urma. Actiunile companiei, care produce apartura electronica au fost tranzactionate ieri la un pret maxim de 3.200 lei/actiune, care a reprezentat si valoarea la care titlurile respective au incheiat sedinta de tranzactionare. Operatiunile derulate au insumat 61 milioane lei. Electromagnetica Bucuresti este detinuta in proportie de 54 % de Asociatia Salariatilor, ceea ce are o influenta pozitiva asupra politicii de dividende a companiei.
Cotatia actiunilor producatorului de pompe Aversa Bucuresti a atins o valoare record de 13.000 lei/actiune, in crestere medie cu 10,87%, comparativ cu ziua precedenta.Valoarea tranzactiilor a fost redusa, putin peste 94 milioane lei. Actionarul majoritar al Aversa este APAPS, care detine 66% din actiuni.
Pentru a doua zi consecutiv, actiunile producatorului de lenjerie de corp Argos Cluj au fost cele mai tranzactionate de pe piata, dar transferurile realizate au scazut de la valoarea de 15 miliarde lei, inregistrata cu o zi in urma, pana la 2,6 miliarde de lei. Cotatia medie a urcat cu 17,3%, iar pretul de inchidere al titlurilor Argos a fost de 305.000 lei.
Printre preferatele investitorilor au fost titlurile producatorului de ulei Argus Constanta, care au facut obiectul a 31 tranzactii la o valoare de 2 miliarde lei. Pretul maxim a fost de 230.000 lei/actiune, iar variatia medie a fost pozitiva, 1,04%.
Dupa o crestere sustinuta in ultimele zile,  pretul actiunilor Prodlacta Brasov a inregistrat o corectie negativa de 6,08%, in conditiile in care cotatia a oscilat intre 19.000 si 22.000 lei/actiune, iar transferurile au totalizat 479 milioane lei.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO