Burse - Fonduri mutuale

SIRA: Fondurile diversificate vor depasi dobanzile

02.05.2007, 18:01 20

Societatea de administrare a investitiilor SIRA, cu active in administrare de 17,277 milioane de lei (5,19 mil.euro), a inregistrat anul trecut un profit de 209.000 lei, raportand o crestere de 31% a profitului fata de anul precedent.
Societatea romano-americana de administrare a investitiilor (SIRA) administreaza fondurile deschise FCEx, cu plasamente diversificate, si fondul de actiuni Omninvest, care ii atribuie o cota de piata de 2,6% din industria administratorilor de investitii.
In primul trimestru al anului 2007, fondul diversificat FCEx administrat de SIRA a raportat un minus al unitatii de fond de 0,3%, in contextul fluctuatiilor negative care au afectat piata bursiera in luna februarie. Plasamentele in actiuni cotate ale fondului deschis FCEx ating 40,17% din totalul activelor nete de 9,614 milioane lei (2,8 mil euro). Investitiile fondului in depozite bancare precum cele ale Bancii Transilvania, Emporiki Bank, Banca Carpatica, ating aproximativ 28% din active.
Fondul de actiuni Omninvest a obtinut in primele trei luni ale anului un randament al unitatii de fond de 5,3%. In 2006, activele fondului de actiuni au fost investite in proportie de 82% in actiuni cotate. Principalele plasamente ale fondului de actiuni Omninvest, potrivit raportului anual de administrare emis de SIRA, au fost actiunile SIF Moldova, SIF Banat-Crisana, Rompetrol Rafinare si SIF Transilvania.
Marius Olteanu, directorul general al societatii de administrare SIRA, este de parere ca industria fondurilor deschise de investitii va evolua optimist in acest an, estimand o rata de crestere de 40-50 % a activelor fondurilor de investitii in 2007. Randamentele fondurilor diversificate si de actiuni vor depasi dobanzile bancare. Referitor la venirea administratorilor de pe pietele externe de capital, Olteanu de la SIRA nu considera ca se vor inregistra prezente notabile in 2007, "poate din 2008".
Avand in vedere ca 2007 este anul in care Romania a devenit membra a Uniunii Europene, integrarea europeana deschide noi perspective pietei de capital autohtone, Olteanu estimeaza o crestere a numarului de investitori nerezidenti in Romania care vor avea posibilitatea sa subscrie la fondurile de investitii locale.
Lansarea sistemului de pensii private creeaza premisele pentru o noua etapa in evolutia industriei fondurilor de investitii. Pe de o parte, societatile de administrare a investitiilor vor avea posibilitatea sa activeze pe pilonul doi si trei de pensii private. Pe de alta, administratorii de pensii private vor avea posibilitatea sa investeasca maximum 10% din active in fondurile de investitii.
Piata pensiilor private este estimata la peste 10 miliarde de euro in urmatorul deceniu, conform calculelor companiilor care sunt interesate sa activeze in domeniu. In primii trei ani de functionare va fi atins primul miliard de euro in active, suma ce va creste rapid pe masura ce sistemul va avansa. Astfel, industria fondurilor de investitii va cunoaste un important avant odata ce sistemul de pensii private va deveni operativ.
Grupul financiar TBIH Financial Services, detinut in proportie de 60% de compania de asigurari Vienna Insurance Group, a devenit la sfarsitul anului trecut actionarul majoritar al societatii SIRA. Prezent pe pietele din Bulgaria, Croatia, Serbia, Georgia si Ucraina cu cate un fond de pensii private, grupul TBIH va putea activa si in Romania, prin intermediul societatii SIRA, in sectorul pensiilor private.
TBIH Financial Services, unul dintre principalii operatori financiari din Europa Centrala si de Est, este prezent pe piata locala de capital in sectorul asigurarilor, detinand 50% din portofoliul de actiuni al companiei Omniasig Asigurari de Viata, in sectorul leasingului, prin compania TBI Leasing unde este actionar majoritar, si in sectorul finantarilor prin credite, prin compania TBI Credit.
Spre deosebire de pilonul III, unde fiecare societate de administrare poate avea mai multe fonduri cu profil diferit de risc, la pilonul II fiecare societate de administrare va putea administra un singur fond de pensii private obligatorii.
In urmatorii ani, SIRA va lansa trei fonduri inchise de investitii, mizand, de aceasta data, pe investitorii cu disponibilitati financiare care poseda o cultura investitionala destul de solida.
"Fondurile inchise pe care SIRA le va lansa in umatorii trei ani vor avea un portofoliu de actiuni eterogen, cu o componenta speculativa destul de ridicata," a spus Marius Olteanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO