Burse - Fonduri mutuale

SIRA pariaza totul pe doua fonduri de actiuni

03.07.2008, 19:13 7

Societatea de administrare a investitiilor SIRA se pregateste pentru revenirea pietei de capital prin transformarea fondului diversificat FCEx intr-un fond de actiuni orientat spre blue-chip-uri, ajungand astfel la doua fonduri de actiuni in portofoliu.
"Planurile societatii pentru anul in curs au in vedere restructurarea FCEx intr-un fond de actiuni orientat spre blue-chip-uri. Fondul va urmari trenduri intermediare de la cateva saptamani pana la cateva luni. Vrem de asemenea sa lansam un fond inchis de investitii, insa asteptam varianta finala a Regulamentului 15 din 2004 pentru a demara constructia fondului", a declarat Marius Olteanu, directorul executiv al SIRA.
Cu o experienta de peste zece ani, SIRA este unul dintre cei mai longevivi administratori din industrie. In prezent, societatea gestioneaza fondul de actiuni Omninvest, cu active nete in valoare de 8 mil. lei (2,2 mil. euro) de la peste 4.100 de investitori, si fondul de plasamente diversificate FCEx, cu active nete de aproape 8 mil. lei (2,2 mil. euro) de la 440 de investitori.
In primul semestru al anului, Omninvest a marcat un randament negativ de 33,1%, in contextul unei deprecieri a principalilor indici bursieri de pana la 40%. Fondul de actiuni al SIRA a fost printre primii trei performeri ai industriei in ultimii trei ani. Lansat la sfarsitul anilor '90, FCEx a fost initial fond de obligatiuni, pentru ca din luna iunie 2005 sa treaca in categoria fondurilor diversificate. In 2007, fondul a marcat un randament anual de 8,5%, iar in primul semestru din 2008 a raportat o depreciere de 20,1%.
"Restructurarea fondului diversificat are la baza expertiza societatii pe piata de capital, dar si faptul ca investitorii romani sunt atrasi de randamente si sunt dispusi sa isi asume riscuri. Cred ca perioada de scaderi este pe punctul final si se poate incheia intr-un interval relativ scurt", a continuat Olteanu.
In ceea ce priveste plasamentele fondului de actiuni Omninvest, administratorul a diminuat expunerea pe blue-chip-uri si a investit mai agresiv in actiuni listate pe RASDAQ.
In primul semestru, indicele BET-C, care reflecta evolutia de ansamblu a preturilor tuturor societatilor listate la Bursa, s-a depreciat cu 29%, iar indicele celor cinci societati de investitii financiare, BET-FI, a pierdut aproape 40%. Pe RASDAQ, deprecierea principalului indice RASDAQ-C, care include toate societatile tranzactionate, a fost de 8,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO