Burse - Fonduri mutuale

SIRA mizeaza mai mult pe piata de capital

09.07.2007, 17:57 22

Societatea de administrare SIRA, detinuta de grupul de servicii financiare TBIH, mizeaza pe o apreciere a pietei bursiere in perioada urmatoare, majorand expunerea pe actiuni ale celor doua fonduri deschise de investitii pe care le administreaza, FCEx si Omnivest.
"Am crescut expunerea fondurilor pe piata bursiera pentru ca mizam pe crestere. Vom investi in companiile din sectorul industrial", a declarat Marius Olteanu, directorul executiv la societatii de administrare SIRA.
Investitiile in actiuni ale fondului cu plasamente diversificate FCEX vor creste de la limita anterioara de maximum 50% la 70% din activul total, de 9 milioane de lei la sfarsitul lunii mai. In primele cinci luni ale anului, fondul FCEX a obtinut un randament al unitatii de fond de 0,6%, in conditiile in care plasamentele in actiuni ale fondului atingeau la sfarsitul lunii mai cea mai mare expunere din randul fondurilor cu plasamente diversificate, de 47,5% din active.
Fondul de actiuni Omnivest va investi in proportie de 100% din active pe piata bursiera, potrivit prospectului modificat de emisiune al fondului. In primele cinci luni ale anului, fondul Omnivest a inregistrat un plus al unitatii de fond de 13,8%, expunerea pe actiuni cotate fiind de 81,3% din activele de 8,3 milioane la sfarsitul lunii mai.
Cele mai mari plasamente in actiuni cotate din randul fondurilor de actiuni apartin fondului Active Dinamic, cu 99,3% din active. Cresterea expunerii pe piata bursiera poate aduce investitorilor randamente superioare, dar si riscuri mai ridicate. Omnivest a fost liderul industriei fondurilor de investitii in 2005, cand a obtinut un randament al unitatii de fond de 54,3%, in timp ce anul trecut a obtinut un randament de 23,3%, fiind depasit de Active Dinamic, cu o crestere de 29%.
SIRA se afla pe lista societatilor de administrare a investitiilor (SAI) care sunt posibile "tinte" ale unor achizitii.
"Am primit foarte multe contacte din partea investitorilor straini. Au existat contacte din partea investitorilor din Grecia, Germania, Olanda, Franta. Investitorii straini doresc sa faca achizitii pe piata romaneasca de administrare de active, aflata in prezent in faza incipienta de dezvoltare, dar cu un potential deosebit de crestere", spune Olteanu.
Pana in prezent, societatile Certinvest, Globinvest, Target au primit semnale din partea administratorilor straini de fonduri de pe pietele externe de capital precum Germania, Grecia, Polonia, Estonia, Israel. Interesul investitorilor straini exista, dar inca nu s-a concretizat sub forma unei achizitii, ramanand la forma de negocieri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO