Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile s-au oprit, piata - pe noi maxime

08.05.2007, 18:33 10

Titlurile societatilor de investitii financiare (SIF) au inregistrat ieri prima zi de scadere dupa revenirea la tranzactionare de la mijlocul saptamanii trecute, in urma desfasurarii Adunarilor Generale ale Actionarilor (AGA).
Indicele BET-FI a pierdut 0,1% in conditiile in care in sedintele saptamanii trecute urcase cu 9% pe fondul unui optimism general in piata generat de aprobarea majorarii de capital in cadrul AGA SIF Transilvania.
Indicele BET-C, care urmareste intreaga piata a atins, in schimb, un nou maxim istoric.
Brokerii nu vad insa o evolutie sustinuta a sectorului celor cinci societati de investitii financiare, in conditiile in care piata se asteapta deja la o respingere in Parlament a proiectului de lege prin care se propune ridicarea pragului de detinere in actionariatul SIF de la 1% la 5%. In plus, trecerea datei de inregistrare pentru dividende si actiuni gratuite ar putea veni cu noi corectii pe cele cinci titluri.
"Cresterea celorlalte SIF, fara SIF Transilvania, nu se justifica. Ma asteptam la urcare cu 5-6% pentru celelalte societati de investitii, dar aceasta nu este sustenabila daca nu vin cu modificari ale statului care sa le permita micsorarea cvorumului necesar pentru aprobarea unei majorari de capital. Ma astept ca odata cu trecerea datei de inregistrare actiunile SIF sa se corecteze cu mai mult decat reprezinta dividendul", spune Laurentiu Floroiu, directorul de tranzactionare al EFG Eurobank Securities.
In piata exista si voci care sustin ca dividendul acordat de SIF nu mai este semnificativ si ca investitorii nu vor tine seama de acesta.
"Dividendul in cazul societatilor de investitii financiare nu mai este esential pentru investitori. Ceea ce conteaza la acest moment este pragul de detinere si posibilitatea de majorare a capitalului social. Investitorii asteapta informatii in legatura cu aceste lucruri", spune Gabriel Rotaru, directorul de tranzactionare al societatii de brokeraj Intercapital Invest.
Indicele BET a urcat ieri cu 0,42% pe fondul unei valori a tranzactiilor cu actiuni de 24,3 mil. euro (80,47 mil. lei). Piata de capital a avut in ultima sedinta o lichiditate totala de 115,1 mil. euro (381,2 mil. lei), datorita subscrierii ofertei de obligatiuni ale Bancii Europene de Investitii.

Actiunile companiei de dezvoltare imobiliara Impact au crescut ieri cu 5,43%, pe fondul unei lichiditati de 0,43 mil. euro (1,44 mil. lei). Conform unei evaluari realizate de firma de consultanta imobiliara DTZ Equinox in aprilie, valoarea companiei se ridica la aproximativ 200,7 mil. euro (667 mil. lei). In 2006, DTZ Equinox evaluase activele imobiliare ale Impact la circa 82,5 mil. euro. Intre timp, compania a fuzionat cu firma Patagonia Invest SRL si a achizitionat un teren cu suprafata de 25,8 hectare in zona Ghencea din Capitala, unde intentioneaza sa dezvolte un proiect imobiliar de 600 mil. euro.

Actiunile combinatului chimic Oltchim au crescut ieri cu 0,85%, atingand un rulaj de circa 251.000 de euro (833.000 de lei). Compania are programate pana in 2010 investitii de circa 240 mil. euro, fiind vizata in special modernizarea tehnologiilor de productie. Investitiile urmaresc cresterea calitatii produselor, consolidarea pozitiei Oltchim pe pietele internationale si pe cea locala, precum si activitatile de protectie a mediului. Oltchim a inregistrat in primul trimestru o cifra de afaceri de 451,8 mil. lei, in crestere cu 15,17%, si un profit de doua ori mai mare, de 5,67 mil. lei.

Actiunile Concefa Sibiu au sarit ieri cu 16,96%. Actiunile companiei au facut obiectul unor tranzactii ridicate, de 0,74 milioane de euro (2,47 milioane de lei), prin care s-a transferat aproape 12% din capitalul social. Grupul Concefa, care anul trecut a inregistrat o cifra de afaceri de 100 milioane de lei, a anuntat pentru acest an investitii de aproximativ 10 milioane de euro in trei proiecte rezidentiale distincte, in orasul Sibiu. Compania construieste in acest moment ansamblul rezidential Carpatina la marginea orasului Sibiu, format din doua blocuri de 11 etaje.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO