Burse - Fonduri mutuale

Siminel Andrei a iesit de la Oltchim fara profit dupa zece ani

Siminel Andrei a iesit de la Oltchim fara profit dupa zece ani

Siminel Andrei

24.05.2007, 19:10 59

Fondul de investitii Lindsell si-a vandut pachetul de actiuni detinut la combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea contra a 7 milioane de euro, in cadrul unei tranzactii derulate ieri la Bursa de Valori Bucuresti, afirma surse din piata.
Lindsell este administrat de New Century Holdings (NCH), care mai administreaza si fondul Broadhurst. Seful pe Romania al NCH este Siminel Andrei. El nu a confirmat, dar nici nu a infirmat aceste informatii.
"Compania are datorii de sute de milioane de euro pe care actionarul majoritar - statul - vrea sa le converteasca in actiuni la valoare nominala desi pretul de piata este de multe ori mai mare. In plus, AVAS nu vrea nici sa acorde dreptul de preferinta (minoritarilor - n. red.)", a spus seful NCH.
Lindsell a investit in actiuni Oltchim in urma cu circa zece ani, dar investitia i-a adus un profit nesemnificativ, afirma experti din piata. In ultimii zece ani, marea majoritate a actiunilor cotate au crescut in valoare de zeci sau chiar sute de ori.
In 1997, actiunile Oltchim erau printre vedetele pietei de capital, dar au fost si printre cele mai afectate de prabusirea pietei din 1998 si 1999.
Daca la mijlocul anului 1997 Oltchim atingea un maxim de 6.000 de lei vechi pe actiune, cotatia s-a prabusit vreme de doi ani, atingand 200 de lei/actiune, de treizeci de ori mai putin fata de maxim. Ulterior, cotatia a reintrat pe un trend ascendent si a reusit pentru prima data ieri sa depaseasca maximul de la finalul anului 1997.
New Century Holdings fost insa primul fond international care a avut curajul sa investeasca in Romania, la mijlocul anilor '90, atunci cand directia in care urma sa o ia economia nu era deloc clara. NCH a scos insa profituri importante din alte tranzactii derulate cu actiuni pe Bursa.
Lindsell semnalizase de mai mult timp pe piata ca are de vanzare actiuni Oltchim, vanzand pe piata pachete nesemnificative, tranzactii pe care era obligat sa le anunte pietei, fiind reprezentat in Consiliul de Administratie al companiei.
Lindsell, impreuna cu SIF Oltenia, principalii actionari de la Oltchim, s-au judecat timp de aproape trei ani cu statul cerand anularea unei majorari de capital prin conversia unei datorii in actiuni, prin intermediul careia cota detinuta de stat s-a majorat de la 53% la 95%.
Minoritarii au avut castig de cauza, dar capitalul social nu a fost redus, SIF Oltenia intentand un nou proces si cerand explicit de aceasta data reducerea capitalului social. Prima instanta sesizata a dat dreptate SIF Oltenia, insa Oltchim poate ataca hotararea. Pachetul tranzactionat ieri reprezinta circa 1% din capitalul social actual al Oltchim, insa daca va fi redus capitalul social al companiei, ponderea conferita de pachet in capitalul companiei va creste la peste 10%.
Unul dintre potentialii cumparatori ar putea fi firma austriaca de investitii Vienna Capital Partners, care s-a declarat in ultimii ani interesata de Oltchim. Aceasta detine si un combinat petrochimic similar Oltchim in Ungaria- Borsdochem.
Oltchim a anuntat pe primul trimestru un profit net de 1,6 mil. euro (5,67 mil. lei), in crestere cu 95% fata de perioada similara a anului trecut.
Compania a reusit sa isi majoreze marja de profit, insa aceasta s-a mentinut in continuare redusa, fiind de 1,3% in primul trimestru fata de 0,8% in primul trimestru al anului trecut. Cifra de afaceri a Oltchim a crescut in aceasta perioada cu 13% in euro, atingand 125 mil. euro in primul trimestru.
Oltchim a oprit activitatea fermelor de porci si a fabricii de conserve Raureni, pe parcursul primului trimestru.
Decizia de oprire a activitatii acestora a venit ca urmare a stocurilor ridicate de conserve si a scaderii pretului la carnea de porc, insa impactul asupra rezultatelor a fost unul minor.
Oltchim administreaza mai multe activitati care nu tin de obiectul principal de activitate, cum ar fi o ferma de pasari, o fabrica de nutreturi concentrate, fabrica de conserve sau fermele de porci. Acestea au o pondere de doar 6% in veniturile companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO