Burse - Fonduri mutuale

SIF - urile s-au trezit din amorteala

15.11.2004, 00:00 17

Actiunile SIF au castigat, in medie, aproape 2,6%, interesul mai puternic al cumparatorilor pentru aceste titluri venind in urma publicarii de catre SIF Oltenia a rezultatelor la zece luni.
Raportarea de SIF Oltenia a unui profit pe luna octombrie apropiat de cel inregistrat in primele noua luni ale anului a determinat o revenire a cumparatorilor pe SIF - uri, piata asteptandu-se la cresteri  importante de profit si din partea SIF Transilvania si Banat - Crisana in urma vanzarii unor pachete importante din actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia), unde Transilvania si-a lichidat participatia, si respectiv, BRD in cazul Banat-Crisana. Actiunile SIF Transilvania, de altfel,  au atins vineri, un nou maxim istoric de 9.550 lei/actiune. De asemenea, in ultimele luni, SIF - urile s-au aflat printre companiile care "nu au tinut pasul" cu ritmul de crestere al Bursei. Incepand cu luna septembrie, indicii BET si BET - C au inregistrat aprecieri de 20-21%, in timp ce BET - FI, indicele care urmareste evolutia SIF, chiar si in conditiile evolutiei de vineri, nu a avut o crestere ridicata,  aprecierea fiind in jurul a 5%. Pe de alta parte, in primele noua luni ale anului, indicele BET-FI a avut o crestere peste cea de ansamblu a Bursei, astfel daca indicii BET si BET-C au avut aprecieri de aproximativ 50%, cresterea in cazul BET-FI a fost in jurul a 80%.
Actiunile SIF Oltenia au fost vineri cele mai tranzactionate din grupul SIF - urilor, cu un rulaj de 16 miliarde de lei.  Ultima tranzactie s-a realizat la pretul de 7.550 lei/actiune, in crestere cu 3,4% fata de cotatia precedenta. Titlurile SIF Transilvania au atins cotatia record de 9.550 lei/actiune la inchidere, aprecierea inregistrata de aceste titluri fiind de 2,7%. Valoarea tranzactiilor a fost de 4,9 miliarde de lei.
Potrivit brokerilor, cumparatori puternici au intrat pe actiunile Bancii Transilvania, Rompetrol Rafinare, Electroputere Craiova si pe titlurile Santierului Naval Orsova.
Actiunile bancii Transilvania au fost cele mai tranzactionate de pe piata, cu operatiuni in valoare de 16,8 miliarde de lei. La inchidere, actiunile au fost cotate la un pret de 8.100 lei/actiune, in crestere usoara fata de sedinta precedenta.
Cu actiunile Rompetrol Rafinare (Petromidia) s-au derulat tranzactii de 13,9 miliarde de lei, cotatia la inchidere fiind egala cu cea de joi, de 700 lei/actiune.
Cea mai mare apreciere a apartinut actiunilor Santierului Naval Orsova, care au castigat aproape 13%. Aceste actiuni au facut obiectul si unei tranzactii speciale prin care s-a transferat un pachet de 37.000 actiuni la pretul maxim al sedintei de  70.000 lei/actiune. Valoarea acestui transfer a fost de peste 2,5 miliarde de lei. Pachetul total tranzactionat, de peste 214.000 actiuni, reprezinta 2,4% din capitalul social al companiei. Toate tranzactiile cu aceste titluri au insumat 14,8 miliarde de lei.



Piata RASDAQ
Actiunile companiei Petrom Aviation, au fost vineri cele mai tranzactionate titluri de pe RASDAQ, aceste, titluri de regula, avand o lichiditate redusa.
Cu actiunile Petrom Aviation s-au derulat tranzactii in valoare de 3,7 miliarde de lei, prin intermediul acestora transferandu-se peste 1,6% din numarul total de actiuni ale companiei. Vanzatorii au fost mai activi decat cumparatorii pe parcursul sedintei, in a doua parte a zilei, un ordin mai mare coborand pretul pana la 1.200 lei/actiune, cotatia minima la care actiunile au fost tranzactionate vineri.  Pana la inchidere, cursul si-a mai revenit, ultima tranzactie derulandu-se la pretul de 1.250 lei/actiune. Comparativ cu sedinta precedenta, actiunile Petrom Aviation au pierdut 2,3%.
Actiunile producatorului de echipamente de iluminat au avut o lichiditate destul buna, in conditiile transferului a unui pachet de actiuni, reprezentand 0,4% din capitalul social al companiei. Pe fondul unei presiuni la cumparare, actiunile Romlux au castigat peste 7%, inchiderea facandu-se la pretul maxim al sedintei de 425 lei/actiune. Cotatia aceasta maxima a fost atinsa, de altfel, imediat dupa deschiderea sedintei, ulterior, vanzatorii devenind mai activi pe piata si coborand pretul. Cotatia medie la care aceste actiuni au fost tranzactionate a fost de 419 lei/actiune. Actionarul majoritar la companiei este fondul de investitii Broadhurst, care controleaza, conform ultimei raportari, 69,6% din actiuni.
Actiunile societatii Confectii Vaslui au inregistrat o apreciere usoara, in jurul a 0,9%. Vineri s-au transferat 1,2% din actiunile companiei, tranzactiile derulandu-se la preturi cuprinse intre 5.500 lei si 5.650 lei/actiune. Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de 5.550 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 547 milioane de lei.
La Categoria I, cel mai mare rulaj l-au realizat actiunile operatorului portuar Socep Constanta , insa la fel ca in ultima perioada fara modificari semnificative la nivelul cotatiilor. De altfel, actiunile au inchis sedinta la acelasi pret de joi, de 2.740 lei/actiune. Operatiunile au insumat 927 milioane de lei.
O apreciere importanta, insa pe fondul unei lichiditati reduse, au inregistrat actiunile santierului naval Aker Braila. Cu aceste titluri s-au realizat 11 tranzactii, in valoare de 366 milioane de lei. Aprecierea la nivelul pretului de inchidere a fost de 3,4%, ultima tranzactie realizandu-se la 45.000 lei/actiune. Compania este controlata de grupul norvegian Aker Kvaerner, care detine 69,5% din actiuni,cel mai important actionar minoritar fiind SIF Moldova cu o participatie de 14,4%. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO