Burse - Fonduri mutuale

SIF-urile si-au revenit pe finalul sedintei

15.11.2006, 18:56 12

SIF-urile si-au ameliorat tendinta de scadere din ultimele zile si desi in mijlocul sedintei BET-FI a inregistrat o scadere de pana la 2%, la finalul tranzactionarii indicele societatilor de investitii a inchis aproape de zero. Nici restul pietei nu a avut o sedinta deosebita, majoritatea emitentilor inchizand pe pierdere sau la acelasi nivel ca luni.
Brokerii sunt de parere ca investitorii, inclusiv fondurile straine, se afla in expectativa.
"Volatilitatea pietei este in scadere, principalele actiuni cautandu-si niveluri pe care sa se stabilizeze inainte de a-si contura evolutia viitoare", spune Cristian Tudorescu, analist in cadrul departamentului de analiza al Vanguard.
Indicele BET a scazut ieri cu 0,57%, pe fondul unei lichiditati in crestere. Tranzactiile din piata au fost de circa 21,87 mil. euro (76,77 mil. lei), din care tranzactiile cu SIF-uri au reprezentat aproape 76%. Titlurile au ocupat locul trei in topul celor mai lichide actiuni, inregistrand o crestere de 1,1% pe fondul unei valori totale de tranzactionare de 2,26 mil. euro (7,95 mil .lei). Celalalt titlu bancar, Banca Transilvania, a inchis in scadere cu 1,9%, iar tranzactiile cu aceasta actiune au fost de 1 mil. euro (3,68 mil. lei).
Indicele BET-FI a inchis aproape la acelasi nivel ca luni, scazand cu 0,06%. SIF-urile nu au mai avut evolutia unitara din ultimele sedinte, iar in topul celor mai lichide actiuni au aparut, pe lang SIF Oltenia si SIF Moldova, titlurile BRD. SIF Oltenia si SIF Moldova au ramas din nou in atentia pietei, inchizand in scadere usoara, dupa ce in debutul sedintei ajunsesera la pierderi de peste 2%. SIF Oltenia a scazut cu 2,1%, pe fondul unei valori de tranzactionare de 6,9 mil euro (24,1 mil. lei), iar SIF Moldova a pierdut aproape 1%, pe fondul unui rulaj de 5,6 mil. euro (19,5 mil. lei). Restul SIF-urilor au inregistrat cresteri in jurul valorii de 1%, rulajul asigurat de titlurile societatilor de tranzactionare fiind de 16,6 mil. euro (58,4 mil. lei).

Actiunile SIF Oltenia, au scazut ieri cu 2,1%, pe fondul unui rulaj de 6,9 mil. euro (24,1mil. lei). Celelalte SIF-uri au inchis in crestere usoara, cu exceptia SIF Moldova. "Volumul important in care s-a tranzactionat SIF Oltenia semnifica o presiune imprimata de vanzatori, insa nu cred ca este un risc de scadere semnificativa a actiunii in zilele urmatoare", spune Cristina Tudorescu. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 3,33 lei/actiune.

Titlurile Broker Cluj au urcat ieri cu aproape 3,7%, pe fondul unei piete care a inchis in scadere. Valoarea tranzactiilor cu actiunile societatii de brokeraj a fost de 160.000 de euro. Evolutia vine dupa ce actiunea inregistrase cresteri puternice in ultimele saptamani urmate de o scadere. SSIF Broker Cluj este una dintre cele cinci societati de brokeraj care au depus acum doua luni cereri de a organiza listarea la Bursa a celei de-a doua companii de stat de utilitati, Transgaz.

Actiunile Petrom au inchis sedinta de ieri la acelasi nicel ca si luni, valoarea tranzactiilor cu aceste titluri fiind de 0,62 milioane de euro (2,22 milioane de lei). Petrom urmeaza sa publice azi rezultatele financiare la noua luni. Evolutia vine dupa o perioada in care titlul a oscilat in intervalul 0,60-0,62 lei/actiune. "Lichiditatea SNP este in ultima perioada mai redusa decat de obicei, investitorii fiind in expectativa privind rezultatele financiare la noua luni", spune Tudorescu.

Actiunile companiei Unirea Shopping Center au castigat 1,6%, revenind in atentia investitorilor dupa raportarea unui profit in crestere substantiala dupa primele noua luni ale anului. Tranzactiile derulate ieri cu aceste titluri au insumat circa 48.000 de euro. Societatea a obtinut in primele noua luni ale anului un profit net de 1,3 milioane de euro, in crestere cu 72,3%. Afacerile companiei au avut insa un ritm de crestere mai redus, urcand cu 25,5%, pana la peste 13 milioane de euro.

Actiunile Albalact, companie ce se ocupa cu fabricarea produselor din lapte si a branzeturilor, au urcat ieri cu 2,25%, pe fondul unui rulaj de 35.600 de euro. Albalact este a cincea cea mai mare companie din domeniul sau de activitate, iar dupa primele noua luni societatea a anuntat un profit de 19,2 milioane de euro, in conditiile cresterii cifrei de afaceri cu 54% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Ultima tranzactie cu aceste titluri s-a perfectat la un pret de 0,91 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO